Menu
 

Otrā pusgada lasītākie raksti portālā "Apriņķis.lv"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Eva un Andris Strapcāni uzņēmušies darbu, kas ne katram būtu pa spēkam, – viņi atjauno vienu no Siguldas senākajām ēkām – Zaļo villu. Eva un Andris Strapcāni uzņēmušies darbu, kas ne katram būtu pa spēkam, – viņi atjauno vienu no Siguldas senākajām ēkām – Zaļo villu. Foto - Marta Dzintare, Una Griškeviča, publicitātes

Apkopojot datus par lasītāju vidū populārākajām publikācijām portālā “Apriņķis.lv” aizvadītā gada otrajā pusgadā, var secināt, ka vienlīdz lielu interesi raisījušas gan aktuālās norises un atpūtas iespējas Pierīgas novados, gan vērtējumi un viedokļi par visas valsts mērogā notiekošo.

Advokāts un dizainere Siguldā veido radošo kvartālu

“Eva un Andris Strapcāni uzņēmušies darbu, kas ne katram būtu pa spēkam, – viņi atjauno vienu no Siguldas senākajām ēkām – Zaļo villu. Ģimene iegādājusies arī villai blakus esošo bijušo "Lattelekom" sakaru ēku un garāžas, lai veidotu multifunkcionālu kvartālu – vietu, kur satikties radošajiem siguldiešiem. Vietu, kur apvienot moderno un senatnīgo, inovācijas un tradīcijas.”

Žurnālists Pūpols atklāti par Kaimiņa un Gobzema finansējumu

“Žurnālists Ansis Pūpols laidis klajā analītisku filmu "Ietekmētājs", kurā pētīta Šveices advokāta Rūdolfa Meroni darbošanās Latvijas politikas aizkulisēs, minēti arī konkrēti uzņēmumi, kurus Meroni izmantojis savu interešu realizēšanai, un iesaistītās personas.”

Kas lācītim vēderā. Kofera ceļš jeb Kas notiek lidostas aizkulisēs

Lidostā "Rīgas Apriņķa Avīze" viesojas tā sauktajā "pīķa" stundā, kad vienlaikus aizlido un atlido krietni daudz lidmašīnu, un tas redzams arī lidostas zālē, kur valda pamatīga rosība. Šī ir bagāžas ceļa redzamā daļa: to nosver, piestiprina birku, kurā norādīts galamērķis, un tālāk koferi pa slīdošo lentu cits aiz cita dodas uz drošības pārbaudi.

Rīgā nākamnedēļ notiks pašvaldību forums "Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja"

“Nākamnedēļ Rīgā norisināsies informācijas tehnoloģiju risinājumu uzņēmuma "ZZ Dats", "Swedbank" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra rīkotais piektais pašvaldību forums "Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja", informēja "ZZ Dats" mārketinga speciāliste Līva Beniņa. Viņa sacīja, ka foruma mērķis ir veicināt modernizāciju organizācijās, valsts un pašvaldību iestādēs efektīvāka darba nodrošināšanai.”

Vai Baldonē taps čakru kalns?

“Baldoniešus pamatīgi satraukusi iecere novadā veidot "Zemes enerģijas parku", proti, vietu, kur saskaņā ar autores Kristianas Lepses-Kazarjanas ieceri būtu veicamas rituālas darbības, piemēram, lai atbrīvotu cilvēkā dažādas enerģijas – sākot no seksuālās un beidzot ar iespēju vairot intuīciju "trešās acs gredzenā".”

Mārupe – plaukstošais novads zem lidmašīnas spārna

“To, ka lidmašīnas un lidosta ir neatņemama šā novada ikdiena, sapratu arī Mārupes novada domes Attīstības nodaļas tūrisma organizatores Elīnas Brigmanes vadītajā ekskursijā. Tiesa, tikpat neatņemamas ir arī dažādās šeit piedāvātās fiziskās aktivitātes un atpūtas iespējas: vairāki zirgu staļļi, veikborda parki, aviācijas tūrisma objekti, tenisa halles...”

