Menu
 

No franču brokastīm līdz latviešu pirts rituāliem (1.daļa) Apriņķis.lv

  • Autors:  Marta Dzintare
“Peahen Residence” Siguldā var ne tikai pārnakšņot, bet arī apmeklēt gleznošanas vai grafikas nodarbības saimnieces Patricijas Brektes mākslas studijā un nobaudīt izcilu ēdienu, ko gatavo Patricijas dzīvesbiedrs francūzis Ksavjērs. Foto – Marta Dzintare “Peahen Residence” Siguldā var ne tikai pārnakšņot, bet arī apmeklēt gleznošanas vai grafikas nodarbības saimnieces Patricijas Brektes mākslas studijā un nobaudīt izcilu ēdienu, ko gatavo Patricijas dzīvesbiedrs francūzis Ksavjērs. Foto – Marta Dzintare

Latvijai ir, ko piedāvāt tūristiem. Pēdējo gadu laikā ārvalstu viesu skaits Latvijā stabili pieaug. Salīdzinājumam: 2016. gadā viesnīcās un citās tūrisma mītnēs Latvijā tika apkalpoti 2 303 643 cilvēki, 2017. gadā – 2 577 338 cilvēki, 2018. gadā – jau 2 808 808 cilvēki. Visvairāk ārvalstu viesu tiek uzņemti Rīgā, tālāk popularitātes ziņā seko Jūrmala un Siguldas novads.

Tūrisma biznesā arvien vairāk iesaistās arī privātpersonas, kas piedāvā gan naktsmājas, gan ēdināšanu, gan citas aktivitātes. Ar starptautisko mājokļu īstermiņa īres servisa pakalpojumu sniedzēju “Booking” un “Airbnb” palīdzību mazie uzņēmēji var veiksmīgi piesaistīt tūristus, ja vien atrod savu nišu, savu īpašo piedāvājumu. “Rīgas Apriņķa Avīzei” par savu pieredzi pastāstīja trīs cilvēki, kas tūristiem izīrē savu privātīpašumu Rīgā, Siguldā un Saulkrastu novadā.

Gleznošana un franču brokastis Siguldā

Māksliniece, Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” gleznošanas pasniedzēja Patricija Brekte kopā ar dzīvesbiedru francūzi Ksavjēru uz Siguldu no Rīgas pārcēlušies aptuveni pirms pieciem gadiem un izveidojuši radošo māju “Peahen Residence”. Siguldas viesiem saimnieki piedāvā gan gleznošanas nodarbības, gan ēdināšanu franču un latviešu gaumē, gan naktsmājas.

Patricija stāsta: “Savu radošo darbnīcu vadu kopš 2006. gada – jau trīspadsmit gadus. Sākumā tā atradās Rīgā, Andrejsalā, bet nu jau kādus piecus gadus esmu Siguldā. Darbošanās tūrisma jomā sākās ar to, ka 2014. gadā realizēju pirmo kultūras izpētes braucienu uz Franciju. Tagad organizējam braucienus kopā ar Ksavjēru. Sekojam pa pēdām slaveniem māksliniekiem, pētot dažādus Francijas reģionus. Piemēram, 2020. gada pavasarī dosimies uz Provansu. Kādā brīdī radās ideja, ka vajadzētu cilvēkus no Francijas atvest uz šejieni, uz Latviju. Sākām meklēt lielu māju ar vairākām vannasistabām un atradām šo Siguldas māju, kuru banka bija izlikusi pārdošanā. Bija jāiegulda diezgan liels darbs, lai māju savestu kārtībā, un process joprojām turpinās.”

Lai gan saimnieki plaši nereklamē savu tūrisma piedāvājumu, jo mājas labiekārtošana un formalitāšu kārtošana vēl ir procesā, informāciju par “Peahen Residence” var atrast dažādās interneta vietnēs.

“Īres serviss “Airbnb” mums nestrādā. Viesi mūs lielākoties atrod ar “Booking” starpniecību, bet ir daudzi, kuri seko manām mākslinieces gaitām un vēlas radošus korporatīvos pasākumus. Pie mums tiek organizētas grupu gleznošanas, jubilejas, Ziemassvētku kartīšu un kroņu veidošanas darbnīcas, un cilvēki ir priecīgi, kad uzzina, ka mana mākslas studija “Peahen” ir izaugusi un piedāvā iespēju palikt arī pa nakti.

