Menu
 

Siguldieti tiesā par zīdaiņa pieskatīšanai iegādātu videokameru Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Par šādas videokameras (bez mobilā tālruņa) iegādāšanos tiek tiesāts siguldietis Dāvis Lācis. Foto – amazon.de Par šādas videokameras (bez mobilā tālruņa) iegādāšanos tiek tiesāts siguldietis Dāvis Lācis. Foto – amazon.de

21.februārī Rīgas rajona tiesas tiesnese Aija Briede pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu apsūdzēts Siguldas iedzīvotājs Dāvis Lācis. Siguldietis tika atzīts par vainīgu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā un sodīts ar 170 stundām sabiedriskā darba. Šo spriedumu vēl var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Izlasot Krimināllikuma 237.1 panta otro daļu, apsūdzība izklausās ļoti nopietna: “Par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.”

Patiesībā velns nav tik melns, kā tiek mālēts, – faktiski Dāvis Lācis apsūdzēts par to, ka legālā internetveikalā iegādājās nelielu un, kā vēlāk izrādījās, nekam nederīgu videokameru, lai varētu sekot līdzi tam, kā ratiņos pie mājas guļ viņa tobrīd vēl zīdaiņa vecuma dēls…

Uz apsūdzēto sola zemessargs un četru bērnu tēvs

Siguldietis Dāvis Lācis tiek apsūdzēts par to, ka esot izdarījis sevišķā veidā veicamām operatīvām darbībām speciāli radītu ierīču aprites noteikumu pārkāpumu. Šie noteikumi nosaka, ka fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot Latvijas Republikas Nacionālajā stratēģiskas nozīmes preču un pakalpojumu sarakstā minētās sevišķā veidā veicamu operatīvo darbību pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītās ierīces. Šajā sarakstā ir iekļauti noteikta veida šaujamieroči, lidaparātu komponentes, pneimatiskie šaujamieroči ar lielu enerģiju, īpašas iekārtas un ierīces audioinformācijas ieguvei un slēptai videonovērošanai, iekārtas un ierīces slēptai iekļūšanai telpās, iekārtas un ierīces operatīvās darbības pasākumu noteikšanai, lokalizēšanai un traucēšanai, nakts redzamības tēmēšanas ierīces, kājnieku mīnas, noteiktas tehnoloģijas, programmatūras, kā arī militāra rakstura pakalpojumi.

Kā var secināt, kopumā tas ir iespaidīgs arsenāls, kas var tikt izmantots gan savas valsts drošības garantēšanā, gan noziedzīgu nodarījumu atklāšanā, bet, nokļūstot nepareizajās rokās, lieliski noderēs, piemēram, spiegiem vai diversantiem. Prokurors lūdza tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu un sodīt ar brīvprātīgo darbu – 170 stundām. Galvenais pierādījums šajā lietā ir Valsts drošības dienesta atzinums.

Tiesas sēdē nevienam pat neradās jautājums, vai Dāvis Lācis, kuram uzrādīta apsūdzība, gadījumā nav spiegs vai diversants. Kā savas liecības sākumā uzsvēra siguldietis, viņš vienmēr bijis likumpaklausīgs Latvijas pilsonis, nekad nav izdarījis ko tādu, par ko varētu nonākt uz apsūdzēto sola. Savulaik D. Lācis strādājis Līgatnē, kur bijis namu pārvaldnieka amatā. Līgatnes novada pašvaldībā viņš kādreiz ieņēmis arī vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatu. Kamēr kriminālprocesā nebija ar lēmumu atzīts par aizdomās turēto, Dāvis Lācis aktīvi darbojās Zemessardzē – speciālo uzdevumu vienībā. Šobrīd viņa darbība šajā bruņotajā formējumā apturēta. Lācis ir precējies, viņam ir četri bērni, trīs no tiem nepilngadīgi.

Internetveikalā nopērk nekam nederīgu videokameru

Ko tad īsti siguldietis izdarīja, ka tagad viņš apsūdzēts par operatīvo darbību pasākumiem speciāli radītu ierīču aprites noteikumu pārkāpumu? Kā Dāvis Lācis liecināja tiesas sēdē, 2018. gada novembrī viņš apprecējās ar savu pašreizējo dzīvesbiedri Mairu Lāci. Jaunajai ģimenei bija pieteicies bērniņš – dēls. Maira Lāce ir sertificēta grāmatvede, un, lai neizkristu no aprites, viņa nedevās bērna kopšanas atvaļinājumā, bet strādāja attālināti – no mājām.

