Ziemassvētku galdā visbiežāk tiks likti mandarīni, piparkūkas un gaļas cepetis ar kartupeļiem
- Autors: Apriņķis.lv

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku galdā ir iecerējuši likt mandarīnus (76 %), piparkūkas (58 %), vārītus vai ceptus kartupeļus (54%), gaļas cepeti (48%), rasolu (47%), pīrāgus (46%), saldumus (46%), štovētus kāpostus (42%), svaigus/ konservētus dārzeņus (37%), liecina kompānijas “Kantar” pētījums.
Pelēkos zirņus ar vai bez speķa svētku galdā liks katrs trešais aptaujātais (34%). Sievietes, salīdzinoši biežāk nekā vīrieši, galdā liks piparkūkas un svaigus vai konservētus dārzeņus. Jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem biežāk nekā gados vecāki iedzīvotāji galdā plāno likt piparkūkas un pīrāgus. 40-49 gadus veci iedzīvotāji biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji, svētku galdā cels gaļas cepeti. Savukārt gados vecāki iedzīvotāji biežāk galdā plāno celt pelēkos zirņus un auksto gaļu, galertu.
Salīdzinot ar 2020.gadu, ir būtiski samazinājies to dzīvotāju īpatsvars, kuri svētku galdā plāno celt galdā gaļas cepeti (no 54% uz 48%), atzīmē pētījuma autori.
Rasolu, piparkūkas, pīrāgus, pelēkos zirņus, štovētus kāpostus salīdzinoši biežāk Ziemassvētku galdā liks latvieši, savukārt auksto gaļu, galertu – cittautieši. Piparkūkas, pīrāgus, pelēkos zirņus salīdzinoši biežāk svētku galdam izvēlēsies vidzemnieki un Zemgalē dzīvojošie, savukārt rīdzinieki salīdzinoši biežāk nekā citos reģionos dzīvojošie – svaigus un konservētus dārzeņus.