BKUS uztura speciāliste: Veselīgi ēšanas paradumi jāveido no mazotnes Apriņķis.lv
- Autors: Olga Ļubina, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) uztura speciāliste

Pēdējos gados Latvijā arvien pieaug bērnu un pusaudžu aptaukošanās rādītāji, tas ir sekas tam, ka daudzu Latvijas bērnu ikdienas ēdienkartē dominē pārstrādāti produkti ar augstu cukura un tauku saturu.
Slimību profilakses un kontroles centra pērn publicētā pētījuma "Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums Latvijā" dati liecina, ka 11 % Latvijas pirmklasnieku ir liekā ķermeņa masa, bet teju 10 % – aptaukošanās.
Aptaukošanas rādītāji Latvijas bērnu un pusaudžu vidū ir satraucoši augsti, piemēram, 2022. gadā liekais svars vai aptaukošanās bija 29 % zēnu un aptuveni 24 % meiteņu deviņu gadu vecumā, tāpēc ir svarīgi ne tikai risināt jau pastāvošo problēmu, bet arī veikt preventīvus pasākumus, lai aptaukošanās izplatība bērnu vidū nepieaugtu vēl vairāk.
Svarīgi ir ne tikai tas, ko bērns ēd, bet arī tas, kas viņam tiek piedāvāts – ja mājās vienmēr ir saldumi un našķi, ja ūdens vietā tiek piedāvāti saldinātie dzērieni, tad bērnam tas kļūst par normu. Taču, ja ģimenē dominē veselīgi paradumi, piemēram, ūdens kā galvenais dzēriens un sabalansētas maltītes, bērns jau no mazotnes iegūst pareizus uztura pamatus.
Būtu jāsāk ģimenē – ja mājās ir noteikta kārtība un sabalansēts uzturs, bērns šo modeli nesīs līdzi arī turpmākajā dzīvē. Nesen konsultēju ģimeni, kuras septiņus mēnešus vecajam bērnam tika piedāvāti saldi cepumi, kas šajā vecumā ir absolūti nepiemēroti. Lai gan bērns tos neapēda pilnībā, tikai turēja mutē un zelēja, viņš tomēr tika iepazīstināts ar ļoti saldu produktu. Tas var ietekmēt viņa garšas uztveri un veicināt vēlmi pēc saldumiem arī turpmāk.
Tikmēr pēc Latvijas apvienotās putnkopības asociācijas (LAPNA) pasūtījuma pērnā gada decembrī “Norstat” veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa jeb 68 % aptaujāto Latvijas vecāku cenšas sekot līdzi tam, lai ģimenes uzturs būtu sabalansēts. Tomēr 73 % vecāku atzīst, ka viņu bērni ikdienā našķojas ar neveselīgām uzkodām – saldumiem, miltu izstrādājumiem un saldinātajiem dzērieniem. Turklāt 34 % aptaujāto ikdienā gatavo ātri pagatavojamas maltītes no pusfabrikātiem, kas bieži vien nesatur pietiekami daudz vērtīgu uzturvielu.