Lai jaunajai māmiņai būtu iespēja pieskatīt savu mazuli arī tad, kad viņš guļ savā gultiņā vai ratiņos pagalmā, tika nolemts iegādāties nelielu videonovērošanas kameru, kas ar interneta palīdzību būtu savienojama ar mobilo telefonu. Dāvis Lācis tādu videokameru, īpaši neiedziļinoties tās parametros, noskatīja internetveikala “Amazon” Vācijas filiāles mājaslapā. Piedāvājums esot bijis milzīgs, bet siguldieša izvēlētā un iegādātā videokamera nebija dārga – 32,99 eiro –, piegāde izmaksājusi 7,19 eiro.

Taču saņemtā prece nepavisam neesot attaisnojusi Lāču ģimenes cerības, jo attēlu tā pārraidīja tikai desmit metru attālumā, bet baterija videokameru darbinājusi tikai minūtes piecpadsmit, kas, protams, ir daudz par maz. Zīdaiņa pieskatīšanai nederēja arī Dāvja mammas uzdāvinātā videonovērošanas kamera, ko viņa bija iegādājusies no sava mobilo sakaru operatora. Tikai pēc paziņu ieteikuma tajā pašā internetveikalā “Amazon” Lāči beidzot iegādājās labu videokameru, kas godam kalpoja, kamēr puika paaugās.

Noderīgā videokamera pēc tam nodota jau citiem jaunajiem vecākiem, bet abas neizmantotās tā arī palikušas mājās – ar vienu no tām dēls pat esot spēlējies kā ar rotaļlietu –, un ģimenes galva par tām esot aizmirsis.

Iespējams, kļuvis par politiskās atriebības upuri

Kā gan bērna pieskatīšanai nederīga ierīce kļuva par lietisko pierādījumu tiesā? Izrādās, jau pirms trim gadiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs bija sācis kriminālprocesu un izmeklēšanas laikā veicis kratīšanu Lāču ģimenes mājā. Tiesā Dāvis Lācis liecināja, ka krimināllietu uzskata par politisku atriebību. Pirms 2013. gada pašvaldību vēlēšanām viņš kopā ar domubiedreni Baibu Pelsi esot izveidojis politisko apvienību “Mēs Līgatnei”, kas ieguva vienu deputāta mandātu. Ar tā palīdzību izdevies gāzt no domes priekšsēdētāja krēsla partijas “Vienotība” pārstāvi Aināru Šteinu, kurš šo amatu bija ieņēmis jau ļoti ilgi.

Nenorādot nevienu konkrētu personu, Lācis pauda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iniciētais kriminālprocess nācis kā atriebība par to, ka viņš stājies pretī cilvēkiem, kam ir lielāka vara. Pirmo krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs joprojām izmeklē, bet Lāču mājā atrastā videokamera noderējusi, lai pret viņu sāktu jaunu kriminālprocesu.

Liecinot tiesā, apsūdzētais Dāvis Lācis uzsvēra, ka internetveikala mājaslapā norādītā informācija neviesa pilnīgi nekādas aizdomas, ka šī videokamera varētu būt stratēģiska prece. Tās aprakstā tieši bijis norādīts, ka kamera domāta bērnu pieskatīšanai, tāpat to varot izmantot mājas un ofisa drošībai. Tiesā liecināja arī Dāvja Lāča sieva Maira. Viņas liecības bija tādas pašas kā dzīvesbiedram, turklāt viņa pastāstīja, ka par to, vai šo konkrēto videokameru drīkst iegādāties un izmantot fiziska persona, viņa interesējusies Stratēģiskās nozīmes preču eksporta kontroles nodaļā, kas atrodas Ārlietu ministrijas paspārnē. Maira Lāce saņēmusi rakstisku atbildi: “Šāda kamera netiek kontrolēta.”

Spiegu kamerām ir sešas pazīmes

Jau iepriekš pieminētajā Nacionālajā stratēģiskas nozīmes preču un pakalpojumu sarakstā attiecībā uz videokamerām ir norādītas sešas pazīmes, pēc kurām ierīci var kvalificēt kā stratēģisku preci: 1) tās ir speciāli izstrādātas, pielāgotas vai pārveidotas slēptai videonovērošanai vai fotodokumentēšanai un videodokumentēšanai; 2) tās ir maskētas kā citi priekšmeti, iekārtas vai ierīces; 3) tās ir ieslēptas vai maskētas citā priekšmetā, iekārtā, ierīcē, konstrukcijā vai līdzīgā ierīcē; 4) to izmērs ir 40 x 40 x 40 mm vai mazāks; 5) to diametrs ir 25 mm vai mazāks; 6) tās ir aprīkotas ar “adatas acs” tipa lēcu (pinhole lens). Turpat atrunāts, ka šis normatīvais akts neattiecas uz mobilo telefonu, viedtālruņu, viedpulksteņu un datoru kamerām.

