Menu

 

LDUSA radījusi pirmo kvalitātes zīmi veselīgiem produktiem "Iesaka uztura speciālisti"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija (LDUSA) izveidojusi kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti” – garantiju patērētājiem, ka produkta sastāvs un ražošanas tehnoloģija atbilst veselīga uztura pamatprincipiem. Tā ir pirmā kvalitātes zīme, kas apliecina, ka konkrētie pārtikas produkti Latvijas veikalos ir veselīgi un to sastāvs atbilst rekomendējamā sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzumam produktos, skaidro asociācijā.

Kvalitātes zīmes kritērijus katrai pārtikas produktu grupai ir izstrādājusi LDUSA ekspertu komanda, kuras sastāvā ir gan uztura speciālisti, gan pārtikas tehnologi, balstoties uz vietēja un starptautiska mēroga veselības veicināšanas vadlīnijām. Kritērijos ietverts rekomendējamais sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzums pārtikas produktos. Kvalitātes zīmi paredzēts piešķirt dažādām produktu grupām, piemēram, graudaugiem un to produktiem, piena produktiem, konservētiem produktiem un citām grupām, nākotnē sarakstu arvien paplašinot.

“Uz pārtikas produktu etiķetēm sastopamas dažādas veselīguma un uzturvērtības norādes – “ar samazinātu sāls daudzumu”, “ar samazinātu cukura daudzumu”,  “daudz olbaltumvielu”, “ar zemu tauku saturu”, “ar C vitamīnu”. Tomēr var gadīties, ka, piemēram, produktā ar samazinātu tauku saturu ir pievienots vairāk cukura, lai uzlabotu garšu un konsistenci, un rezultātā šāds produkts patiesībā nav vērtīgāks par tā “neuzlaboto” versiju.  Produkti, kas marķēti ar LDUSA Kvalitātes zīmi, palīdzēs orientēties plašajā produktu klāstā un izvēlēties vērtīgus un veselīgus produktus, tādejādi veicinot un vairojot Latvijas iedzīvotāju veselības pratību,” skaidroja LDUSA valdes priekšsēdētāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande.

Lai saņemtu Kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti”, pārtikas ražotājiem nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu un iesniegt izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus par katru pārtikas produktu, kam vēlas saņemt Kvalitātes zīmi.

“Kvalitātes zīmes produktu marķējumā ir veids, kā ražotājiem izcelt savus produktus veikalu plauktos. Šobrīd pasaulē ir tendence un arī sabiedrības pieprasījums pieaug pēc arvien veselīgākiem un kvalitatīvākiem produktiem, kas mudina ražotājus uzlabot produktu sastāvu un ražošanas tehnoloģijas,” saka Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.