Menu
 

Veselības ministrija: Gada laikā pieaudzis profesijā strādājošo māsu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Lai medicīnas māsas piesaistītu brīvajām darba vietām slimnīcās Rīgā, Veselības ministrija (VM) pirms gada uzsāka finanšu atbalsta izmaksu jaunajiem speciālistiem un māsām, kuras vēlas atgriezties profesijā. Izvirzītajiem nosacījumiem atbilda un atbalstu gada laikā saņēmušas 52 māsas. Finansējums naudas kompensācijām piesaistīts no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem ar mērķi atbalstīt ārstniecības personas, kas nodrošina pacientu ārstēšanu sabiedrības veselības krīžu situāciju novēršanai, norāda ministrijā.

Gada laikā, kopš VM īsteno Eiropas Sociālā fonda projektu “Ārstniecības personu piesaiste darbam Rīgā”, naudas kompensācija izmaksāta kopumā 130 ārstniecības personām. Projekta ietvaros atbalstu var saņemt arī māsu palīgi par darbu slimnīcā Rīgā un jaunie ārstu palīgi, kas sāk strādāt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai kompensācija pieejama arī ģimenes ārstu praksēm – pensijas vecuma ģimenes ārstam, kurš nodod savu praksi, pieredzi un specifiskās zināšanas jaunajam ārstam.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā gada laikā vakanču skaits ir samazinājies. Šobrīd slimnīcā ir 75 vakantas medicīnas māsu amata vietas un, salīdzinot ar pagājušā gada vakanču skaitu (109), tas ir krities.

Pieteikumu pieņemšana un atbalsta izmaksa ārstniecības personām turpinās. Atbalstu māsas un māsu palīgi var saņemt, ja strādās kādā no lielajiem stacionāriem Rīgā: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, Rīgas Dzemdību namā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā un Rīgas 2.slimnīcā.

Veselības inspekcijas dati liecina, ka gada laikā ir palielinājies strādājošo māsu skaits. Pērn tās bija 9120 māsas, bet gadu iepriekš 8694 māsas strādāja ārstniecības iestādēs Latvijā.

Veselības ministrijā atgādina, ka projekta īstenošanas laiks ir no 2021.gada 1.marta līdz 2023.gada 30.decembrim vai līdz pieejamā finansējuma apguvei. Projekta kopējais attiecināmais finansējums ir 3 000 000 eiro, tostarp valsts budžeta līdzfinansējums – 450 000 eiro. Līdz šim vidēji viena ārstniecības persona saņēmusi ap 8,4 tūkstošiem eiro.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.