Menu
 

"Biolar" radītas inovatīvas polimēru emulsijas videi draudzīgākiem krāsu materiāliem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Olaines uzņēmums "Biolar" divu gadu laikā pētījumos ieguldījis 113 000 eiro un izstrādājis vairākus jaunus polimēra emulsijas veidus, kurus ir iespējams izmantot videi draudzīgu laku un krāsu materiālu ražošanai. Nākotnē visas šīs emulsijas tiks izmantotas gatavo krāsas un laku ražošanā, piedāvājot patērētājiem plašāku kvalitatīvu, drošu un vides draudzīgu materiālu izvēli, informē uzņēmuma pārstāvji.

Pateicoties realizētajam projektam, radīti divi jauni produkti - universāla alkīda krāsa uz ūdens bāzes un antikorozīva krāsa uz ūdens bāzes. Abiem materiāliem Latvijā jau reģistrētas preču zīmes.

"Lakas un krāsas sastāv no divām pamatkomponentēm - polimēra un tā saucamās nesējvielas. Tradicionāli tas ir gaistošs organiskais šķīdinātājs, kurš tiek ražots no neatjaunojamiem resursiem, kas iztvaiko un nokļūst gaisā, galu galā oksidējas ar atmosfēras skābekli līdz CO2 - oglekļa dioksīdu, ko cilvēki pēdējo simtu gadu laikā atmosfērā ir izmetuši vairāk nekā jebkad agrāk. Tāpēc tagad industrijā notiek liels darbs pie ūdens materiālu attīstīšanas. Bet pats polimērs lielākoties arī ir naftas izcelsmes produkts. Līdz ar to, lai radītu patiešām ilgtspējīgu produktu ir nepieciešams veikt vēl vienu soli tālāk un attīstīt polimēru materiālus no atjaunojamiem resursiem," stāsta laku un krāsu ražošanas direktors un projekta zinātniskais vadītājs Andrejs Gerbreders.

"Biolar" speciālisti koncentrējās uz ūdens alkīdu emulsiju izstrādi, pētīšanu un ieviešanu ražošanā ar mērķi izstrādāt gatavus laku un krāsu materiālus vairākiem tirgus segmentiem. Galvenā prioritāte - universālas, antikorozīvas, aizsargājošas krāsas un ceļu marķēšanas materiāli. Uzņēmumam vēsturiski ir liela pieredze alkīda polimēru sintezē un pielietošanā. Pārveidojot jau uzņēmuma produkcijas klāstā esošo alkīda polimēru no organiska šķīduma uz ūdens emulsiju, izdevās vairāk nekā par 50% samazināt to oglekļa pēdu, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Tā kā alkīdu emulsijas ir veidotas no augu eļļām un to saturs gala rezultātā var pārsniegt 60% no masas, lakas un krāsas uz to bāzes ir ilgtspējīgākas, salīdzinot, piemēram, ar ūdens akrilātu krāsām, kur polimēra daļa tiek ražota no naftas izcelsmes ķīmiskām vielām. Pateicoties realizētajam projektam, tika sintezēti speciālie alkīda sveķi, uz kuru bāzes tika izstrādātas divas modificētas alkīda emulsijas - ATU56w45 un ATU52w45. ATU56w45 ir emulsija, kurā ir piemērota universālas krāsas ražošanai. Tā tagad atrodas aktīvas pilotpartijas testēšanās fāzē. ATU52w45 ir modificēta alkīda emulsija ar palielināto cietību un nodiluma izturību, kura varētu būt izmantojama ceļu marķēšanās materiālu ražošanai. Tā tagad veiksmīgi izgājusi laboratorijas testēšanas fāzi, vēsta uzņēmumā.

Projekts tiek īstenots no 2022.gada 6.oktobra līdz 2024.gada 30.aprīlim. Šī projekta īstenošana ir pirmā pakāpe pakāpeniskai pārejai no tradicionālajiem laku un krāsu materiāliem, veidotiem uz šķīdinātāju bāzes, un uz ūdens materiāliem. Materiālu izpēti uzņēmums veic sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Lietuvas testēšanas laboratoriju. Projekts vērsts uz inovatīvu polimēru emulsiju izstrādi, lai ražotu krāsas ar samazinātu CO2 emisiju.

AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" specializējas ķīmisko produktu, starpproduktu lakas un krāsu rūpniecībai un gatavu laku un krāsu materiālu ražošanā rūpniecībai, kā arī gatavo materiālu ražošanā pārklājumiem, izmantojot šīm nozarēm raksturīgas tehnoloģijas, esošās ražotnes vai radot jaunas ražošanas iekārtas, kas atbilst tehnoloģijas īpatnībām, atgādina uzņēmuma pārstāvji.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.