Kuras kafijas dzirnaviņas ir piemērotākās lietošanai mājās?
- Autors: Kafijasdraugs.lv
Foto – pexels.com
Lai pagatavotu patiesi lielisku kafiju, svaigi malta kafija ir būtiska. Svaigi maltas pupiņas ne tikai izdala brīnišķīgu aromātu, bet arī nodrošina izcilu garšu. Lielākā daļa kafijas cienītāju piekrīt, ka pat labākās kafijas pupiņas spēj zaudēt garšu, ja tās tiek samaltas nepareizi vai tiek izmantotas iepriekš samaltas pupiņas. Tāpēc kafijas dzirnaviņas ir viens no svarīgākajiem rīkiem mājsaimniecībās, kurās tiek novērtēta kvalitatīva kafija. Bet kuras kafijas dzirnaviņas ir vislabākās lietošanai mājās? Atbilde ir atkarīga no vairākiem faktoriem – jūsu budžeta, kafijas baudīšanas paradumiem, laikam, kuru vēlaties veltīt kafijas pagatavošanai, kā arī izvēlētajam kafijas pagatavošanas veidam.
Ar ko atšķiras elektriskās un rokas kafijas dzirnaviņas?
Pirmais, ar ko saskarsieties, pērkot dzirnaviņas, ir izvēles veikšana starp manuālajām un elektriskajām dzirnaviņām. Manuālās dzirnaviņas ir kompaktas, klusas un parasti lētākas nekā elektriskās. Tās ir ideāli piemērotas tiem, kuri nesteidzīgi vēlas izbaudīt kafijas pagatavošanas rituālus. Šīs dzirnaviņas ir īpaši paredzētas tādām pagatavošanas metodēm kā, piemēram, pārlejamai kafijai, Aeropress vai franču preses kafijai. Turklāt manuālās dzirnaviņas ir lieliski piemērotas ceļojumiem – tām nav nepieciešama elektrība un tās ir viegli pārnēsājamas. Savukārt elektriskās dzirnaviņas ir vairāk piemērotas tiem, kuri vēlas iegūt ātrus un vienmērīgus rezultātus ar minimālu piepūli. Tās ir īpaši noderīgas espresso cienītājiem, jo espresso pagatavošanai nepieciešams īpaši smalks un vienmērīgs malums – un tieši to spēj nodrošināt augstas kvalitātes eletriskās dzirnaviņas. Lai gan elektriskās dzirnaviņas parasti ir lielākas un dārgākas, tās ļauj ietaupīt laiku un nodrošina lielāku precizitāti.
Asmeņu un dzirnakmeņu dzirnaviņas
Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, izvēloties kafijas dzirnaviņas, ir malšanas mehānisms. Kopumā dzirnaviņas var iedalīt divās kategorijās: asmeņu dzirnaviņās tiek izmantoti rotējoši asmeņi (līdzīgi kā blenderos), lai samaltu kafijas pupiņas. Tomēr šī metode bieži rada nevienmērīgu maluma izmēru – dažas daļiņas ir pārāk smalkas, bet citas – pārāk rupjas. Šāds rezultāts var radīt neparedzamu garšu, dažkārt padarot kafiju pārāk rūgtu vai vāju. Asmeņu dzirnaviņas ir pieejamas par draudzīgu cenu, taču maluma kvalitāte var nebūt pietiekami laba izvēlīgiem kafijas cienītājiem. Dzirnakmeņu dzirnaviņas samaļ pupiņas starp divām abrazīvām virsmām (dzirnakmeņiem), kas var būt plakani vai konusveida. Tās nodrošina vienmērīgāku malumu un ļauj pielāgot rupjumu atbilstoši jūsu izvēlētajai pagatavošanas metodei. Konusveida dzirnakmeņi tiek uzskatīti par zelta standartu – tie kalpo ilgāk, nepārkarsē pupiņas un nodrošina precīzu, vienmērīgu malumu.
