Menu
 

Aptauja Siguldā. Kā pasargājat sevi no ērcēm? Apriņķis.lv

  • Autors:  Elza Elizabete Vanaga
Foto - Elza Elizabete Vanaga un arhīvs Foto - Elza Elizabete Vanaga un arhīvs

Pēdējos gados risks inficēties ar ērču pārnēsātām slimībām Latvijā ir audzis. Šogad tās ir ne tikai kuplākā skaitā, bet arī daudz infekciozākas. Eksperti šo tendenci saista ar siltajām ziemām, kas ļauj ērcēm pārziemot un izdzīvot. Latvijas klimats ir ļoti piemērots ērču izplatībai. Tās kļūst aktīvas, gaisa temperatūrai sasniedzot aptuveni +5 grādus, un ir sastopamas teju visur – ne vien mežos un pļavās, bet arī privātmājas zālienā un pilsētas parkos. Divas cilvēkiem bīstamākās slimības, ko ērces pārnēsā, ir laimborelioze jeb Laimas slimība un ērču encefalīts, taču tās var apdraudēt arī mūsu mīluļus suņus – ērces pārnēsā suņiem bīstamu slimību babeziozi, kas var būt letāla.

Haralds, pensionārs

Es vakcinējos pret ērču encefalītu reizi trīs gados.

Valentīna, zemniece

Es cenšos būt uzmanīga, pārbaudu sevi uzreiz, kad atgriežos mājās. Vispār ērces piesūcas diezgan bieži, bet nekas slikts, par laimi, nav noticis.

Ieva, pensionāre

Es neveicu nekādus īpašus drošības pasākumus, taču vienmēr pēc sēņošanas vai ogošanas eju dušā.

Elizabete, studente

Esmu potēta pret ērču encefalītu. Kad esmu mežā vai pie dabas, ik pa laikam pārbaudu savu apģērbu. Cenšos arī atcerēties vilkt mugurā kaut ko gaišu, lai ērces būtu vieglāk pamanīt. Ja atrodu, ka ir piesūkusies ērce, uzmanīgi to noņemu ar pinceti un vedu uz laboratoriju, lai zinātu, vai tā ir bīstama.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.