Menu
 

Saksofonists Dāvis Jurka: Mūziķa ikdiena ir diezgan neveselīga Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto – Ģirts Raģelis Foto – Ģirts Raģelis

20.jūnija vakarā Dzintaru koncertzālē “Rīgas festivālu” grandiozi noslēgs pasaulslavenā kubiešu džeza dīva Daimē Arosena. Saulaino un ekspresīvo kubiešu mūziku viņa izdziedās kopā ar ritma virtuozu, “Grammy” balvas ieguvēju Jaroldi Obrē Roblē, džeza vijolnieci, kaislīgu muzikālo robežu pārkāpēju Linu Krusi un Latvijas Radio bigbendu. Savukārt 19. jūnija vakarā šos izcilos māksliniekus būs iespēja dzirdēt Spīķeru koncertzālē koncertciklā “Radio SWH džeza klubs”.

Latvijas Radio bigbenda izpilddirektors un saksofonists Dāvis Jurka ir ieguvis maģistra grādu Latvijas Mūzikas akadēmijas un Tallinas Teātra un mūzikas augstskolas džeza nodaļās, kā arī studējis Vācijā, Hamburgā. Kopš 2019. gada ir Latvijas Radio bigbenda izpilddirektors un turpina būt arī aktīvs mūziķis. Kopš 2018. gada vada Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīga Doma kora skolas apvienoto bigbendu. Tandēmā ar pianistu Ritvaru Garozu komponējis mūziku latviešu filmai “Homo Novus”, kā arī tajā filmējies.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Bērnībā daudz braukājām ar velosipēdiem un močiem bez ķiveres. Pusaudža gados ar draugiem arī mēdzām “aizņemties” vecāku automašīnu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Abu bērnu – meitas Annikas un dēla Hugo – piedzimšana un ienākšana ģimenē.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Darbam un dzīvei mani iedvesmo kustība. Man patīk būt kustībā – darīt vairākus projektus un darbus vienlaikus.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Jogas nodarbība katru darbdienas rītu 6.00, iknedēļas tenisa spēles un veselīgs uzturs. Mūziķa ikdiena pati par sevi ir diezgan neveselīga – garas darba dienas un vēli koncertu vakari, gari pārbraucieni –, tāpēc ir nepieciešams to līdzsvarot.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Atzīšos – esmu kaislīgs smēķētājs. Lai gan periodiski ir izdevies šo netikumu atmest, vienmēr pie tā atgriežos.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Domāt pozitīvi un ļaut lietām ritēt savu gaitu, necensties pārāk kontrolēt dažādas situācijas.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Man ļoti patīk filmas un seriāli par izmeklētājiem, tāpēc noteikti iesaku daudzsēriju seriālu “Slow Horses” par britu izlūkdienesta darbību.

Kādu mūziku klausāties?
Šobrīd, gatavojoties Latvijas Radio bigbenda lielajam sezonas noslēguma koncertam Dzintaru koncertzālē 20. jūnijā, daudz klausos kubiešu dziedātājas Daimē Arosenas daiļradi, īpaši viņas albumu “Cubafonia”. Ļoti piemērots vasarai!

Jūsu neprātīgākais, spontānākais pirkums?
Es pārsvarā esmu praktisks un racionāls cilvēks, tāpēc tādi neprātīgi un spontāni pirkumi īsti nav bijuši. Viens no neprātīgākajiem laikam būtu mūsu mīluļa – meinkūna šķirnes kaķa Fila Kolinsa – uzņemšana ģimenē, jo ir piedzīvoti vairāki spontāni braucieni pie vetārsta, arī Ziemassvētkos.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Man ļoti patīk Itālija un Vidusjūras reģions.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.