Menu
 

Mārcis Bendiks: Lielgabals nogrimst, kriminālpanti uzpeld. Prātojums par pieminekļiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pērnā kādā februāra naktī no sarkanarmiešu apbedījuma vietas Jēkabpilī pazuda tur uzstādītais lielgabals. Ziņa par lielgabala zādzību un tā mistisko pazušanu apskrēja visus medijus, prokuratūrā tika sākta lieta “par lielgabala nolaupīšanu no padomju memoriāla”.

Pie komentēšanas tika aicināts jēkabpiliešiem labi pazīstamais uzņēmējs un politiķis Gundars Kalve, no kura teiktā izrietēja, ka lielgabals ir dzelmē uz neatgriešanos, ka tā jau sen bija bijis jābūt un tikai vietvaras nespēja jautājumu atrisināt ir par iemeslu šādam pavērsienam. Viņš pats gan “tai naktī esot gulējis”.

Pašās gada beigās bija klāt jauna ziņa: Gundaram Kalvem “nolaupīšanas” lietā celta apsūdzība pēc diviem Krimināllikuma pantiem, no kuriem neviens nav par laupīšanu un par zādzību arī ne. Jo nevar nozagt to, kā nav, – lielgabals juridiski nemaz nav eksistējis, 1976. gadā iekārtotajā piemiņas vietā tas ir uzstādīts, bet nav atrodams nevienā šobrīd aktuālā inventāra sarakstā. Pašvaldība šai ziņā par cietušo sevi neatzīst, jo tai caur lielgabala peldināšanu zaudējumi nav nodarīti. Parkā gan ir apskādēti koki – tur rēķins ir par 287 eiro un 54 centiem.

Te paskaidrošanai daži fakti par kaislību objektu – 76,2 milimetru divīzijas lielgabalu ZiS-3. Šim ierocim ir gara vēsture. Tas konstruēts 1941. gadā, oficiāli bruņojumā ir kopš 1942. gada sākuma, kara laikā vien tādu saražots vairāk par 48 tūkstošiem plus 14,5 tūkstoši uz pašgājējiekārtām, un formāli tas nav no bruņojuma noņemts. Pēc kara lielākā daļa ZiS-3 nodoti sabiedrotajiem, kuri tos arī tirgojuši tālāk, līdz pat Bangladešai, Āfrikas valstīm, Nikaragvai un kur tik vēl ne. Droši zināms, ka šis lielgabals plaši izmantots Dienvidslāvijas karā 90. gados un, iespējams, vēl šo baltu dienu Sīrijā un Ukrainas austrumos.

Savā ziņā šis lielgabals ir idejisks radinieks slavenajam automātam AK-47, proti, primitivizēts ražošanas process, ne pārāk smalks, bet vienkāršs lietošanā un, kā redzams, populārs gadu desmitiem. Viens no parametriem, kas raksturīgs tieši šim lielgabalam, ir tā mazā masa, kaujas apstākļos to var pārvietot pati apkalpe. Salīdzināšanai: ZiS-3 sver aptuveni 1,2 tonnas – tikpat, cik pazīstamais auto “Ņiva”. Tad kāpēc tai liktenīgajā naktī bija jādarbina smagā tehnika? Lieta tā, ka lielgabals bijis uzstādīts bez lafetes, tātad nav bijis ripināms. Tā šajā stāstā parādās iekrāvējs, un te arī sekas – krimināllietā minētie milzu zaudējumi parka kokiem.

Daudz nopietnāka tēma un attiecīgi apsūdzības pants ir kas cits: kapu apgānīšana. Kapiem mūsu apziņā ir pilnīgi cita vieta nekā svešas varas sadēstītiem pieminekļiem. Piedevām šāda tipa apbedījumu statusu regulē Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valdības vienošanās. Šo 2007. gada vienošanos pilnīgi nepamatoti piesauc mūsu memļaki no Ārlietu ministrijas Rīgas “atbrīvotāju” objekta sakarā, bet attiecībā uz reāliem apbedījumiem tā ir jārespektē. Un nokārtot šādus jautājumus ir iespējams, lai arī ne uz fikso. Tā, Madonas pašvaldība, saskaņojot procedūru ar Krievijas Federācijas vēstniecību, veica sarkanarmijas ģenerāļa pārapbedīšanu, pārvedot viņa mirstīgās atliekas no Madonas ģimnāzijas pagalma uz Brāļu kapiem.

