Latvijā ik gadu atkritumos nonāk vairāk nekā 269 000 tonnu pārtikas
- Autors: LETA

Pērn Latvijā radīti vairāk nekā 269 000 tonnu pārtikas atkritumu - vidēji 144 kilogrami uz cilvēku, informēja SIA "CleanR", atsaucoties uz projekta "LIFE IP - Atkritumi kā resursi Latvijā" pētījuma datiem.
Lielākā daļa pārtikas atkritumu - 160 000 tonnu jeb 85,8 kilogrami uz iedzīvotāju - rodas mājsaimniecībās, un šis apjoms kopš 2020. gada pieaudzis par trim kilogramiem uz cilvēku.
Bioloģisko atkritumu šķirošana Latvijā ir obligāta kopš 2024. gada. Tomēr pētījuma dati liecina, ka tikai 11,5% pārtikas atkritumu nonāk bioloģisko atkritumu konteineros un 19,4% - kompostā. Lielākā daļa jeb 51,7% pārtikas atkritumu tiek izmesti sadzīves atkritumos, bet vēl 17,4% tiek noskaloti kanalizācijā, kur tie, kā norāda uzņēmuma pārstāvji, var radīt aizsprostojumus, apgrūtināt attīrīšanu un piesārņot ūdeņus.
"CleanR" valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs pauž, ka katrs šķirotais kilograms nozīmē mazāku vides piesārņojumu un iespēju pārvērst atkritumus vērtīgos resursos.
Lai samazinātu pārtikas atkritumus, uzņēmums aicina iedzīvotājus ikdienā rūpīgāk plānot ēdienreizes, sekot līdzi produktu derīguma termiņiem, uzglabāt pārtiku noslēgtos plastmasas vai stikla traukos, izmantot saldētavu, izlietot ledusskapī esošos produktus pirms jaunu iegādes, kā arī pareizi uzglabāt augļus un dārzeņus.