Menu
 

Maija brīvdienās pie skatītājiem nonāks režisores Gekas dokumentālā filma par gleznotāju Jurjānu

  • Autors:  LETA
Foto, video - publicitātes Foto, video - publicitātes

Kinoteātrī "Splendid Palace", Rīgā, 4.maijā plkst.18 Latvijas filmu maratona laikā pirmizrādi piedzīvos režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu", informēja kinolentes veidotāju pārstāve Inga Zālīte.

Dokumentālajā filmā režisore radījusi portretu par latviešu gleznotāju Jurjānu, kurš mūžībā devās 2023.gadā. Filmas aprakstā norādīts, ka kinolente atklāj viņa pasauli un iemieso vizuāli bagātīgu stāstu par brīvību mākslā, dzīves enerģiju un virtuozitāti.

Filma par Latvijas Mākslas akadēmijas emeritēto profesoru tapa, filmēšanas komandai režisorei Gekai un operatoram Viktoram Grībermanim vairāk nekā divus gadus pavadot mākslinieku viņa ikdienas gaitās, uzklausot viņa atmiņas, pārdomas un atziņas par dzīvi un mākslu.

Geka atzīmē, ka interese un jēga veidot dokumentālo portretfilmu par mākslinieku Jurjānu bija viņa neparastās personības un harismas dēļ. 

Mūziku speciāli filmai radījis komponists Arturs Maskats. Mūzikas ierakstā piedalījusies flautiste Dita Krenberga, ērģelnieks Aigars Reinis, perkusionists Ivo Krūzkops, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un saksofonists Aigars Raumanis, diriģents - Sigvards Kļava.

Filma no 5.maija būs skatāma kinoekrānos Latvijā. Filmu izrādīs Rīgā kinoteātrī "Splendid Palace", "Kino bize", "Forum Cinemas", "K.Suns", kā arī Talsos, Cēsīs, Rēzeknē, Smiltenē, Daugavpilī, Liepājā un citviet. Tāpat notiks arī īpašie seansi, kuros varēs satikt filmas radošo komandu. Tādi notiks 8.maijā plkst.19.30 kinoteātrī "Splendid Palace", 8.maijā plkst.18.30 kinoteātrī "Kino bize", 12.maijā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā/

Geka ir veidojusi latviešu mākslinieku un radošu personību portretus - filmas par Ivaru Poikānu, Kurtu Fridrihsonu, Ilmāru Blumbergu, Aleksandru Pelēci, Eduardu Tisē, Gvido Zvaigzni un Džonu Doredu. Viņa ir režisējusi gandrīz 40 filmas par Sibīrijas un izsūtījuma tēmu, kas tapušas filmu studijā "Sibīrijas bērni". Filmās "Tālā zeme Sibīrija", "Kur palika tēvi", "Dieva putniņi", "Sibīrijas dienasgrāmatas" un citas ir fiksētas atmiņas un liecības par deportācijām un to ietekmi.

Filmas komandu veido režisore un scenārija autore Geka, operators Grībermans, montāžas režisore Sandra Alksne, skaņu režisors Artis Lūsis, komponists Maskats, mūzikas ieraksta producents un diriģents Kļava, producentes Geka un Marta Romanova-Jēkabsone. Filma veidota sadarbojoties filmu studijām "Gesta Films" un "Sibīrijas bērni".

Filmas veidotāji norāda, ka Jurjāns dzimis 1944.gada 15.februārī, vadījis aktīvu mūžu kā mākslā, tā sabiedriskajā dzīvē. Viņš vairākus gadus vadījis Latvijas Mākslinieku savienības Gleznotāju sekciju, kā arī diplomdarbus Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības nodaļas meistardarbnīcā.

Multimediji

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.