Menu
 

Austrālija pieņem stingru pretterorisma likumu sociālajiem medijiem

  • Autors:  LETA/DPA

Austrālijas parlaments ceturtdien pieņēmis jaunu pretterorisma likumu, paredzot stingrus sodus sociālo mediju kompānijām, kas pārraidīs vardarbīgus video.

Likums pieņemts pēc terorakta Jaunzēlandē, kur Austrālijas pilsonis, labējais ekstrēmists Brentons Tarants 15.martā sarīkoja apšaudes divās mošejās Kraistčērčā, nogalinot 50 cilvēkus. Savu uzbrukumu viņš filmēja un pārraidīja sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot dzīvās straumēšanas pakalpojumu.

"Notikumi Kraistčērčā parādījuši mums, ka interneta platformas var tikt izmantotas, lai izplatītu naidu un terorismu," uzrunājot parlamentu pirms balsojuma, sacīja ģenerālprokurors Kristians Porters.

"Likumprojekts veido nozīmīgu daļu no Austrālijas valdības atbildes uz šiem notikumiem," viņš piebilda.

Austrālija ar jauno likumu kļūs par pirmo valsti, kur sociālo mediju milžiem draudēs cietumsodi un miljoniem dolāru naudassodi, ja vardarbīgs saturs šajos medijos netiks ātri dzēsts.

Likumprojektu atbalstīja arī opozīcijā esošā Leiboristu partija un tas tika ātri apstiprināts abās parlamenta palātās. Gaidāms, ka likums stāsies spēkā tuvāko nedēļu laikā.

Austrālijas valdība pēc Kraistčērčas uzbrukuma kritizēja sociālo mediju milžus, sakot, ka tiem vajadzēja darīt vairāk, lai atturētu "teroristus un noziedzniekus no viņu naida un vardarbības izplatīšanas".

Jaunais likums paredz naudassodus līdz 10% no uzņēmuma gada apgrozījuma un cietumsodus līdz trim gadiem sociālo mediju milžu administratoriem, kas nerīkosies, lai dzēstu vardarbīgu saturu to platformās.

Taču likumprojekts izpelnījies arī nopietnu kritiku, tā pretiniekiem norādot uz daudziem trūkumiem likumprojektā, un raisījis bažas, ka tas var novest pie mediju cenzūras.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.