Menu
 

Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji varēs bez maksas nodot izlietoto pārtikas eļļu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai pēc ēdiena gatavošanas pārtikas eļļa nebūtu jālej kanalizācijā vai apkārtējā vidē, atkritumu apsaimniekotājs “CleanR” nodrošina iespēju Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem to nodot bez maksas kādā no pieciem šķirošanas laukumiem. Tādējādi izlietotā eļļa neapdraudēs vidi un nebojās kanalizācijas sistēmu, bet tiks pārstrādāta tālāk izmantojamos resursos – biodīzeļdegvielā, informē uzņēmuma Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Izlietoto pārtikas eļļu var nodot “CleanR” šķirošanas laukumos: Rīgā, Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8e; Stopiņu pagasta “Nomalēs”, Brīvnieku ielā 11; Jūrmalā, Ventspils šosejā 61; Ķekavas novada “Gurnicās”. Plānots, ka pakāpeniski šāda iespēja tiks nodrošināta visos uzņēmuma šķirošanas laukumos.

Pēc ēdiena gatavošanas iedzīvotāji mājās pārtikas eļļu var izliet dažāda tilpuma plastmasas vai stikla pudelēs un burkās, ko pēc tam ērti nogādāt šķirošanas laukumā. “Eļļa, ko iedzīvotāji nodod šķirošanas laukumos, tiek apstrādāta, attīrīta no pārtikas pārpalikumiem un nodota pārstrādei, rezultātā iegūstot biodīzeļdegvielu. Aicinām iedzīvotājus izmantot iespēju legāli un bez maksas no tās atbrīvoties tā vietā, lai eļļu izlietu izlietnē vai podā, radot aizdambēšanās risku un īsinot to kalpošanas laiku,” stāsta Rumpane.

Viņa piebilst, ka šo eļļu nedrīkst arī liet nedz atkritumu konteineros, nedz komposta kaudzē, jo, pirmkārt, tā var sabojāt pārējos sašķirotos atkritumus, otrkārt, eļļa nav bioloģiski noārdāmi atkritumi, kas dabā ātri sadalās, bet, tieši otrādi, tā rada vides apdraudējumu.

Iedzīvotāji šķirošanas laukumos var nodot lietotu rapšu, olīvu, saulespuķu u.tml. eļļas, kas izmantotas ēdiena pagatavošanai. Eļļai jābūt termiski apstrādātai, bez ēdiena paliekām un būtisku citu vielu, tai skaitā ūdens, piejaukumiem.

Savukārt laukumos nedrīkst nodot eļļu, kurā bijuši dažādi pārtikas produkti, piemēram, šprotes, siļķes, siers, paprika u.tml., eļļu, kas izmantota kosmētikā vai autoremontā, ķīmisko eļļu, kā arī termiski neapstrādātu eļļu. Tāpat nevar nodot taukus, kas tika izmantoti cepšanai, piemēram, sviestu vai margarīnu, norāda uzņēmumā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.