Menu
 

Kā ceļojumā izvēlēties suvenīrus un dāvanas mājās palicējiem?

  • Autors:  Vitālijs Puķīts, “INTERLUX Travel” Latvijas filiāles vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ceļotājiem ir dažādas tradīcijas, kāda veida suvenīrus un dāvanas viņi noteikti iegādājas katrā no valstīm, lai iepriecinātu mājiniekus, kolēģus un draugus. Lai arī bieži vien tie nav dārgi, kopējie izdevumi par visiem pirkumiem ceļojuma beigās var izrādīties diezgan lieli un jau sākotnēji vērts apdomāt, kāda veida suvenīriem pievērst uzmanību, un no kuru iegādes labāk atturēties.

Ir arī tādi ceļotāji, kuri saka, ka pasaulē redzējuši daudz un vairs no ceļojumiem suvenīrus un dāvanas tuviniekiem vai kolēģiem neved, tomēr mani vērojumi ir tādi, ka vairumam tomēr patīk atvest kādas piemiņas lietas, kas raksturīgas apmeklētajai valstij – īpaši, ja tās ir oriģinālas, nav dārgas. Tā ir iespēja mājiniekiem parādīt citu tautu kultūru, viņus pārsteigt ar kaut ko interesantu, piemēram, arī kaut ko īpašu – fotogrāfiju kopā ar Santa Klausu Lapzemē vai ceļojuma laikā pie amatnieka paša rokām izgatavotu keramikas trauku ar saviem iniciāļiem.

Citi kolekcionē noteikta veida suvenīrus – ne vienā mājā vien redzēts ledusskapis, kas viss noklāts ar pilsētu magnētiņiem vai plauktā saliktas apdrukātas krūzes vai šķīvji. Vēl citiem būtiski ir iegādāties oriģinālus amatnieku izstrādājumus.

Ir valstis, kurās salīdzinoši ar ceļotāju no Latvijas pirktspēju minētās lietas ir lētas, bet ir valstis, kurās cenas ir augstas, un mūsu tūristi piedomā, vai tiešām nolūkotais suvenīrs būtu tik nepieciešams... Tad labāk ceļojumā biežāk nobaudīt vietējos augļus, ēdienus u.tml. Ne mazāk par to, ko atvest, jāpiedomā arī, ko nedrīkst izvest no konkrētās valsts – visbiežāk tie ir augi un sēklas, senas lietas un artefakti.

Dabas produkti

Ir valstis, kas ir slavenas ar dažādiem dabas produktiem vai no tiem pagatavotu kosmētiku – ziepēm, krēmu, smaržīgajām eļļa.

Mākslinieku darbi

Ja interesē māksla, ceļotājs apmeklējis dažādas galerijas, tad, iespējams, izdodas atrast arī interesantus vietējos mākslas darbus, grafikas, skulptūras, rotas.

Ēdiens un dzērieni

Kā suvenīrs un dāvana var būt arī šai valstij raksturīgie produkti – saldumi, garšvielas u.c., dzērieni. Tomēr iepriekš vajadzētu iepazīties, ko un cik daudz var vest pāri robežai. Ja pat tādus var nopirkt arī Latvijā, tad kopā ar ceļotāja stāstu par produktu izcelsmi un iegādes piedzīvojumu, tie iegūs citu vērtību. Var sarīkot vakariņas, kurās dalāties ar ceļojuma iespaidiem un gatavojot apmeklētajai valstij raksturīgos ēdienus, tā parādot tās vietējo virtuvi.

Sadzīves priekšmeti

Dažādi sadzīvē noderīgi priekšmeti – keramikas, koka, auduma, ādas utt. izstrādājumi, kādus savā ikdienā izmanto apmeklētās valsts iedzīvotāji, noteikti būs lieliska dāvanu izvēle. Tos bieži vien rotā oriģināli un attiecīgajai tautai raksturīgi dekori. Tāpat ir valstis, kur izdevīgi iegādāties neierastāka dizaina ādas jakas u.c. apģērbu, apavus, kā arī mazās ražotnēs tapušas smaržas.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.