Menu
 

Ūdens jūrā daudzviet kļuvis ledaini auksts

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Austrumu vēja dēļ Latvijas piekrastes lielākajā daļā ūdens jūrā kļuvis auksts, siltāks tas ir Rīgas līča Kurzemes piekrastē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem Skultes ostā ūdens temperatūra pazeminājusies līdz +5,8 grādiem. Satelīta dati liecina, ka praktiski visā Vidzemes piekrastē un arī atklātas jūras piekrastē Kurzemē ūdens temperatūra ir zemāka par +10 grādiem.

Siltāks ūdens saglabājas Rīgas līča Kurzemes piekrastē - posmā no Kolkasraga līdz Lapmežciemam. Šeit ūdens temperatūra pārsvarā ir +13..+18 grādi.

Atbilstoši LVĢMC datiem Ventspils ostā un Daugavgrīvā ūdens temperatūra svārstās ap +10 grādiem.

Pastiprinoties vējam, arī lielākajos ezeros ūdens temperatūra vietām pie krasta būtiski pazeminājusies, piemēram, Rāznas ezerā pie Kaunatas maksimālā ūdens temperatūra nedēļas sākumā bija +21 grāds, ceturtdienas rītā tā noslīdējusi līdz +12 grādiem.

Upju un ezeru peldvietās ūdens temperatūra ceturtdienas rītā lielākoties ir +14..+21 grāds.

Sauszemes vēja ietekmē piekrastē nereti vērojams apvelings - siltais ūdens virsējais slānis tiek aizpūsts prom no krasta un tā vietā paceļas auksts ūdens no lielāka dziļuma.

Siltākais ūdens pludmalēs ir saulainās pēcpusdienās un vakaros, kad vējš pūš no ūdens vai arī valda bezvējš.

Apvelings visbiežāk vērojams pavasarī un vasaras pirmajā pusē, kad iesilis tikai ūdens virsējais slānis. Vasaras beigās un rudenī apvelings iespējams tikai tad, ja vējš ilgstoši un spēcīgi pūš no sauszemes.

Tuvākajās dienās vējš galvenokārt pūtīs no dienvidiem, dienvidaustrumiem, tādēļ Latvijas piekrastes lielākajā daļā ūdens jūrā saglabāsies auksts.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.