Aizbildināšanās ar nespēju lietas nokārtot civilizēti un juridiski korekti ir tikpat nožēlojama kā mūsu tā saukto ārlietu tā sauktās ministrijas iztapīgā blēšana okupācijas slavinātāju pabalstīšanā. Ar mirušajiem nav jākaro. Mums jābūt gataviem sevi aizstāvēt pret reālu karaspēku, nevis sen kritušiem karavīriem un sarūsējušiem dzelžiem.

11 komentāri

  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:28 Komentāra saite

    Citēju Gundaru Kalvi no žurnālistes Elitas Veidemanes intervijas: ‘’ Labi, izteikšu salīdzinājumos. Iedomājieties: jūsu ģimenē ir noslepkavots kāds tuvs cilvēks. Slepkava ir aizlaidies, atstājot uz galda slepkavības ieroci - asiņainu dunci. Ar piekodinājumu, ka šo dunci nedrīkst aiztikt. Katru dienu jūs ejat garām šim asiņainajam rīkam, tas jums visu atgādina, bet jūs neko nevarat izmainīt. Un šajā - lielgabala - gadījumā pat nav runa par vienu cilvēku, ir runa par simtiem tūkstošu manu tautiešu, kurus iznīcinājis aisņainais padomju režīms. Tas ir slepkavības ierocis, ar kuru tika slepkavota latviešu nācija. Bet no varmāku puses ir pavēle: tu nedrīksti novākt šo slepkavības ieroci.’’.
    neatkariga.nra.lv/in ntervijas/369248-gundars-kalve -cilveks-kurs-nograva-jekabpil s-okupantu-pieminekli-vinam-dr aud-cietums Gundars Kalve. Cilvēks, kurš nogrāva Jēkabpils okupantu "pieminekli". Viņam draud cietums (nra.lv)
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:34 Komentāra saite

    Es ļoti ceru, ka Andrejs Kaneļskis ir Latvijas Republikas patriots un ka šī absurdā krimināllieta taps izbeigta. Padomju Savienība (PSRS) ir sabrukusi. Latvijas Republika vairs nav okupēta un anektēta. Mūsu valsts vairs neatrodas Padomju Krievijas pakļautībā.
    Aicinu visus Jēkabpils novada iedzīvotājus apvienoties un atbalstīt aizdomās turamo personu šajā aplamajā tiesvedībā. Latviešu tauta ir cietusi no sarkanā terora. Aicinu ikvienu cilvēku, ikvienu Jēkabpils novada iedzīvotāju, ikvienu Tēvzemes patriotu atbalstīt aizdomās turamo personu kaut vai ar simbolisku finansiālu ziedojumu juridisko pakalpojumu segšanai.
    Aicinu Jēkabpils novada iedzīvotāju neklusēt un izteikt savas pretenzijas pret šo padomju okupācijas varas reliktu – 76,2 milimetru lielgabalu ZIS-3. Jēkabpils nav nekāda miskaste, kuru var piedrāžot ar komunistiskās partijas regālijām. Nacionālsociālistiskās partijas regālijas ir aizliegtas visā mūsdienu Eiropā. Tad kāpēc kompartijas regālijas var zaimot mūsu zemi???
    Ar NEcieņu pret Kremļa aģentiem, Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-(
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:37 Komentāra saite

