Menu
 

Baldonē notiks pirmie diriģenta Dūmiņa dziesmu un deju svētki

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vanagkalnu estrādē, Baldonē, 8.jūnijā norisināsies pirmie diriģenta Jāņa Dūmiņa dziesmu un deju svētki "Paaudžu paaudzēs", informēja pasākuma rīkotāji.

Svētki pulcēs aptuveni 700 dalībniekus - dziedātājus, koklētājus un dejotājus no Latvijas, kā arī viesus no Austrijas. Paredzēts, ka pasākumā atcerēsies arī pirmos latviešu Dziedāšanas svētkus pirms 160 gadiem Dikļos un cildinās folkloristu, komponistu un diriģentu Emili Melngaili viņa 150 gadu jubilejā.

Pasākuma rīkotāji norāda, ka svētku moto "Paaudžu paaudzēs" cildina tautas gara pārmantojamību, atceroties pirmos latviešu Dziedāšanas svētkus pirms 160 gadiem Dikļos, kā arī pašus nemateriālā kultūras mantojuma tālāknesējus. Līdzās dziesmusvētku kodolrepertuāram un senākiem svētkiem, kopkorī izskanēs Jāņa Ozola un Lauras Jēkabsones dziesmas, kā arī Jāņa Lūsēna retāk atskaņoti darbi. Pasaules pirmatskaņojumu pieredzēs Mārtiņa Egliena dziesma Jēkaba Jančevska aranžējumā ar Jāņa Petera dziļi ietekmējošo dzeju "Mierinājums".

Savukārt Valda Zilvera dziesma "Vēja māte" izskanēs jaukto koru un kokļu saskaņā. Kārļa Skalbes ietilpīgā četrrinde "Latvijā es dzīvoju" izskanēs bērnu vokālā ansambļa un autora, komponista Ērika Eglīša sadarbībā. Savukārt Renāra Kaupera "Mana dziesma" Valta Pūces aranžējumā un Ērika Ešenvalda "Šķind zemīte, rīb zemīte", kļūs par paaudžu vienotājām, kopkorim uzņemoties četrbalsības skaņu rakstu. Dejotāju pulks plaši pārstāvēs latviešu dejas mākslu, piedāvājot sešās patstāvīgās dejās un četrreiz vienojoties mākslu mijiedarbībā ar kori un instrumentālo ansambli.

Latviešu diriģents, Trīszvaigžņu ordeņa kavalieris, profesors Dūmiņš ir dzimis un audzis Rīgā. Pasākuma rīkotāji izceļ Dūmiņa veikto toreizējā Latvijas Valsts kora transformāciju par augstvērtīgu profesionālu akadēmiskā kora vienību, Johana Sebastiāna Baha Pasiju pirmatskaņojumus, izveidoto jauniešu kori "Rīga". Par savas diriģēšanas skolas un kora kultūras veidotāju Dūmiņu uzskata arī Gruzijā. Baldones amatiermākslas un muzikālās izglītības attīstību Dūmiņš paturējis uzmanības lokā. Ar viņa atbalstu 1985.gadā tika dibināta Baldones mūzikas skola.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.