Jāuzsver, ka, lai kādu videokameru atzītu par spiega cienīgu atribūtu, nav vajadzīgas visas pazīmes, pietiek ar vienu. Saskaņā ar Valsts drošības dienesta sniegto atzinumu, kamerai, kas tika izņemta Lāču mājā, ir divas attiecīgās pazīmes – tā ir aprīkota ar “adatas acs” tipa lēcu, bet objektīvu, pateicoties komplektā pievienotajiem aksesuāriem, iespējams nomaskēt kā pogu vai skrūves galviņu. Šī kamera gan nav nemaz tik maza – tās izmērs ir kādas divarpus reizes lielāks par sarakstā norādītās spiegu kameras izmēru robežu.

“Stratēģiskās preces” brīvi pieejams jebkuram

Protams, vienmēr atradīsies kāds, kurš teiks, ka Dāvis Lācis pats ir vainīgs, ka pirka šo videokameru kaut kur Vācijā, nevis tepat Latvijā. Tomēr, papētot vietējo internetveikalu piedāvājumu, nākas secināt, ka ne siguldietis Lācis, ne arī kāds cits Latvijas iedzīvotājs nebūt nav pasargāts no tā, lai, iegādājoties it kā oficiāli tirgotu ierīci, pēc tam nenonāktu uz apsūdzēto sola. Varbūt par izņēmumu varētu uzskatīt internetveikalu “Izsekot.lv”, kur tiešām var iegādāties pilnīgi visu spiegošanai vajadzīgo – gan videonovērošanas kameras un noklausīšanās ierīces, gan GPS un datoru izsekošanas programmas, gan arī dažādus detektorus.

Papētot gan var nojaust, ka interneta veikals atrodas Lietuvā. Telefonsarunā veikala īpašnieks atklāja, ka Lietuvā nav tāda aizlieguma, kāds ir Latvijā, tāpēc viņš tirgojoties droši. Jautāts, vai ir daudz pircēju no Latvijas, uzņēmējs izvēlējās neatbildēt, atrunājoties ar komercnoslēpumu. Var gan saprast, ka klientu viņam netrūkst, ja reiz tiek uzturēta interneta vietne arī latviski… Starp citu, ja Lietuvā nav tādas likuma normas par stratēģiskas nozīmes preču apriti, kas liegtu tirgot videonovērošanas kameras un noklausīšanās ierīces, kādā citā mūsu kaimiņvalstī tāda ir gan – Krievijas Federācijā. Protams, loģiskāk būtu, ja likumi būtu daudzmaz vienādi visās Eiropas Savienības valstīs…

Patiesībā nemaz nevajag iepirkties Lietuvā, lai, neko ļaunu nedomājot, izdarītu ko tādu, par ko var nonākt uz apsūdzēto sola. Piemēram, vienā no lielākajiem Latvijas internetveikaliem, kura nosaukumā ir vairāk par vienu ciparu, var nopirkt videonovērošanas kameru, kas ir teju divas reizes mazāka par tādu, kuru jau var uzskatīt par spiegošanai paredzētu. Tikai 19,99 eiro vērtās ierīces parametri ir 23 x 23 x 23 mm. Citā internetveikalā, kura nosaukumā minēts meitenes vārds, arī var iegādāties tieši tādu pašu videokameru, turklāt vēl lētāk – par 13,68 eiro. Vēl vienai pārdošanā izliktai kamerai, kas izskatās pietiekami neliela, parametri vai tas, kāda tipa lēca tajā iemontēta, nav norādīti, bet melns uz balta rakstīts: “Mazs, viegli paslēpjams un uzstādāms dizains, ļauj saskatīt visu 150° skata leņķī.”

Notiesājošais spriedums tiks pārsūdzēts

Maira Lāce, kurai šajā lietā ir liecinieces statuss, pēc saīsinātā sprieduma pasludināšanas “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja, ka viņas vīrs Dāvis Lācis noteikti pieprasīs pilno spriedumu un iesniegs apelācijas sūdzību. Viņa arī pauda: “Kurā mirklī pircējs lai saprot, ka pērk aizliegtu preci, ja ar likumu noteikts, ka valsts kontrolē to apriti? Mani interesē, kā tieši valsts un veikali pasargā pircēju, lai tas nenopirktu aizliegtu preci? Pat pērkot alkoholiskos dzērienus internetā, mums jāapliecina, ka esam pilngadīgi, bet šādas “stratēģiskās preces” var nopirkt jebkurš pusaudzis. Mēs, iedzīvotāji, nevaram zināt visus likumus… Es tagad to zinu un stāstu par to arī citiem, bet līdz tam pat nenojautu, ka ir tāds likums.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.