Menu
 

Komentārs. Prezidenta risks? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Komentārs. Prezidenta risks? Foto: Ieva Ābele, Saeima

Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt "KPV LV" premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam.

Gobzems būs otrais nominētais premjera amata kandidāts, kurš mēģinās izveidot valdību. Iespējams, tas bija vienīgais prezidenta R. Vējoņa izkalkulētais solis, lai valdību vispār izveidotu, jo A. Gobzems un viņa pārstāvētais politiskais spēks nebija ar mieru piekāpties nevienai citai kombinācijai, tikai tādai, kurā viņš spēlē galveno, tas ir, premjera, lomu valdībā. Savu "zelta kārti", ar kuru "KPV LV" turēja ķīlnieka lomā visu valsti, partija šobrīd ir pratusi izmantot pilnā mērā. Cietpaurība īstermiņā ir izrādījusies pietiekams arguments, lai savu mērķi sasniegtu un Valsts prezidents izšķirtos par "KPV LV" premjera amata kandidātu. 

Prezidenta gājiens, nominējot Gobzemu, īstermiņā vērtējams atzinīgi, jo, visticamāk, ir novērsti draudi valdību vispār neizveidot. Atšķirībā no prezidenta iepriekš nosauktā Ministru prezidenta amata kandidāta – Jaunās konservatīvas partijas līdera Jāņa Bordāna – A. Gobzems attiecībā uz koalīcijā aicināmo partijām ir paziņojis, ka viņam nav sarkano līniju, līdz ar to politisko manevru laukums paveras plašāks, kas, visticamāk, rezultēsies ar valdības sastādīšanu.

Īstermiņā tas nozīmē arī pārtraukt dekonstruktīvās runas publiskajā telpā par ārkārtas vēlēšanu nepieciešamību, tieši tāpat kā uzvirmojušos viedokļus par iespējamu Saeimas atlaišanu utt., kas neapšaubāmi rada nevajadzīgu revolucionāro dumpīgumu valstī, un šajā kontekstā prezidenta rīcība vērtējama kā valstiski atbildīgs solis.

Tas, kas var radīt bažas daudzos latvisko partiju atbalstītājos, ir pagājušajā nedēļā Gobzema pēkšņi aktualizētais paziņojums, ka pietiekami daudziem partijas "KPV LV" vēlētājiem nebūtu iebildumu pret "Saskaņas" ņemšanu topošās valdības koalīcijā, tomēr esot jāsaprot, ka šāds scenārijs pašreizējā situācijā nav reāls.  

Ar kādu mērķi tas tika darīts? Apzināti vai neapzināti? Vai viņš paredz šā paziņojuma sekas politiski sensitīvajā valdības veidošanas laikā? Jo ir pilnīgi skaidrs, ka "Saskaņas" pieminēšana rada nevajadzīgu spriedzi un problēmas vairākiem potenciālajiem koalīcijas partneriem...

Un tomēr – ilgtermiņā Valsts prezidenta solī, neņemot vērā iespēju, ka Gobzems var nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam, ir redzams riska moments. Kā zināms, drošībsargājošās iestādes nav paudušas viennozīmīgu pārliecību, ka A. Gobzems saņems augstāko pielaidi valsts noslēpumam. Tiesa, šobrīd oficiāli ir paziņots tikai tas, ka nepieciešamas padziļinātas papildu pārbaudes, kas varētu ilgt līdz pat pusgadu. Taču kuluāros tieši šis iemesls tika minēts kā galvenais, kāpēc no partiju piedāvātajiem kandidātiem Valsts prezidentam pēc būtības reāli atliek divi – vai nu Bordāns, vai Pabriks. Taču prezidents valdības veidošanu izvēlējās uzticēt Gobzemam. Risks vai pārliecība? Vai prezidents riskē ar starptautisku skandālu nākotnē, ja izrādīsies, ka valdības veidotājam vai vadītājam nevar piešķirt pielaidi valsts noslēpumam? Vai prezidentam ir zināma jauna informācija no pielaides piešķīrējiem, kas šādu risku izslēdz? Vai prezidents paļaujas uz to, ka neviens vairs neuzdrošināsies pielaidi nepiešķirt, ja reiz Gobzems kļūs par valdības vadītāju?

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.