Menu
 

Skolēni Kauņas ģimnāzijā protestē pret tikšanos ar valsts prezidenta amata kandidātu Vaitku

  • Autors:  LETA/ELTA

Kauņas Jona Basanavičus ģimnāzijas skolēni ceturtdien sarīkojuši protestu pret skolas telpās plānotu tikšanos ar Lietuvas prezidenta amata kandidātu Eduardu Vaitku.

Ārsts Vaitkus, kurš kandidē kā neatkarīgais kandidāts, tiek apsūdzēts par prokrieviskiem uzskatiem.

Reģionālais portāls "Kas vyksta Kaune" ("Kas notiek Kauņā") vēstīja, ka pirms tikšanās ar Vaitku, skolēni izvietoja skolas telpās plakātus, kuros kritizēts prezidenta amata kandidāts. Pie skolas ieejas tika novietota fotomontāža, kurā attēlots, ka Vaitkus ausī čukst Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Skolas vadība norādīja, ka skolas zāle bija iznomāta ar skolēniem nesaistītam pasākumam.

Kā stāstīja Vaitkus, viņam bija divu stundu tikšanās ar vietējiem iedzīvotājiem, kas noritējusi veiksmīgi, un viņš nav ievērojis nekādas sadursmes. Viņš teica, ka bērni bija jautājuši, vai var piedalīties pasākumā, un nolasījuši viņam vairākus jautājumus.

Vaitkus ir viens no astoņiem Lietuvas prezidenta amata kandidātiem.

Vēlēšanās kandidē arī pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda, valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte, premjerministre Ingrīda Šimonīte un valdošajā koalīcijā ietilpstošās liberālās Brīvības partijas kandidāts Daiņus Žalims, kurš ir Vītauta Dižā universitātes Juridiskās fakultātes dekāns.

Opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" kandidāts ir bijušais aizsardzības viceministrs Ģiedrims Jeglinsks, bet opozīcijā esošā centriski kreisā Darba partija prezidenta amatam izvirzījusi savu līderi Andrju Mazuroni.

Kā neatkarīgie kandidāti vēlēšanās piedalās advokāts Igns Vēgēle un jaundibinātās labējās partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš nesen nolika Seima deputāta mandātu, jo Konstitucionālā tiesa secināja, ka viņš ar antisemītiskiem izteikumiem ir rupji pārkāpis amata zvērestu un valsts pamatlikumu.

Vēlēšanas notiks svētdien. No otrdienas līdz ceturtdienai iepriekšējā nobalsošanā savu izvēli izdarīja 170 000 balsstiesīgo. Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, balsstiesības ir 2 385 234 vēlētājiem.

Ja valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā neviens kandidāts nesaņems vismaz pusi balsu, 26.maijā notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies divi vislielāko atbalstu saņēmušie kandidāti. Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu amata termiņu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.