Ar “Booking” mums ir laba sadarbība, viņi ir arī snieguši padomus profila izveidē. Manuprāt, “Airbnb” izvēlas ceļotāji ar ierobežotu budžetu, kuri vēlas paši gatavot ēst, tādēļ meklē naktsmājas, kurās būtu pieejama virtuve. Mēs piedāvājam nakšņošanai trīs dažādas istabas ar atsevišķām vannasistabām un brokastis pēc klienta izvēles. Tā kā Ksavjērs ir pavārs, viņš var radoši izpausties, piedāvājot viesiem dažādus ēdienus. Īpaši iecienītas ir franču pankūkas krepes.

Esam izveidojuši “Atelier Crepes”, nokārtojuši izbraukuma tirdzniecības atļauju un esam redzami pilsētvidē. Tā mēs abi divi varam darīt to, kas mums patīk. Vasarās katru rītu no septiņiem līdz vienpadsmitiem abi kopā esam sastopami mājās, piedāvājam brokastis un aprunājamies ar viesiem. Manuprāt, tas viesiem sniedz mājīguma sajūtu. Turklāt pluss ir tas, ka runājam daudzās valodās.”

Nakšņot “Peahen Residence” bieži vien izvēlas ģimenes ar bērniem. “Ja ir liela ģimene ar vairākiem bērniem, Siguldā nemaz nav tik viegli atrast naktsmājas. Mums kopā ir 13 gultasvietas, arī divas speciālas bērnu gultiņas. Mūsu istabas ir katra savā krāsā – fuksiju krāsā, zila un zeltaini dzeltena –, interjerā izmantotas no Francijas vestas mēbeles.”

Tas, ka mājas saimniece ir māksliniece, redzams “Peahen Residence” interjerā, kur dominē košas krāsas un aplūkojamas Patricijas radītās gleznas.


Jautāta, no kurām valstīm ierodas viesi, Patricija atklāj, ka “rudenī tie pārsvarā ir latvieši, kas brauc uz zelta lapām – šogad oktobrī visas nedēļas nogales bija pilnas. Pārējā laikā lielākoties brauc ārzemnieki. Krievi bieži brauc janvārī, jo tad viņiem ir Ziemassvētku brīvdienas. Daudz viesu ir no Vācijas, Holandes, ASV un Kanādas, ir bijuši arī no Makao, Japānas, Brazīlijas un Austrālijas. Amerikāņi un kanādieši bieži vien Latvijā vēlas atrast ar saviem senčiem saistītas vietas. Piemēram, vienai ģimenei palīdzējām satikt radiniekus un atrast dzimtas kapus Burtnieku novadā.

Ir interesanti satikt cilvēkus no dažādām valstīm un kultūrām. Tā kā ar Ksavjēru pārsvarā esam uz vietas, labprāt palīdzam viesiem ar ieteikumiem, ko tuvējā apkārtnē apskatīt un darīt. Mēdzam izlīdzēt arī ar transportu, jo, piemēram, uz Turaidu nav nemaz tik vienkārši nokļūt, autobuss kursē reti. Nākotnē plānojam piedāvāt braucienus arī uz tālākām vietām, piemēram, Rundāles pili. Protams, divatā visu nav iespējams paveikt, tāpēc esam piesaistījuši papildspēkus. Šogad izmantojām arī pašvaldības programmu, kas atbalsta jauniešu darbu vasarā.”

Tūrisma jomā Latvijā vērojama sezonalitāte, un tā tas ir arī “Peahen Residence”. Patricija stāsta, ka visvairāk viesu ir no maija līdz septembra vidum, pārējie esot klusāki mēneši. “Taču pagājušā gada novembris un decembris bija ļoti pilns. Tas atkarīgs arī no pasākumiem, sporta sacensībām. Mūsu naktsmītni diezgan bieži izvēlas sporta treneri. Vasarā, protams, ir visintensīvākais darbs. Reizēm ļoti agri jāceļas, ja viesi brokastis vēlas pulksten septiņos.”

Ko Patricija ieteiktu tiem, kuri arī vēlētos izīrēt naktsmājas tūristiem? “Bizness sākas tad, kad tu ieliec piedāvājumā vienu istabu, otru istabu un skaties – tūristi brauc vai nebrauc. Mūsu gadījumā – brauc! Pluss ir tas, ka piedāvājam ne tikai nakšņošanu, bet arī radošas aktivitātes un ēdināšanu. Svarīga ir arī atrašanās vieta. Naktsmājas parasti izvēlas tuvu centram, jo daudzi tūristi ierodas ar vilcienu. Daudzi ir sajūsmā par faktu, ka no Rīgas līdz Siguldai var atbraukt par diviem eiro – tikpat, cik maksā viena pietura Rīgas sabiedriskajā transportā.”

Turpinājums sekos.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.