Menu
 

Rektoru padome aicina grozīt noteikumus, lai ārzemēs esošie studenti varētu saņemt diplomu

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Rektoru padome aicina izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) panākt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai ārzemēs esošie studiju programmu absolventi varētu saņemt savu diplomu bez parakstīšanās reģistrācijas žurnālā, liecina padomes izsūtītā vēstule ministrei.

Rektoru padome savā vēstulē skaidro, ka šā gada martā Latvijas valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, ieviešot vairākus ierobežojumus, tostarp noteica, ka mācībām jānotiek attālināti. Tuvojoties 2019./2020.akadēmiskā gada noslēgumam, augstskolas gatavojas diplomu izsniegšanai studiju programmu absolventiem, kuru skaits mērāms tūkstošos. Piemēram, pērn grādu vai kvalifikāciju augstskolās un koledžās ieguva 15 363 absolventi, norāda Rektoru padome.

Tomēr ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu dēļ šogad esot apgrūtināta diploma saņemšana, jo Ministru kabineta noteikumi paredz, ka absolventam diplomu izsniegšanas reģistrācijas žurnālā jāparakstās par diploma saņemšanu un jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. "Minētās normas piemērošana ir problemātiska gan Latvijas studentiem, gan citu valstu studentiem, kuri studē Latvijas augstskolās un, iespējams, nevarēs ierasties Latvijā, lai saņemtu diplomu," skaidrots vēstulē. Vienlaikus padome atgādina, ka arī gadījumā, ja Latvijā tiks atjaunota pasažieru satiksme, studentiem jāievēro viņu mītnes valstī noteiktie ierobežojumi.

Minētie Ministru kabineta noteikumi ir pieņemti 2013.gadā, un, Rektoru padomes ieskatā, minētā prasība ir novecojusi, tādēļ no tās nepieciešams atteikties – ne tikai epidemioloģiskās drošības dēļ ārkārtas situācijā, bet pastāvīgi. 

"Kopš 2011.gada ir spēkā Paziņošanas likums, kas nodrošina privātpersonas tiesībām un likumiskajām interesēm atbilstošu dokumentu un informācijas paziņošanu," vēstulē pauž Rektoru padome, vienlaikus uzsverot, ka likums paredz vairākus dokumenta paziņošanas veidus, kas būtu piemēroti arī diploma izsniegšanai – izsniedzot uz vietas iestādē, piegādājot ar ziņneša starpniecību, izmantojot pasta pakalpojumus vai izmantojot elektroniskos sakarus.

Līdz ar to Rektoru padome lūdz Izglītības un zinātnes ministriju steidzami virzīt noteikumu grozījumus, kas ļautu ārzemēs esošiem studentiem saņemt pienākošos diplomus.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.