Menu
 

Skolēnus aicina piedalīties konkursā "Stārķa dienasgrāmata"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Lilija Geža, infografika – LOB Foto – Lilija Geža, infografika – LOB

Ikviens, kurš aizraujas ar putnu vērošanu, ir aicināts ziņot par baltā stārķa ligzdām un dzīvi tajās, savukārt skolēnus Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īpaši aicina iesaistīties konkursā “Stārķa dienasgrāmata”. Iegūtie dati būs nozīmīgs ieguldījums astotajā Starptautiskajā balto stārķu ligzdu uzskaitē, kas notiek reizi desmit gados.

2014.gadā Latvijā ligzdoja ap 14 000 pāri balto stārķu – vairāk nekā jebkad iepriekš. Pēc tam to skaits, šķiet, sācis samazināties. Stārķu ligzdu uzskaites notiek jau kopš 1934. gada, tās galvenais uzdevums ir noskaidrot, kādas pārmaiņas balto stārķu izplatībā un skaitā notikušas kopš iepriekšējās uzskaites 2014.gadā, norāda LOB.

Baltie stārķi pagaidām ir vieni no biežāk izplatītajiem putniem Latvijā, tos ir viegli pamanīt, atpazīt un vērot pat no liela attāluma. Šī suga ir labs iesākums tiem, kuri vēlas iepazīt putnu sugas dabā. Lai iesaistītos uzskaitē, jāreģistrē visas zināmās baltā stārķa ligzdas, turpinot tās novērot visu sezonu. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, vai stārķi izmanto jau esošās ligzdas vai būvē jaunas.

Vasaras vidū būs jāvēro, cik stārķu mazuļu konkrētās ligzdās būs izšķīlušies  un cik no tiem tiks veiksmīgi izaudzināti. Tāpat būt jāziņo par dienu, kad stārķi pamet ligzdu, kad – pazūd no konkrētā apvidus. 

Informāciju par balto stārķu ligzdām un dzīvi tajās Stārķa dienasgrāmatā ir iespējams reģistrēt līdz šī gada 15. septembrim. Vērīgākie un čaklākie balto stārķu ligzdu vērotāji tiks apbalvoti. Lai veidotu savu Stārķa dienasgrāmatu, skolēni ir aicināti reģistrēties šeit.

Skaitīt balto stārķu ligzdas var sākt jebkurā laikā no marta beigām līdz pat jūlija beigām, kad ligzdās ir redzami mazuļi. Ar savu “Stārķa dienasgrāmatu” un tās tapšanas procesu ikviens ir aicināts dalīties sociālajos tīklos, pievienojot tēmturus #skaitiligzdas #baltiestārķi #stārķadienasgrāmata vai atsūtīt savas dienasgrāmatas fotogrāfijas uz e-pasta adresi: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Rakstot ziņu uz šo pašu e-pastu, skolas var pieteikties izglītojošiem mācību materiāliem, kā arī iegūt informāciju par tematiskām nodarbībām par balto stārķi.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.