Krievijas miljardieriem slēpta interese Latvijā

“Lielajos medijos bez ievērības palikusi un tikai dzeltenās preses uzmanību izpelnījusies ziņa par divu Krievijas miljardieru – Mihaila Fridmana un Pjotra Avena – neseno vizitēšanu Latvijā. Iespējams, šī ir svarīgāka vēsts, nekā pirmajā acumirklī šķiet. Miljardieris, banku grupas "Alfa Bank" direktoru padomes priekšsēdētājs Pjotrs Avens Latvijā nav gluži nezināms – viņš ir Latvijas–Krievijas uzņēmējdarbības padomes priekšsēdētājs, savulaik viņam pat ticis piešķirts trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.”

Foto: Jūrmalā atvērta "Labvēlīgā tipa" dalībnieka dzīvesbiedres grāmata

21.oktobra pēcpusdienā Jaundubultu mājīgajā restorānā "Cotton Club" pulcējās jūrmalnieces un grupas "Labvēlīgais tips" dalībnieka Kaspara Tīmaņa dzīvesbiedres Lindas draugi, skolasbiedri un paziņas, lai piedalītos viņas jaunā dzejoļu krājuma "Tik daudz ko teikt" (izdevniecība "Annele") atvēršanas svētkos.

Nedēļas nogalē Rīgā gaidāms mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts"

“8.septembrī Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tajā Rīgas iedzīvotāji un viesi aicināti baudīt mūsdienu mākslu, mūziku, performanci, deju, instalācijas un citas norises 53 dažādos pasākumos. Šīs nakts programma notiks Rīgas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā – Kalnciema ielas, AB dambja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Pārdaugavas muzeju un Miera ielas apkaimē.”

Atkritumu strīds Ķekavā

“Pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, no septembra Ķekavas novadā izvēlēts jauns atkritumu apsaimniekotājs – SIA "Clean R". Starp pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju noslēgtajā līgumā minēta arī pretendenta piedāvātā līgumcena, kas cita starpā paredz viena sadzīves atkritumu konteinera vidējo nomas maksu gadā 2,53 eiro apmērā. Taču septembra beigās, saņemot pirmo rēķinu par atkritumu apsaimniekošanu, Ķekavas iedzīvotāji bija neizpratnē par summu, kas jāmaksā, proti, izsūtītajos rēķinos maksa par konteinera nomu 2,53 eiro apmērā minēta kā ikmēneša, nevis gada maksa.”

Šogad svētku salūts Rīgā izmaksās desmit reižu vairāk nekā pērn

“Šogad valsts svētku salūts Rīgā izmaksās desmit reižu vairāk nekā pērn, proti, 234 999 eiro. Rīkotāji skaidro, ka uguņošana ir viens no Latvijas valsts simtgades atzīmēšanas kulminācijas pasākumiem un ir iekļauts simtgades svinību nacionālajā pasākumu plānā. Tās laikā ir paredzēts izspēlēt muzikālu gaismas uzvedumu "Saules mūžs".”

Neparastā Pierīga. Baldones novads – starp pagātni un nākotni

Zinu, ka 80. gados šeit cepa ļoti garšīgus kliņģerus, pēc kuriem cilvēki brauca pat no Iecavas, un to, ka Baldone allaž bijusi slavena ar savām ārstnieciskajām dūņām un sērūdens avotiem. Taču, kā pārliecinājos manas lieliskās gides – Baldones Tūrisma attīstības biedrības locekles Zanes Ulmanes – vadītajā ekskursijā, Baldones novads patiešām ir gatavs piedāvāt ļoti daudz interesantu apskates objektu un aktivitāšu.

Mārcis Bendiks. Prātojums par programmām un dzelzceļiem

“Profesionāla pienākuma spiests, esmu caurlasījis visu 13. Saeimas vēlēšanām pieteikto sarakstu īsās, tā sauktās 4000 zīmju programmas. Saprotu, ka izraisīšu pareizi domājošo viedokļa līderu sašutumu, tomēr teikšu tā: ja jums, godātie lasītāji, ir kas prātīgāks darāms, tās programmas varat arī nelasīt.”

Lielākie darba devēji Pierīgā

“Turpinot aizsākto tēmu par lielākajiem nodokļu maksātājiem Pierīgā, “Rīgas Apriņķa Avīze” interesējās arī par lielākajiem darba devējiem šajā reģionā. Lielāko darba devēju saraksta augšgalā dominē Mārupes un Ādažu novads, kur darbavietas gan uzņēmumos, gan pašvaldības struktūrās tiek nodrošinātas daudziem iedzīvotājiem.”

