Menu
 

Ķekavas novada kapos atļaus apglabāt mirušos arī ārpus ierastā apbedīšanas laika

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novada kapos atļaus apglabāt mirušos arī ārpus ierastā apbedīšanas laika, paredz jaunie novada kapsētu apsaimniekošanas noteikumi, kas nodoti sabiedriskajai apspriešanai.

Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz, ka apbedīšana var notikt otrdienās, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās no plkst.9 līdz 15.

Savukārt jaunajos noteikumos ir piebilde, ka ar kapsētas pārvaldnieku pieļaujama saskaņošana par apbedīšanu citā laikā, ievērojot reliģijas brīvības principu.

Noteikumi aizliegs kapsētās ievest zirgus, suņus bez pavadas, stādīt kokus apbedīšanai ierādītajās vietās, veikt dzīvnieku apbedījumus, ņemt zemi un smiltis brīvās kapsētas teritorijās, postīt kapsētas aprīkojumu, patvaļīgi aizņemt kapavietu vai mainīt kapsētas pārvaldnieka ierādītās kapavietas robežas. Tāpat būs aizliegts iebraukt ar automašīnu un citu mehānisko transporta līdzekli, izņemot katafalku un traucēt bēru ceremonijas norisi.

Mirušo personu drīkstēs apbedīt zārkā vai kremācijas gadījumā - urnā. Kapa bedres garumam jāatbilst zārka izmēriem, ar dziļumu 1,4 - 1,5 metri līdz zārka vākam. Veicot virsapbedījumu, dziļumam jābūt vienam metram līdz zārka vākam. Urnu var apbedīt jaunā vai esošā kapavietā ne mazāk kā viena metra dziļumā. Vienā kapavietā pieļaujama vairāku urnu apbedīšana.

Virsapbedījumu ģimenes kapa vietā var izdarīt ne ātrāk kā pēc 20 gadiem pēc pēdējā apbedījuma. Atsevišķos gadījumos, saņemot kompetento iestāžu saskaņojumu, šo termiņu var samazināt līdz 15 gadiem. Savukārt otrais virsapbedījums ir aizliegts.

Ķekavas novadā ir 17 atvērtās kapsētas - Katlakalna, Ķekavas Jaunā, Bramberģes, Čandaru, Plakanciema, Mellupu, Ratnieku, Baldones pilsētas, Klapu, Bernestu, Vilšķērstu, Lipšu, Trimdu, Timbu, Andžu, Kažoku un Kannenieku kapsēta.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.