Menu
 

"Eirobarometrs": Prasmju trūkums rada nopietnas problēmas ES mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

  • Autors:  LETA

Prasmju trūkums ir viena no nopietnākajām problēmām mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU)  Eiropas Savienībā (ES), secināts jaunākajā "Eirobarometra" pētījumā.

Tajā konstatēts, ka kvalifikācijas trūkuma problēma gadu gaitā ir pieaugusi, un tagad tā skar visas ES dalībvalstis un visas ekonomikas nozares. 

Pētījums tika prezentēts ikgadējā Mazo un vidējo uzņēmumu asamblejā, ko organizēja Eiropas Komisija (EK) un ES prezidējošā valsts Spānija un kas no pirmdienas līdz trešdienai notika Spānijas Basku zemes galvaspilsētā Bilbao. Asambleja ir ES galvenais MVU veltītais pasākums, kurā piedalās simtiem politikas veidotāju.

Pētījums ļauj izprast prasmju trūkuma ietekmi uz MVU, un tas tiks izmantots EK politikas veidošanā. 

"Eirobarometra" pētījumā secināts, ka prasmju trūkums ir nopietna problēma gan mazajos, gan vidējos Eiropas uzņēmumos, un par tādu to uzskata 53% mikrouzņēmumu (mazāk nekā 10 darbinieku), 65% mazo uzņēmumu (10-49 darbinieki) un 68% vidējo uzņēmumu (50-249 darbinieki).

Iepriekšējos divos gados 61% mikrouzņēmumu un 80% vidēja lieluma uzņēmumu bija grūti atrast un pieņemt darbā darbiniekus ar atbilstošām prasmēm.

MVU visbiežāk saskaras ar tehniski izglītotu darbinieku, piemēram, laborantu, mehāniķu vai citu, prasmju trūkumu. Gandrīz puse (42%) Eiropas MVU norādīja, ka saskaras ar kvalificēta personāla trūkumu. Īpaši problemātiski tas ir MVU, kas darbojas rūpniecībā.

Kvalifikācijas trūkums ietekmē MVU dažādos veidos, palielinot esošo darbinieku darba slodzi, zaudējot pārdošanas iespējas, kā arī samazinot rentabilitāti un izaugsmi.

Tikai viens no septiņiem (14%) MVU prasmju trūkuma problēmas risināšanai pieņēmis darbā personālu no citām ES dalībvalstīm, lai gan šis īpatsvars ir lielāks lielākos MVU. Valodas barjeras un mazākā mērā administratīvās grūtības tika atzītas par galvenajiem šķēršļiem, kas kavē kvalificēta personāla pieņemšanu darbā visā ES.

Lielākā daļa MVU pauda relatīvu apmierinātību ar politisko atbalstu, ko tie saņēmuši, lai risinātu prasmju trūkuma problēmu, vienlaikus norādot, ka vēl ir iespējami uzlabojumi. Runājot par politikas virzieniem, kas vislabāk atbalsta to vajadzības, mikrouzņēmumi galvenokārt min fiskālos stimulus (39%) un tiešās subsīdijas (28%), savukārt 38% vidēja lieluma uzņēmumu kā visnoderīgāko uzsver apmācību kvalifikācijas celšanai.

Latvijā 45% MVU saskārušies ar grūtībām atrast un pieņemt darbā pietiekami kvalificētus darbiniekus, 34% MVU vislielākās problēmas rada normatīvie šķēršļi un administratīvais slogs.  

"Eirobarometra" pētījums "MVU un prasmju trūkums" tika rīkots saistībā ar Eiropas prasmju gadu. Tas tika veikts no 2023.gada septembra līdz oktobrim 27 ES dalībvalstīs, kā arī Islandē, Norvēģijā, Šveicē, Lielbritānijā, Ziemeļmaķedonijā, Turcijā, ASV, Kanādā un Japānā. Vairāk nekā 19 350 uzņēmumu (gan MVU, gan lieli uzņēmumi) tika aptaujāti pa tālruni.

EK šogad publiskotajā ziņojumā secināts, ka ES MVU situācija ir bīstama, un tāda tā saglabāsies arī tuvākajā nākotnē. Kopš 2020.gada sākuma Covid-19 pandēmijas dēļ 24 miljoni ES MVU saskārušies ar vēl nepieredzētu ekonomisko nenoteiktību un satricinājumiem.

Inflācijas līmenis krasi palielinājās, īpaši 2022.gada laikā, izraisot arī procentlikmju kāpumu, kas savukārt samazina pieejamību finansējumam. Palielinājušās enerģijas izmaksas un izejvielu cenu pieaugums rada papildu spiedienu uz uzņēmumiem,  norādīts EK ziņojumā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.