Menu
 

Kas jauns gaidāms Pierīgā (1.daļa) Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šogad visus valsts iedzīvotājus ietekmēs vairākas izmaiņas, kuras skars ikviena ikdienu. No 1. janvāra tiek palielināts akcīzes nodoklis degvielai un atsevišķiem tabakas izstrādājumiem, turpmāk ģimenes ārsta apmeklējums lielai daļai iedzīvotāju maksās dārgāk. Ar šo gadu stājas spēkā grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumā”, kas bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu samazina no deviņiem līdz astoņiem kalendārajiem mēnešiem. Un tās ir tikai dažas no būtiskākajām izmaiņām, no kurām neizvairīsies arī Pierīgas novadu iedzīvotāji, taču ir virkne plānotu pasākumu, kas gaidāmi tieši Pierīgā.

“Rīgas Apriņķa Avīze” ir apkopojusi būtiskākās ieceres 2020. gadā Pierīgas novados.

Ādaži

1.Specializēto mācību kabinetu izbūve jaunajā Ādažu sākumskolā. Pēc būvdarbu beigām Ādažu sākumskolai vietā, kur grafikā redzama trešā kārta, būs izbūvētas vēl 16 klases. Trešās kārtas būvdarbu izmaksas ir 2 203 272,95 eiro bez PVN. Saskaņā ar vienošanos būvdarbi jābeidz 10 mēnešu laikā no būvdarbu uzsākšanas.

2.Dienas centra būvniecība. Līdz šā gada rudenim Ādažu novadā plānots uzbūvēt dienas centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pieaugušajiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Šobrīd noris centra projektēšanas darbi. Projekta attiecināmās izmaksas ir 622 522 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 480 420 eiro.

3.Eimuru industriālās teritorijas attīstīšana – Ataru ceļa komunikāciju izbūve un seguma rekonstrukcija. Projektu paredzēts īstenot divās kārtās: pirmajā kārtā Ataru ceļam posmā no Laveru ceļa līdz Eimuru ceļam un Briljantu ceļam tiks pārbūvēts brauktuves segums, izbūvējot apgaismojumu un ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus; otrajā kārtā paredzēta Ataru ceļa brauktuves seguma pārbūve posmā no Eimuru ceļa līdz autoceļam A1. Eimuru industriālā teritorija ir nozīmīga rūpniecības apbūves zona Ādažu novadā, tāpēc publiskās infrastruktūras sakārtošana projekta teritorijā ir svarīgs priekšnoteikums, lai uzlabotu esošo komersantu darbības efektivitāti un veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos.

Babīte

Lielākais iecerētais projekts novadā ir moduļu pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība Piņķos, cerot saņemt aizdevumu no Valsts kases. Ja aizdevums tiks saņemts, no budžeta līdzekļiem tiks finansēta:

- Babītes ielas pārbūve Babītē,

- nekustamā īpašuma “Salve” pārbūve par pašvaldības institūciju un doktorāta telpām Spuņciemā,

- veloceliņa gar dzelzceļu izbūve,

- dažādi citi ielu un ceļu pārbūves projekti.

Baldone

1.Kultūras nama rekonstrukcija.

2.Pārņemtā īpašuma Mežvidu ielā 19 pielāgošana pašvaldības funkciju veikšanai – dzīvokļu palīdzības jautājumu risināšana Baldones iedzīvotājiem.

3.Sociālā aprūpes centra “Baldone” klientu pārvietošana uz jaunām telpām.

4.Ceļa infrastruktūras pilnveidošana Baldones pilsētā un novadā:

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Zeltkalnu ielai 434 m garumā,

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Parka ielai 454 m garumā,

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Liepu alejai 380 m garumā,

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Pasta ielai 750 m garumā,

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Dārza ielai 320 m garumā,

- dubultās kārtas virsmas apstrāde Lapegļu ielai 150 m garumā.

Carnikava

Arī šā gada prioritāte Carnikavas novadā būs izglītības joma, tāpēc divi svarīgākie notikumi 2020. gadā saistīti ar to.

