Menu
 

Aptauja: Latvijā 22% iedzīvotāju veic norēķinus ar viedtālruni

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai arī iedzīvotāji ikdienas norēķinus visbiežāk veic ar fizisku bankas karti, arvien lielāku popularitāti iemanto iespēja maksāt ar viedtālruni - Latvijā to izvēlas 22% iedzīvotāju, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Aptaujas dati liecina, ka maksājumi ar viedtālruni ir otrs iecienītākais norēķinu veids visās Baltijas valstīs. Viedtālruni kā biežāko ikdienas maksājumu rīku izvēlas 22% Latvijā, 23% Lietuvā un 19% Igaunijā. Visbiežāk maksājumus ar viedtālruni Latvijā veic iedzīvotāji vecumā līdz 40 gadiem.

Maksājumi ar fizisku bankas karti joprojām ir populārākais norēķinu veids Baltijā - to izmanto 58% Latvijā, 59% Lietuvā un 68% Igaunijā.

Norēķinus skaidrā naudā veic 17% Latvijā un 15% Lietuvā, bet izteikti retāk skaidras naudas maksājumus veic Igaunijas iedzīvotāji - tikai 9%. Pēc aptaujas datiem skaidras naudas norēķinus vairāk veic iedzīvotāji pēc 50 gadu vecuma.

Bankas "Citadele" Karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš informē, ka populārākais no visiem mobilajiem makiem ir "Apple Pay", lai arī "Apple" proporcija ir 20-30% no visiem viedtālruņiem. Turklāt aptaujas dati liecina, ka arī maksājot ar fizisku karti, vairāk kā 80% no visiem pirkumiem tiek veikti kā bezkontakta maksājumi. 

Lazdiņš prognozē, ka, attīstoties tehnoloģijām un dažādiem maksājumu rīkiem, piemēram, gredzeniem, aprocēm un citiem, viedierīču nozīme ikdienas maksājumos tikai pieaugs, kamēr skaidras naudas aprite, visticamāk, turpinās samazināties.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par norēķinu paradumiem banka "Citadele" veica kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat", martā aptaujājot 3007 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.