    Lieliekrievu šovinisma pamatā ir pareizticīgo baznīcas kults un militārais kults. Nevajag izdabāt lielkrievu šovinistu velmēm un citām iegribām! Izdabāšana lielkrievu šovinistiem ir savas tautas vēstures rupja necienīšana. Krievijas Federācija kā tiešā Padomju Krievijas (PSRS) mantiniece nav atzinusi savu vainu 2. pasaules kara noziegumos. Mūsdienu Krievijas antidemokrātiskais režīms kultivē Pobedas kultu. Pobedas kults ir naidīgs latviešu tautai un Latvijas zemei. Nē, 9. maijam! Nē, Krievu totalitārisma uzvaras dienai!
    Būsim viedi un gudri. Mācīsimies Latvijas skarbo un sarežģīto vēsturi. Godāsim Sentēvu Dievus. Praktizēsim sentēvu pagānisko ticību. Būsim gādīgi saimnieki savās mājās. Dzīvosim ar ticību un cerību sirdī. Lai Latvju Dievi mūs svētī! Lai Latvju Dievi pasargā mūs no ļauna! Visa slava Latvju Dieviem! Visa slava Latvijai!
    Ar NEcieņu pret Kremļa 5. kolonnu, Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:38 Komentāra saite

    Lūgšana nāves un dzīvības Dievietei Mārai:
    “Sentēvu Dieviete, es lūdzu Tevi!
    Māra, kas zināma zem daudziem vārdiem, es lūdzu Tevi!
    Māra – Veļu Māte, es lūdzu Tevi!
    Māra – Zemes Māte, es lūdzu Tevi!
    Aizkapa Valdniece, es lūdzu Tevi!
    Cilvēces aizgādne, es lūdzu Tevi!
    Dieviete Māra, es godāju Tevi.
    Dieviete Māra, es pielūdzu Tevi.
    Pasargā mani no pāragras nāves.
    Pasargā mani no slimībām un nespēka.
    Dāvā man ilgu mūžu un veselību.
    Dāvā man spēku un drosmi.
    Piepildi mani ar savu dievišķo spēku!
    Svētī mani, visvarenā Dieviete Māra!
    Lai zalkši, Tavi vēstneši, nes man svētību!
    Lai Tavs sirpis soda manus ienaidniekus!
    Lai Tavs sirpis pasargā mani un manu dzimtu!
    Lai godāta Dieviete Māra kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir!
    Visa slava Mārai – Veļu Mātei!
    Visa slava Mārai – Zemes Mātei!
    Visa slava Dievietei Mārai!”.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:39 Komentāra saite

    tvzvezda.ru/ [Zvezda ir Krievijas valstij piederošs valsts mēroga TV tīkls, kuru vada Krievijas Aizsardzības ministrija. Šis TV kanāls lieliski demonstrē Fašistiskās Krievijas (Putina Krievijas) slimīgo apmātību ar armiju un militārismu. Militārais kults ir viens no lielkrievu šovinisma stūrakmeņiem .]
    pobeda.tv/ [POBEDA ir Pirmā kanāla digitālās televīzijas saimes projekts, kas veltīts Krievu totalitārisma uzvaras dienas 75. gadadienai kopš 1941.–1945. Ēterā - padomju militārā kino klasika, krievu filmas un TV seriāli, jauni pašu ražoti programmu cikli, "Nemirstīgais pulks" dalībnieku ģimenes atmiņas. Šis TV kanāls pa visām varītēm cenšas reabilitēt komunistiskās partijas un sarkanās armijas noziegumus pret cilvēci.]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:42 Komentāra saite

    Manuprāt, šie apsūdzības panti - Krimināllikuma 228. panta trešā daļa par kapa apgānīšanu un 109. panta otrā daļa par patvaļīgu koku bojāšanu - ir absurdi. Nevajag izdabāt lielkrievu šovinistiem! Nevajag izdabāt krievnacistiem! Nevajag izdabāt krievu fašistiem no Fašistikas Krievijas / Putiniskās Krievijas! Padomju Krievija ir agresorvalsts. Sarkanarmieši ir kara noziedznieki un latviešu tautas ienaidnieki. Nē, krievu totalitārismam! Nē, Pobedas kultam! Nē, 9. maija svinētājiem!
    Latvija ir Latvju Dievu zeme. Latvieši ir brīva un spēcīga tauta. Lai Latvju Dievi mēs svētī! Lai Latvju Dievi pasargā mūs no ļauna!
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:44 Komentāra saite