Carnikavas novada iedzīvotāju skaits turpina pieaugt, un, lai kāds būtu administratīvi teritoriālais dalījums nākotnē, vietējiem bērniem jāmācās modernā un kvalitatīvā izglītības iestādē. Tiks pabeigta jaunās moduļu skolas būvēšanu un iekārtošana, lai 2020./2021. mācību gads novada bērniem sāktos mūsdienīgās, skaistās un pilnībā aprīkotās skolas telpās. Pēc mācību procesa pārcelšanas uz moduļu ēku darbi tiks koncentrēti Carnikavas novada vienīgās skolas pārbūvei.

Vēl svarīgi, ka ir izraudzīts jauns būvuzņēmējs bijušās Carnikavas internātpamatskolas ēkas pārbūvei par bērnudārzu Siguļos, un 2020. gadā plānots pabeigt šo projektu, kas nodrošinās papildu 220 vietas pašvaldības bērnudārzā pašiem jaunākajiem novadniekiem. Iepriekš iepirkumā izraudzītajam būvniekam iestājās maksātnespēja, līdz ar to tika aizkavēta šī tik ļoti nepieciešamā un gaidītā projekta īstenošana.

Šogad tiks pabeigts ļoti nozīmīgs projekts – uzņēmējdarbības un inovāciju parka “Mežgarciems” izveide. Netālu no galvaspilsētas plašā teritorijā ir izveidota jauna infrastruktūra – izbūvētas visas komunikācijas un asfaltēti pievedceļi, tāpēc uzņēmēji, kuri izvēlēsies šeit iegādāties zemi un attīstīt savu uzņēmējdarbību, uzreiz var būvēt to, kas nepieciešams biznesam.

Ikšķile

Ikšķiles novadam 2020. gads būs svētku gads – Ikšķile svinēs 835 gadu jubileju! 1185. gadā Ikšķilē tika uzmūrēta pirmā mūra celtne Baltijā – Livonijas bīskapa pils kapela jeb baznīca. Sagaidāmi vairāki pasākumi un notikumi, kas veltīti jubilejas gadam, un galvenokārt tie saistīti ar plašu kultūras un koncertu programmu. Novadu svētku ietvaros pirmo reizi Ikšķilē notiks “Vidzemes novada garšas” pasākumi, kuru devīze ir “Atnāc! Atklāj! Iemīli!”. Ikviens tiks aicināts apmeklēt aizraujošus garšas svētkus. Tā būs iespēja novadniekiem satikt savas tuvākās apkārtnes meistarus un ražotājus.

Jūrmala

Jūrmalas pilsētas pašvaldība šogad plāno palielināt veselības aprūpes pabalstu visiem pilsētas senioriem no 50 līdz 100 eiro. Veselības aprūpes pabalsts paredzēts, lai sociāli mazāk aizsargāto iedzīvotāju grupai – senioriem – palīdzētu segt  izdevumus par veselības aprūpi, to skaitā pacienta iemaksām, līdzmaksājumiem, zobārstniecības pakalpojumiem, medikamentiem un medicīnas precēm, tostarp optiku, un citiem izdevumiem veselības uzturēšanai. Veselības aprūpes pabalstu senioriem Jūrmalas pilsētas pašvaldība piešķir kopš 2017. gada. 2019. gadā to saņēmuši 8365 seniori kopumā  416 586 eiro apjomā.  Pašvaldības apmaksātu veselības aprūpes pabalstu var saņemt visi Jūrmalā deklarētie seniori, kuri saņem valsts vecuma pensiju un izdienas pensiju.

Nākamā gada budžets veidots, lai Jūrmalas iedzīvotājiem saglabātu ar finanšu resursiem plašāko sociālā atbalsta sistēmu valstī. Visiem jūrmalniekiem ar “Jūrmalas iedzīvotāja karti” joprojām bez maksas būs pieejams pilsētas sabiedriskais transports. Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks saglabāts atvieglojums nekustamā īpašuma nodoklim par zemi 90% apmērā. Tāpat kā iepriekš, arī 2020. gadā Jūrmalas pašvaldības skolās un bērnudārzos tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana, savukārt jaunajām ģimenēm – bērna piedzimšanas pabalsts 500 eiro apmērā.  

Turpinājums sekos.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.