Menu
 

Apdrošinātāji pērn seguši zaudējumus par 150 ugunsgrēkiem, ko izraisījušas problēmas ar elektrību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apdrošinātāji Latvijā 2023. gadā ir izmaksājuši īpašuma apdrošināšanas atlīdzības par postījumiem vairāk nekā 150 ugunsgrēkos, ko izraisījušas problēmas ar elektrību, un tas ir 20% no kopējā atlīdzību skaita par ugunsgrēkiem, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie biedru dati.

Kā liecina LAA ekspertu aplēses, gandrīz 60% ugunsgrēku, kam iemesls ir problēmas ar elektrību, notiek dzīvojamajā sektorā – tās ir privātmājas, saimniecības ēkas un dzīvokļi. Biežāk sastaptās elektrodrošības problēmas ir defekti ēku elektrības instalācijā, pagarinātāji un nepareiza to izmantošana, kā arī tas, ka, mainoties ēkas īpašniekam,  netiek nodota informācija par ēkas elektrotīklu, tā jaudu, izvietojumu, īpatnībām un tiek lietotas vecas, bīstamas elektroierīces.

Nākamā lielākā ugunsgrēku iemeslu grupa īpašumos, kas bijuši apdrošināti, ir sadzīves negadījumi un neuzmanība ar uguni, tad seko problēmas ar apkures sistēmām (krāsnis u.tml.) un dūmvadiem. Pēc atlīdzību izmaksas pie apdrošinātājiem arī bieži griezušies klienti, kuru īpašums cietis blakus notikuša ugunsgrēka dēļ, piemēram, ugunsnelaime blakus dzīvoklī, blakus kāpņu telpā vai blakus īpašumā, nodarot zaudējumus arī apkārtējiem kaimiņiem.

LAA iesaka veikt elektroinstalācijas pārbaudi savā mājoklī un kāpņutelpā daudzdzīvokļu mājā; nepārslogot elektrotīklu, izmantot tehniskajiem parametriem atbilstošas elektroierīces; neizmantot bojātas un nokalpojušas elektroierīces; aizsargāt rozetes no maziem bērniem; ierīkot strāvas noplūdes automātslēdžus vismaz virtuvē un vannas istabā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.