Menu
 

VDI: Desmit gadu laikā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir saglabājusies nemainīgi augsta

  • Autors:  LETA
Foto - vdi.gov.lv Foto - vdi.gov.lv

Desmit gadu laikā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir saglabājusies nemainīgi augsta, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) dati.

2022.gadā notika 243 smagi nelaimes gadījumi darbā un 29 letāli nelaimes gadījumi darbā, kamēr gadu iepriekš - attiecīgi 248 un 38. Gada laikā nav vērojami situācijas uzlabojumi - 2022.gadā VDI kopā reģistrējusi 2341 nelaimes gadījumu darbā, savukārt 2021.gadā - 2310 nelaimes gadījumus darbā.

2023.gada pirmajos deviņos mēnešos nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 14 nodarbinātie, bet 148 cilvēki šajā pašā laika periodā ir guvuši smagus miesas bojājumus. Būtiski uzlabojumi nav vērojami arī ilgākā laika posmā - pat desmit gadu periodā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir palikusi nemainīgi augsta.

Lai pievēstu darba devēju un darbinieku uzmanību darba aizsardzībai - īpaši nozarēs, kurās ir paaugstināts risks nelaimes gadījumiem darbā, nākamnedēļ notiks VDI sabiedrības informēšanas kampaņas "Esi drošs, ka darbs ir drošs!" atklāšanas konference.

Darba aizsardzības tēmas Latvijā ar gadiem ir būtiski evolucionējušas - sākotnēji uzmanība bija vērsta pamatā uz fizisku drošību darba vietā, tad sekoja ergonomikas risinājumu ieviešana (darba procesa un darba vides piemērošana cilvēka psihiskajām un fiziskajām iespējām). Šobrīd arvien aktuālākas kļūst darba vides būtiskās izmaiņas, kuras rada straujā informācijas tehnoloģiju attīstība, ieskaitot mākslīgo intelektu un robotizēto darbu, kā rezultātā dienaskārtībā ienāk darbinieku psihoemocionālās veselības tēma un spēja pielāgoties būtiskām pārmaiņām.

 

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.