Menu
 

Latvijas Banka: Iepriekš neaktīvie iedzīvotāji atgriežas darba tirgū

  • Autors:  Andrejs Migunovs, Latvijas Bankas ekonomists
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

2024.gada sākumā Latvijas darba tirgū bija vērojams atslābums. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, bezdarba līmenis 2024. gada 1. ceturksnī  palielinājies – līdz 7,2 %, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā ceturksni iepriekš. Lai arī kāpums pastāv, šoreiz tas ir saistīts ar sezonāliem faktoriem un negatīvajiem makroekonomiskās vides efektiem 2023. gadā.

Neskatoties uz to, ka 2024. gada 1. ceturksnī bezdarba līmenis  pieaudzis, gada sākumā Latvijas darba tirgū tiek novērota stabilizācija citos rādītājos. Atšķirībā no iepriekšējā ceturkšņa, gan nodarbināto, gan bezdarbnieku skaits palielinājās uz iepriekš neaktīvo iedzīvotāju rēķina – to, kuri nolēma atgriezties darba tirgū un meklēt darbu. Lai gan šobrīd ekonomikā ir iekšējie darbaspēka resursi, kas piesātina darba tirgu, vecumstruktūras un iedzīvotāju novecošanās dēļ, kāpināt ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu ar laiku būs grūtāk.

Savukārt uzņēmēji ir kļuvuši piesardzīgāki un pagaidām jaunus darbiniekus tik aktīvi nemeklē. Pašlaik zemā līmenī ir gan darbaspēka pieturēšana (labour hoarding), gan arī mazāk uzņēmēju uzskata darbaspēka trūkumu par ierobežojošo faktoru, kas varētu liecināt, ka uzņēmēji cenšas izmantot esošā darbaspēka kapacitāti pilnā mērā. Turklāt daļa no uzņēmumiem, iespējams, gaida oficiālo informāciju par to, vai nākamgad tiks palielinātas minimālās, kas var būtiski ietekmēt darbinieku izmaksas, kuras bija ievērojami pieaugušas jau iepriekšējos gados.

Pēc mēneša datiem, bezdarba līmenis aprīlī ir mazinājies. Līdzīgi iepriekšējam ceturksnim, pozitīvāks noskaņojums joprojām ir pakalpojumu sektorā, kurā nodarbinātības gaidas saglabājas augstākas par ilgtermiņa vidējo. Uzlabojoties ekonomiskai videi un ārējām pieprasījumam, arī citos sektoros gaidāms nodarbinātības pieaugums.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.