Mārcis Bendiks. Prātojums par Bordāna spožumu un postu

“Pirmās divas nedēļas kopš lielās balsu skaitīšanas ir tikpat kā garām, un, kā jau bija gaidāms, negaidītiem vēlēšanu rezultātiem seko negaidīti pārsteigumi jaunajā politikas ainā. Tas būs turpmākā laika musturs – vārdu savienojums "kā jau bija gaidāms" ar sekojošu "seko negaidīti pārsteigumi". Kā "mīla un viltus", kā "kurtizāņu spožums un posts", kā "uzvara vēlēšanās ar 16 vietām no 100". Tā ir jaunās loģikas realitāte.”

Opozīcija: Padomnieks Ķekavas pašvaldībā ieņem trīs amatus un pieprasa algas pielikumu

“Ķekavas novada domes sēdē 8. novembrī nolemts veikt izmaiņas pašvaldības Iepirkumu komisijas locekļu apmaksājamo stundu skaitā – ja līdz šim komisijas locekļiem, kuri ir ievēlēti no iedzīvotāju puses un kuri nav nodarbināti pašvaldībā, apmaksājamo darba stundu skaits bija līdz 20 stundām, komisijas priekšsēdētāja un vietnieka apmaksājamo stundu skaits – līdz 40 stundām mēnesī, bet stundas likme – 10 eiro stundā, tad turpmāk komisijas locekļiem apmaksājamo stundu skaitu nolemts palielināt līdz 40 stundām un komisijas priekšsēdētājam un vietniekam – līdz 60 stundām. Kā pamatojums tika minēts darba apjoma dubults pieaugums un komisijas locekļu darba slodze.”

Pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš: Beigsim sevi šaustīt!

“Sauszemes spēku Mehanizētajai kājnieku brigādei un tās komandierim pulkvedim Ilmāram Atim Lejiņam 11. novembris, kad visā Latvijā tiek svinēta Lāčplēša diena, būs visnotaļ noslogots. "Mēs iesaistāmies pasākumos visā Latvijā, tāpēc Ādažu bāzē pasākumus rīkojam dažas dienas agrāk," viņš stāsta sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi", atgādinot, ka jau tradicionāli 11. novembrī norisināsies lāpu gājiens, kurā piedalīsies gan jaunsargi no Ādažu vidusskolas, gan ādažnieki.”

Infrastruktūras projekti dabas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Carnikavas novadā

“Gan Rīgas, gan Carnikavas pašvaldībā plānoti krasta kāpu stabilizācijas un erozijas ierobežošanas pasākumi, stāsta biedrības "Baltijas krasti" projektu vadītāja Agnese Jeņina. Rīgā šie darbi paredzēti Mangaļsalā no Daugavas ietekas līdz Vecāķu pludmalei, bet Carnikavas pašvaldībā – Garciema pludmalē pie Eimuru kanāla un citviet Carnikavas novada piekrastē.”

Bonsai parks Inčukalnā – vieta, kur gūt mieru un Japānas noskaņas

“Līdz brīdim, kad, apceļojot Inčukalna novadu, netālu no leģendārās "Sēnītes" ceļabiedri man mežā rādīja ar sētu apjoztu dārzu un stāstīja, ka šeit atrodas bonsai parks, man nudien nebūtu nācis prātā, ka Latvijā kas tāds ir atrodams. Taču, pateicoties Ingas un Valda Valteru iniciatīvai un neatlaidībai, nu arī Latvijā ir vieta, kur izjust Japānas elpu un pameditēt Latvijas priežu meža ielokā. Tiesa, līdz nākamajam pavasarim parks ir slēgts, jo tiek rekonstruēts, taču Inga iesaka neskumt, jo tiem, kurus interesē bonsai kociņu audzēšanas māksla, jau oktobrī tiks rīkotas meistarklases.”

Saskatīt atkritumu kalnos vērtīgus resursus

“Viens Eiropas Savienības iedzīvotājs gada laikā saražo aptuveni pustonnu sadzīves atkritumu, aprēķinājusi Eiropas Vides aģentūra. Lai gan kopumā ES pārstrādā arvien vairāk atkritumu un poligonos nogādāto atkritumu apjoms samazinās, atkritumu joprojām ir ļoti daudz, un tas var negatīvi ietekmēt vidi un radīt zaudējumus ekonomikai. Tieši tāpēc svarīgi ir panākt, lai  atkritumu kļūtu arvien mazāk, bet esošie tiktu izmantoti kā resurss.”

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.