Menu
 

Aptauja: jaunieši iegulda riskantākos finanšu instrumentos

  • Autors:  Elza Rudzīte, “SEB bankas” Privātpersonu segmenta vadītāja
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Visaktīvāk naudu finanšu tirgos iegulda jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kā arī iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Gados jaunāki iedzīvotāji biežāk izvēlas ieguldīt finanšu instrumentos ar augstāku risku, savukārt mazāk riskantas ieguldīšanas iespējas izvēlas iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā.

Starp iedzīvotājiem līdz 40 gadiem naudu finanšu instrumentos iegulda faktiski katrs otrais. Turklāt jauniešu (no 18 līdz 29 gadiem) vidū visvairāk ir arī to, kuri tuvākajā laikā plāno investēt vairāk (28%). Salīdzinājumam, starp visiem respondentiem palielināt savu ieguldījumu apjomu tuvākajā laikā plāno vien katrs desmitais. Redzam arī, ka jaunieši ir daudz atvērtāki riskantākiem finanšu instrumentiem – vairāk izvēlas akcijas un ieguldījumu fondus, kā arī šajā vecuma grupā salīdzinoši vairāk ir to, kuri plāno sākt ieguldīt, ja nedara to tagad.

Saskaņā ar aptaujas datiem, šobrīd finanšu tirgos naudu iegulda 42% iedzīvotāju. Visbiežāk kapitāla vairošanai tiek izvēlēts pensiju 3. līmenis vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

Pensiju 3. līmenis ir vienlīdz populārs visās vecuma grupās, bet īpaši izteikti – starp respondentiem vecumā no 50 līdz 59 gadiem. Šajā grupā pensiju 3. līmenī iegulda ap 80% aptaujāto. Savukārt dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu vairāk pieprasīta starp iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem – to izvēlas katrs trešais.

Jauniešu vidū pensiju 3. līmenī naudu iegulda katrs otrais, tikmēr otrajā vietā ir ieguldījumi akcijās, ko izvēlas 35% respondentu vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Katrs piektais jaunietis investē naudu ieguldījumu fondos un 15% – biržā tirgotājos fondos jeb ETF. 

Gandrīz puse (43%) no tiem, kuri iegulda naudu, vīdēji mēnesī šim mērķim novirza līdz 50 eiro. 28% aptaujāto iegulda no 50 līdz 100 eiro mēnesī, bet katrs septītais – no 100 līdz 200 eiro. Starp respondentiem līdz 29 gadiem gandrīz 80% regulāri mēnesi ieguldījumiem atvēl līdz 100 eiro.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.