Menu
 

ATD līdz maija beigām izvērtēs līgumu ar "Nordeka" par pasažieru pārvadājumiem Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutos

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Autotransporta direkcija (ATD), piesaistot ārējus neatkarīgus ekspertus, līdz 30.maijam plāno izvērtēt, vai pēc Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departamenta atteikšanās ierosināt kasācijas sūdzību pēc AS "Nordeka" iesnieguma, pārvadātājs varēs no 1.jūlija veikt reģionālos pārvadājumus maršrutu tīkla daļu "Cēsis" un "Limbaži, Sigulda" maršrutos, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde teica ATD valdes priekšsēdētājs Artūrs Caune.

AT Administratīvo lietu departaments 8.maijā, rīcības sēdē izskatot "Nordeka" kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas 2.marta spriedumu, nolēma atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, līdz ar ko stājās spēkā spriedums, atzīstot par spēkā neesošām starp ATD un "Nordeka" noslēgtās vienošanās par grozījumiem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas līgumos.

Saeimas komisijas sēdē Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands skaidroja, ka šis tiesas lēmums nav viennozīmīgs, jo tajā nav nepārprotami pausts, kas attiecīgajā situācijā jādara ATD. Tāpēc ATD nolēmusi piesaistīt ārējus ekspertus, lai situāciju izvērtētu.

Caune pauda, ka šobrīd jautājums ir ne tikai par attiecīgo tiesas lēmumu, bet arī tā nozīmi kontekstā ar Konkurences padomes (KP) lēmumu par reģionālo pārvadātāju karteli. Tāpēc ATD pieņēmusi lēmumu veikt neatkarīgu izvērtējumu, lai pēc iespējas ātri pieņemtu tiesisku lēmumu. 

Viņš uzsvēra, ka visi lēmumi par turpmāko sabiedriskā transporta nodrošināšanu jāpieņem līdz 30.maijam, kas arī ir termiņš, līdz kuram jāpaziņo esošajam pārvadātājam AS "Cata", vai ar to tiks pagarināts līgums, vai arī no 1.jūlija lotēs "Cēsis" un "Limbaži, Sigulda" pakalpojumu sāks nodrošināt "Nordeka".

Attiecībā uz "Nordeka" gatavību sākt pakalpojuma nodrošināšanu no 1.jūlija Caune teica, ka ATD ir veikusi uzņēmuma autobusu apsekošanas. Apsekošanu rezultāti neparādīja neatbilstības, bet ir bijušas atsevišķas nepilnības.

Tāpat ir sākta iestādes iekšējā pārbaude ar mērķi izvērtēt ATD darbinieku atbildību par veiktajām darbībām un noslēgtajiem līgumiem. Caune norādīja, ka arī šis izvērtējums palīdzēs pieņemt lēmumus attiecībā uz "Nordeka".

Jau ziņots, ka līdz ar AT Administratīvo lietu departamenta 8.maija lēmumu stājas spēkā Administratīvās rajona tiesas spriedums, ar kuru apmierināts pieteicēju "Cata" un SIA "Tukuma auto" pieteikums un par spēkā neesošām atzītas starp ATD un "Nordeka" noslēgtās vienošanās par grozījumiem iepirkumu līgumos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Cēsis" un tīkla daļā "Limbaži, Sigulda". Ar Administratīvās rajona tiesas spriedumu arī izbeigta tiesvedība daļā par "Tukuma auto" pieteikumu par noslēgto iepirkuma līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem.

Tāpat ziņots, ka ATD jāatkāpjas no valsts līgumiem ar "Nordeka", kas paredzētajā laikā nav sācis pasažieru pārvadājumus Cēsu, Limbažu un Siguldas lotēs, iepriekš atzinusi Administratīvā tiesa. Tiesa nosprieda, ka direkcijai nebija nekāda pamata "Nordeka" dot papildu laiku pārvadājumu sākšanai. 

Tiesa secināja, ka ATD patvaļīgi grozīja iepirkuma līgumus ar "Nordeka" un pagarināja termiņu jauno autobusu uzrādīšanai un pārvadājumu sākšanai. Tā kā "Nordeka" vēl nebija sākusi pārvadāt pasažierus Vidzemē, tiesa atzina, ka ATD pienākums ir iepirkuma līgumus izbeigt, nemeklējot citus "Nordeka" labvēlīgus risinājumus.

Iepriekš ATD aģentūru LETA informēja, ka, pamatojoties uz Administratīvās rajona tiesas spriedumu attiecībā uz "Nordeka" sagatavošanās laika līguma izpildes pagarināšanu, ATD izsludinās jaunu iepirkumu pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai maršruta tīkla daļās "Cēsis" un "Sigulda, Limbaži".

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.