Menu
 

Dažādi slidu veidi – kā izvēlēties pareizo?

  • Autors:  220.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lielākā daļa cilvēku zina par diviem galvenajiem slidu veidiem - hokeja un daiļslidošanas slidām. Bet vai zinājāt, ka ir vēl vairāki slidu veidi? Šajā rakstā izpētīsim dažādus slidu veidus un to pielietojumu. Apspriedīsim arī atšķirības starp tām.

Dažādām aktivitātēm pieejamas dažāda veida slidas. Protams, hokeja slidas ir paredzētas hokeja spēlēšanai. Daiļslidošanas slidas izmanto daiļslidošanai, bet ātrslidas – ātrslidošanai. Bet kuru slidu pāri izvēlēties?

Atpūtas slidas

Ja jūs tikai sākat slidot vai plānojat izīrēt slidas savā vietējā slidotavā, atpūtas slidas parasti ir pareizā izvēle.

Atpūtas slidas ir populārākais slidu veids un tam ir labs iemesls. Tām svarīgi faktori ir komforts un lietošanas ērtums, tāpēc tās arī ir ideāli piemēroti iesācējiem.

Atpūtas slidām parasti ir mīksts zābaks, kas izgatavots no sintētiskās ādas, tas ir ērts un atbalstošs, kā arī slidas asmens ir nedaudz izliekts, ļaujot vieglāk pagriezties.

Daiļslidošanas slidas

No visiem dažādajiem slidu veidiem baltas daiļslidošanas slidas ir tās, ko daudzi atceras no TV daiļslidošanas pārraidēm.

Daiļslidošanas slidas ir paredzētas sarežģītiem lēcieniem un kājdarbībai. Daiļslidošanas slidu asmens ir garāks un plānāks nekā hokeja slidām vai atpūtas slidām, tas palīdz slidotājiem sasniegt smagiem trikiem nepieciešamos ātros ātrumus un ātros pagriezienus.

Asmeņi arī tiek asināti savādāk, tāpēc svarīgi, lai daiļslidošanas slidas asinātu profesionālis. Profesionāls daiļslidotājs savas slidas var asināt reizi divās nedēļās vai retāk.

Bez garākiem, plānākiem asmeņiem daiļslidošanas slidām ir arī savdabīgs zābaku dizains. Zābaki ir augstāki par hokeja zābakiem vai atpūtas slidu zābakiem, kas dod slidotājiem lielāku potītes atbalstu lēcieniem un griezieniem.

Iegādāties var šeit: https://220.lv/lv/sports-turisms-un-atputa/sporta-preces/ziemas-sporta-preces/slidas/f/all/dailslidosanas-slidas

Ātrslidošanas slidas

Ātrslidošana ir populārs sporta veids daudzviet pasaulē, īpaši aukstākos klimatiskajos apstākļos, kur ir lielāka piekļuve aizsalušām ūdenstilpēm. Gan īsās trases ātrslidošanā jeb šortrekā, gan klasiskā garās trases ātrslidošanā izmanto šīs sacīkšu slidas.

Asmens garums ir daudz garāks nekā daiļslidošanas vai hokeja slidām. Tas palīdz ātrslidotājam sasniegt uz ledus lielu ātrumu.

Ātrslidošanas slidām ir īss zābaks, kas tikai nosedz potītes. Šie zābaki izskatās gandrīz kā sportiska kurpe, ja tos salīdzina ar hokeja slidu zābakiem.

Ātrslidošanas slidas ir izgatavotas no ādas vai sintētiskiem materiāliem un ir piemērotas, lai nodrošinātu atbalstu un stabilitāti slidošanas laikā.

Kas vēl interesanti, ātrslidošanas slidām ir kurpei nepiefiksēta aizmugurējā daļa, tāpēc mēs dzirdam raksturīgo ātrslidošanas klikšķa skaņu - tas ir brīdis, kad paceļot kāju, slidas asmens aizmugurējā daļa “pielec” pie kurpes zoles mehānisma. Šis process arī palīdz uzturēt lielāku ātrumu.

Hokeja slidas

Hokeja slidas ir slidu veids, kas īpaši paredzētas hokeja spēlēšanai. Tās parasti tiek veidotas ar īsāku, izliektu asmeni, lai hokejisti varētu veikt asus pagriezienus.

Hokeja slidām ir arī stīvāks zābaks, kas nodrošina lielāku atbalstu un stabilitāti, slidojot uz ledus.

Daudzi cilvēki kā savas pirmās slidas izmanto tieši hokeja slidas, jo tās ir pieejamas daudzos dažādos cenu līmeņos un dizainos.

Iegādāties var šeit: https://220.lv/lv/sports-turisms-un-atputa/sporta-preces/ziemas-sporta-preces/slidas/f/all/hokeja-slidas

Ledus deju slidas

Dejas ir viena konkrēta disciplīna daiļslidošanas sportā. Dejas uz ledus ir sporta veids, kas apvieno gan daiļslidošanas, gan dejošanas elementus.

Šīm slidām ir īsāks asmens nekā tradicionālajām daiļslidošanas slidām. Zābaks parasti ir nedaudz zemāks par tradicionālo slidu, lai potītēm būtu lielāka elastība.

Kā atrast sev piemērotāko slidu

Internetveikalā 220.lv pieejamas dažāda veida slidas, un var būt grūti izlemt, kuras no tām ir piemērotas. Lūk, dažas lietas, kas jāņem vērā, izvēloties slidas:
- slidošanas veids, ar kuru nodarbosieties (hokejs, daiļslidošana u.c.)
- jūsu prasmju līmenis (iesācējs, vidējs līmenis, profesionālis)
- budžets, kurā jāiekļaujas

Kad šie faktori būs izvērtēti, izvēles iespējas jau tiks sašaurinātas un būs vieglāk atrast sev piemērotas slidas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.