Menu
 

Raidījums: VDD pārņēmis izmeklēšanu no Okupācijas muzeja dedzināšanas lietas izdalītā kriminālprocesā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Valsts drošības dienests (VDD) pārņēmis izmeklēšanu no Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanas lietas izdalītā kriminālprocesā, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

VDD raidījumam apstiprināts, ka, izmeklējot incidentu ar degmaisījuma iemešanu Okupācijas muzejā, atklāti jauni apstākļi, tādēļ no Valsts policijas izmeklēšanas izdalīts jauns kriminālprocess, kuru pārņēmis VDD.

Raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošu neoficiālu informāciju, norāda, ka uzbrukums, iespējams, organizēts no cietuma, izmantojot mobilo aplikāciju "Telegram". Aprīļa vidū VDD veica izmeklēšanas darbības Daugavgrīvas cietumā Daugavpilī. Ir aizdomas, ka viens no ieslodzītajiem ar "Telegram" starpniecību piedāvājis Vitālijam Lukjanovičam atrast personas, kuras par naudu varētu uzbrukt muzejam.

"Kriminālprocesuālās darbības Daugavgrīvas cietumā tika veiktas šī kriminālprocesa ietvaros aizdomās (..) par svešas mantas tīšas bojāšanas organizēšanu un palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latvijas Republiku vērstā darbībā personu grupā," rakstiskā atbildē raidījumu informējis VDD.

"De facto" norāda, ka 2024.gada februāra beigās Okupācijas muzejam ar āmuru izsita logu un direktores kabinetā iemeta degmaisījumu. Pēc pāris dienām aizturēja un apcietināja iespējamos vaininiekus. Viņi jau iepriekš bija nonākuši tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā saistībā ar narkotikām. Iespējamais dedzinātājs ir Valentīns Razmerica. Viņš esot piekritis Lukjanoviča piedāvājumam iemest muzejā "Molotova kokteili". Noziegumu atbalstījusi Lukjanoviča dzīvesbiedre Marija Dzene.

"Es diemžēl nevarēšu jums neko sīkāk komentēt par šiem notikumiem, bet attiecībā uz problemātiku, kas saistās ar sakaru līdzekļu nokļūšanu pie ieslodzītajiem, tas nav jauns fenomens. Tā ir realitāte, arī citur. Ar to jācīnās," pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Valsts policijas kriminālprocesā par uzbrukumu Okupācijas muzejam divas personas joprojām ir apcietinātas, savukārt trešajai - sievietei, ņemot vērā izmeklēšanā noskaidroto, apstākļus un riskus, drošības līdzeklis mainīts uz tādu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, atsaucoties uz policijā sniegto informāciju, vēstīja raidījums. 

LETA jau vēstīja, ka naktī uz 2024.gada 27.februāri Latvijas Okupācijas muzejā tika iemests degmaisījums un liesmas izpostīja muzeja direktores kabinetu.

Pēc notikušā Valsts policija sāka kriminālprocesu par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Vēlāk šajā krimināllietā tika aizturētas trīs personas - Latvijas pilsonis, kurš iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar narkotikām, Olaines iedzīvotājs, kurš agrāk tiesāts par mantiskiem noziegumiem, un Olaines iedzīvotāja, kura arī iepriekš bijusi policijas redzeslokā. Tiesa marta sākumā visiem trim aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.