Maluma lieluma regulēšana
Dažādām kafijas pagatavošanas metodēm nepieciešamas atšķirīgas maluma pakāpes. Espresso pagatavošanai nepieciešams īpaši smalks malums, franču preses kafijai – rupjš malums, savukārt filtra vai pārlejamai kafijai – vidējs malums. Tāpēc ir īpaši svarīgi, lai jūsu kafijas dzirnaviņām būtu iespēja precīzi regulēt maluma pakāpi. Augstas kvalitātes elektriskās dzirnaviņas parasti piedāvā no 15 līdz 40 maluma iestatījumiem, savukārt profesionālās dzirnaviņas – līdz pat 100 iestatījumiem. Manuālajām dzirnaviņām parasti ir mazāk iestatījumu, taču tas ir pietiekami lielākajai daļai mājsaimniecību.
Malšanas ātrums un kvalitāte
Arī ātrums ir svarīgs. Lai ar manuālajām dzirnaviņām samaltu nepieciešamo pupiņu daudzumu vienai porcijai, var paiet līdz pat trīs minūtēm, bet elektriskās dzirnaviņas to paveic dažu sekunžu laikā. Tomēr pārāk ātra malšana var pārkarsēt pupiņas, ietekmējot to garšu. Mērķis ir atrast līdzsvaru starp ātrumu un kvalitāti. Labas elektriskās dzirnaviņas ir aprīkotas ar jaudīgiem, taču stabiliem motoriem, kas efektīvi samaļ kafijas pupiņas, nepārkarsējot tās un saglabājot to aromātu un garšu.
Cik daudz ir vērts ieguldīt?
Kafijas dzirnaviņu cenas ir ļoti atšķirīgas – no dažiem desmitiem eiro līdz vairākiem simtiem. Ir vērts atcerēties, ka kafijas dzirnaviņas ir ieguldījums lieliskā garšā. Pat ja jums ir vidējas klases espresso automāts, sliktas dzirnaviņas var sabojāt gala rezultātu. Lieliskas dzirnaviņas var uzlabot pat vidējas kvalitātes kafijas automātu.

Citas lietas, kas jāņem vērā
Izvēloties dzirnaviņas lietošanai mājās, ņemiet vērā pāris praktiskus padomus:
- Ja dzīvojat nelielā dzīvoklī, vislabākā izvēlē varētu būt kompaktas manuālās dzirnaviņas. Lai nodrošinātu ērtības un ātrumu, izvēlieties elektriskās.
· Pārbaudiet, vai dzirnaviņām piemīt pietiekami klusa darbība.
· Pievērsiet uzmanību tīrīšanas vienkāršībai – tāpat kā jebkuru citu virtuves ierīci, arī dzirnaviņas ir jātīra. Izvēlieties modeli, kas ir viegli izjaucams un tīrāms, lai nodrošinātu ilgstošu darbību.
Tātad, kuras dzirnaviņas izvēlēties?
Labākās mājas kafijas dzirnaviņas ir tās, kas atbilst jūsu vajadzībām un dzīvesveidam.
- Ja kafiju gatavojat tikai ik pa laikam un jums patīk pats pagatavošanas process, izvēlieties manuālās kafijas dzirnaviņas ar konusveida dzirnakmeņiem.
- Ja kafiju baudat katru dienu, īpaši espresso, ir vērts iegādāties kvalitatīvas elektriskās dzirnaviņas ar regulējamiem malšanas iestatījumiem.
Atcerieties – lieliska kafija sākas ar malšanu. Ieguldījums labās kafijas dzirnaviņās ir ieguldījums arī ikdienas kafijas baudīšanas priekā. Ja neesat pārliecināts, kuru modeli izvēlēties, konsultējieties ar kafijas speciālistiem – viņi palīdzēs izvēlēties dzirnaviņas, kas ir piemērotas jūsu virtuvei, kā arī atbilst jūsu personīgajai kafijas gaumei.
Kopsavilkums:
- Svaigi maltas kafijas pupiņas nodrošina labāku garšu, tāpēc mājās svarīgas ir kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas.
- Manuālās dzirnaviņas ir lētas, klusas un piemērotas ceļošanai, elektriskās – ātras un precīzas, īpaši espresso gatavošanai.
- Dzirnakmeņu dzirnaviņas nodrošina vienmērīgu malumu, maluma regulēšana un tīrīšanas ērtums uzlabo kafijas kvalitāti.