    Krustpils parka lielgabala pamatni ir jādemontē. Un pamatnes pagāji ir jāpārmeklē. Ir jāpieaicina Valsts policijas darbinieki, dienesta suns, vismaz kāds neatkarīgs arheologs vai vēsturnieks ar interesi arheoloģijā, kā arī brīvprātīgie liecinieki, kas filmēs un bildēs notikumu gaitu. Ja tomēr zem pieminekļa un pieminekļa pamatnes rādiusā nekādu kaulu nebūs, tad Edgaram Rinkēvičam būs jāiesniedz sūdzības nota Krievijas vēstniecībā Rīgā. Ja kauli vai kaula fragmenti būs atrasti, tos būs jāanalizē tiesu medicīniskajam ekspertam. Ir jāveic kaulu DNS analīze, proti, DNS sekvenēšana. Citādi cūkas kauli būs iesmērēti cilvēka kaulu vietā. Un vel jālieto radiooglekļa analīzi kaulu vecuma noteikšanai. Tas prasa naudu, toties tad krievus un krievmīļus kā gailēnus varēs paņemt aiz pautiem.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:45 Komentāra saite

    Ironiski. Priekš dievturiem neko neceļ. Bet ”Nacisma upuru piemiņas memoriāls Rumbulā” izskatās pēc pagāniskas svētvietas. Vienīgi no turienes ir jāizmet ebreju simbolika un ebreju svečturis. Svečtura vietā ir jānovieto Pērkona – Debesu Tēva elks, uz kura ir redzams pērkonkrusts. Latvijā nav neviena Latvju Dievu tempļa, bet viss čum un mudž no baznīcām, kristīgajām sektām un retām sinagogām. Tāda sajūta, ka senebreju mitoloģija ir fašisma iemiesojums. Sentēvu Dievi ir aizmirsti, bet ebreju fašisms ir kļuvis par ticību. Nu, jā. Atliek vien lūgt Sentēvu Dievus. Ar necieņu pret Simonu Šustinu un viņa ebreju tautības rokaspuišiem, Latvju Dievu priesteris Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:46 Komentāra saite

    Senie skandināvi savus karavīrus sadedzināja ugunskapos. Virsaišiem un priesteriem ugunskapi bija ļoti grezni, tajos pat līdzās aizgājējam sadedzināja dārgus sadzīves priekšmetus, kā arī ziedoja lopus (rituāli tos nokāva par godu Skandināvu Dieviem un aizgājējam, pēc tam šie lopi bija dzīru mielasts). Būtu jauki šos karavīrus apbedīt pēc seno skandināvu pagāniskās tradīcijas. Šie karavīri ir jāizrok. Pēc tam viņu kauli ir jāietin linu audumā un jāpārvieto uz ugunskura vietu. Taisa rituālo ugunskuru no 10 kubikmetriem sausas malkas. Vislabāk ir izmantot oša malku, jo osis ir skandināvu svētkoks (osis Igdrasils – pasaules koks). Kaulus apber ar sāli (derēs 3 kg jūras sāls), kā arī apkaisa ar vērmeļu un asinszāļu buntītēm. Apkārt ugunskuram ar sāli zīmē rūnu apli. Aizdedzina ugunskuru. Skaita lūgšanas Dieva Lokija meitai nāves Dievietei Hēlai, kā arī nornām: Urdai, Verdandai un Skuldai. Vēlāk pelnus savāc un izkaisa Daugavā var arī izkaisīt Rīgas jūras līcī. Ar patiesu dievbijību un pielūgsmi pret Skandināvu Dievu saimi un kara Dievu Odinu, Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Dievs Odins - Visa Tēvs - mūžam spēcīgs un neuzvarams.

    Paziņot
  • Skolnieciņš
    Skolnieciņš Otrdiena, 18 Janvāris 2022 09:47 Komentāra saite

    Paldies, Dieviem! Beidzot šis vergturu, apspiedēju un iekarotāju (okupantu) piemineklis ir nozudis prom no tautas acīm! Melnais bruņinieks ir kritis! Lai slavēts Latvju Dievu dēls Lāčplēsis! Es no visas sirds atbalstu tos cilvēkus, kas veica šī padomju laika rudimenta demontāžu un utilizāciju! Lai Latvju Dievi jūs svētī!
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.

    Paziņot
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.