Menu
 

Gadumijas piparkūku stāsts Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Sirds siltuma un rūpīga roku darba lolotas, piparkūkas spēj uzburt brīnumu un mīlestības pilnu gaisotni. Sirds siltuma un rūpīga roku darba lolotas, piparkūkas spēj uzburt brīnumu un mīlestības pilnu gaisotni. Foto – no SIA “Kļavukalns”, SIA “Maiznīca “Flora” un “Rāmkalnu” arhīva

Ziemassvētki un gadumija – šis gada baltākais laiks, kad mājās smaržo pēc eglītes skujām, svecēm, pīrāgiem un piparkūkām. Piparkūku dzimtene ir Tuvie Austrumi, kur tās cepa jau pirms pieciem tūkstošiem gadu. Ap to pašu laiku arī Ēģiptē tika cepti medus rauši, ko cēla galdā vien tempļos un faraonu galmos.

Eiropā piparkūkas pazīst kopš 992. gada, kad tās pirmoreiz sāka gatavot Francijā. Laiki mainās, bet piparkūkas ir populāras vēl joprojām.

Latviešu tradicionālajā svētku galdā – piparkūkas

Ziemassvētkos uz latviešu tradicionālā svētku galda atrodas vieta ne vien šķovētiem kāpostiem, zirņiem un speķa pīrādziņiem, bet arī piparkūkām. Ir daudzas maiznīcas, kuru radītie svētku kārumi garšo izcili un arī izskatās lieliski.

Maiznīcā “Flora”, kas atrodas Krimuldas novadā, piparkūkas cep jau kopš 2004. gada. “Esam patiesi priecīgi, ka ar katru gadu pieprasījums pēc mūsu piparkūkām turpina pieaugt,” saka uzņēmuma pārstāve Madara Vugule, vienlaikus atzīstot, ka cilvēku paradumi ik gadu, protams, mainās.

“Ja iepriekšējos gados bija vērojama izteikta tendence iegādāties tieši piparkūkas, šogad esam novērojuši, ka ievērojami pieaudzis pieprasījums arī pēc mūsu piparkūku mīklas. Ar lepnumu varam teikt, ka gadu gaitā “Floras” piparkūkas ir iemīļotas un iecienītas, tāpēc arī šodien pircējiem piedāvājam to pašu unikālo piparkūku garšu, smaržu un garšvielu buķeti kā 2004. gadā,” saka M. Vugule.

Piparkūku mājiņu smalkā arhitektūra

Piparkūku namiņa būvēšana prasa pacietību, taču nav tik sarežģīta, kā sākumā šķiet.

Uzņēmumā SIA “Kļavukalns” tiek darinātas košas, glazētas piparkūku figūriņas un pasakainas piparkūku mājiņas. Šī gardumu darbnīca aktīvi strādā jau astoņus gadus, bet arī iepriekš ģimenei, kura dibinājusi šo uzņēmumu, piparkūku cepšana nav bijusi sveša. “Tā ir mūsu ģimenes tradīcija, kuru mēs nododam no paaudzes paaudzē,” stāsta “Kļavukalnu” saimniece Astra Pravarne.

Viņa atklāj, ka saldo namiņu “arhitektūra” tik sarežģīta nemaz nav. No “būvniecības” viedokļa visvienkāršākās esot vienstāva piparkūku mājiņas. “Galvenais, kas nepieciešams, ir laiks,” saka A. Pravarne. “Ja laika nav, tad glazūra nepaspēj sacietēt un katrs pieskāriens namiņam ir bīstams.”

Klientu vēlmes esot visdažādākās, stāsta Antras kundze. “Visas detaļas izrunājam ar pasūtītāju. Vairākums piparkūku namiņu grib tikai ar baltu glazūru. Man pašai un lielai daļai klientu patīk tautiski elementi. Tos pašpikoju latvju rakstu grāmatā “Zīme. Raksts. Nozīme”,” stāsta A. Pravarne.

Meistare stāsta, ka piparkūkām namiņu darināšanai tiek izmantota tā pati mīkla, kas piparkūku cepumiem, bet glazūra to dekorēšanai gan tiekot gatavota cietāka un ķepīgāka. Meistare atklāj arī, no kā tiek gatavots “celtniecības” materiāls, kas satur kopā visas piparkūku namiņa sastāvdaļas: “Saistviela ir cukura glazūra, kas tiek veidota no pūdercukura un olu baltuma.”

Reizēm sanākot gatavot arī pavisam neparastus piparkūku namiņus. Tā, piemēram, reiz kāds uzņēmums pasūtījis... rūpnīcas maketu. Meistari pagatavojuši arī to.

Uzņēmuma pārstāve teic, ka produkciju iespējams pasūtīt un iegādāties gan interneta veikalā www.piparkukunams.lv, gan dažādu pilsētas svētku laikā tirdziņos visā Latvijā.

Svētku smarža “Rāmkalnos”

Inčukalna novadā esošajā uzņēmumā “Rāmkalni” līdztekus dažādām ziemas prieku, našķu un gardu maltīšu baudīšanas iespējām smaržo arī pēc tikko ceptām piparkūkām. Uzņēmuma mārketinga un sadarbības projektu vadītāja Aija Vorslava “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāj, ka piparkūkas “Rāmkalnos” tiek ceptas jau 15 gadus – gandrīz kopš uzņēmuma pastāvēšanas pirmsākumiem. “Tāpat kā mandarīnu sezona tiek gaidīta ar lielu nepacietību, arī piparkūkas rada īpašu tuvojošos svētku sajūtu,” saka A. Vorslava.

Uzņēmuma pārstāve stāsta, ka “Rāmkalnos” gatavo divu veidu piparkūkas – klasiskās un sviesta–medus piparkūkas. Nākamajā gadā plānots tirgū piedāvāt arī bezglutēna piparkūkas. “Gadu gaitā “Rāmkalnos” ir īpaši strādāts pie tā, lai saglabātu vienu savu oriģinālo recepti, to aizvien uzlabojot un pilnveidojot,” saka A. Vorslava.

“Vēlamies klientiem sniegt to vienu, tikai “Rāmkalniem” raksturīgo un nemainīgo piparkūku garšu, ko atcerēties gan drēgnā rudens vakarā, ilgojoties pēc siltas tējas un piparkūkām, gan siltā vasaras dienā, kavējoties atmiņās par pagājušās ziemas gardākajiem un smaržīgākajiem mirkļiem.”

A.Vorslava atzīst, ka pieprasījums pēc “Rāmkalnu” produkcijas ir liels. Uzņēmums gatavo piparkūkas arī pēc pasūtījuma – gan piparkūkas ar zīmējumiem, gan piparkūku mājiņas, gan pēc klientu vēlmēm gatavotas figūras. ““Rāmkalnu” rūķiem atliek tikai čakli rosīties, lai pagūtu iepriecināt visus kārumniekus,” saka pārstāve.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.