Menu

 

Septiņi iemesli, kāpēc Līgo svētkus svinēt ar vietējiem produktiem galdā

  • Autors:  Ināra Šure, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja
Ilustrācija, infoagrafika - LPUF Ilustrācija, infoagrafika - LPUF

Līgo vakars un Jāņu diena ir Latvijas nacionālie svētki, kuros pulcējas ģimenes, radi un draugi, lai kopā svinētu vasaras Saulgriežus ar dziesmām, dejām un tradicionāliem ēdieniem.

Protams, ka laiki un līdz ar to arī tradīcijas mainās, bet nemainīgi zemākā cena ir bijusi svarīgākais kritērijs, izvēloties pārtikas produktus, ko likt iepirkumu grozā. Mēs vēlamies atgādināt, ka aiz vietējām precēm un ražojumiem nestāv ārvalstu veikalu ķēdes, sausi cipari un aprēķini, bet gan mūsu pašu cilvēki – pārtikas ražotāji, pārstrādātāji, lauksaimnieki un mājražotāji.

Ja arī tas Latvijas siera ritulis, cūkgaļas šašliks vai alus pudele ir dārgāka, atceries, ka to ir ražojuši mūsu cilvēki un naudiņa par vietējo pārtiku paliks Latvijas ekonomikā. Katrs Latvijas produkts, kuru izvēlamies importa preču vietā, ir daļa no svarīga atbalsta pašmāju alus, siera, gaļas, graudu, dārzeņu un citu nozaru ražotājiem.

Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā “Zaļās” un “Bordo karotītes” augsto kvalitātes latiņu ir izpildījuši simtiem dažādu produktu. Atradīsiet gan alu, sieru, gan gaļu, dārzeņus un bezalkoholiskos dzērienus un mājas gatavotu medu – karotīšu” produktu klāsts piedāvās visu, kas nepieciešams, lai apmierinātu ik katru garšas kārpiņu.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija ir apkopojusi septiņus iemeslus, kāpēc Līgo un Jāņos svētku galdā būtu vērts likt “Zaļās” un “Bordo karotītes” produktus.

Augsta kvalitāte. Prasības karotīšu” produktiem nosaka Ministru kabineta noteikumi, un tās ir augstākas, nekā to paredz Latvijas un Eiropas Savienības normatīvi, tādējādi nodrošinot drošu un garšīgu maltīti svētku galdā.

Dabīgums un veselīgums. Karotīšu” produkti nesatur ģenētiski modificētus organismus, sintētiskās krāsvielas, tajos ir mazāk sāls un cukura, līdz ar to šie produkti ir veselīgāki.

Atbalsts vietējiem ražotājiem. Iegādājoties “Zaļās” un “Bordo karotītes” produktus, pircēji atbalsta vietējos ražotājus, pārstrādātājus un zemnieku saimniecības, tādējādi veicinot vietējo ekonomiku un nodarbinātību.

Tradicionāla garša. Daudzu iecienītais “Tērvetes alus” ar “Zaļās karotītes” pārtikas kvalitātes zīmi tiek marķēts jau vairāk nekā desmit gadus. “Zaļās” un “Bordo karotīte” nodrošina autentisku Līgo vakara garšas pieredzi.

Vides aizsardzība. “Zaļās” un “Bordo karotītes” produkti ir ražoti Latvijā. Vietējo produktu izvēle un īsas pārtikas piegādes ķēdes mazina transporta un loģistikas ietekmi uz vidi, palīdz saglabāt dabas resursus, veicinot ilgtspējīgu dzīvesveidu.

Produktu svaigums. Vietējie produkti, piemēram, svaigi dārzeņi, augļi un gaļa, ir pieejami īsākā laikā no ražošanas līdz patēriņa brīdim, salīdzinot ar importētiem produktiem. Tas nodrošina, ka vietējie produkti ir svaigāki un garšīgāki.

Vietējais mantojums. Maizes ceptuves “Lāči” vēstures lappusēs varam uzzināt, ka “Īstajai rupjmaizei” un “Īstajai saldskābmaizei” “Zaļā karotīte” piešķirta jau 2001. gadā, jo, cepot maizi, 85–95% no izmantotajām izejvielām ir nākušas no Latvijas.

Tuvojoties vasaras Saulgriežiem, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija aicina ikvienu iedzīvotāju izvēlēties tieši Latvijā ražotus produktus – jo vairāk pārtikas grozos un uz svētku galda liksim vietējo produktu, jo lielāku atbalstu sniegsim mūsu ražotājiem, lauksaimniekiem un valstij kopumā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.