Menu
 

Aptauja. Cik bieži lietojat uzturā medu? Ko zināt par bitēm? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Lai pievērstu uzmanību apputeksnētāju nozīmei mūsu dzīvē, 20. maijā tiek svinēta Pasaules Bišu diena. Pateicoties bitēm un citiem apputeksnētājiem, pastāv 75% pārtikā izmantojamo augu. Kopumā ir aptuveni 20 tūkstoši bišu sugu, un pašlaik pasaulē esot vismaz divi triljoni bišu. Aplēses liecina, ka visā pasaulē ir 81 miljons medus bišu saimju.

Daiga, uzņēmēja

Medu es lietoju katru dienu vakarā pie tējas. Vīra brālēnam ir bišu saimes, un es zinu, ka nedrīkst dienas laikā miglot laukus, lai nekaitētu bitītēm. Manā dārzā arī ir daudz bišu, kuras apputeksnē lavandas. Ievēroju, ka pērn ap ziedošajiem augiem bija ļoti maz bišu, un šogad  lavandu ir mazāk. Tas varētu būt saistīts viens ar otru.

Toņa, strādā slimnīcā

Jā, es ēdu medu. Īpaši man garšo griķu medus, kas ir ievākts griķu ziedēšanas laikā. Būtu labi, ja cilvēki rūpētos par to, lai laukos būtu vairāk bišu. Bitītes sniedz cilvēkam labumu, apputeksnējot arī augļu kokus un krūmus.

Oskars, kurjers

Lietojam medu uzturā, bet vairāk ziemas periodā. Par bitēm zinu to, ka bišu vākumu var lietot ne tikai uzturā, bišu produkti ir noderīgi arī medicīnā. Turklāt, ja nebūtu bišu, tad augļu koki vienkārši noziedētu, bet augļus nenestu.

Valija, pensionāre

Ēdu medu, bet ar mēru, jo tas tomēr ir cukurs, un manā vecumā to daudz nevajag. Taču, kad esmu saaukstējusies, tad bez medus neiztikt. Man ir zināma pārbaudīta recepte: 300 grami piena, viena ēdamkarote medus, viena ēdamkarote sviesta un četras lielas ķiploka daiviņas. To visu vāra apmēram 15 minūtes.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.