Menu
 

Divas receptes no "Kara laika virtuves"

Oktobra beigās ceļu pie lasītājiem sāks "Reņģēdāju pavārgrāmata", kurā būs apkopotas vairāk nekā 200 ēdienu recepšu, kuru pamatā ir reņģes un brētliņas. Grāmatas projekta autori, starp kuriem ir arī šī izdevuma redaktors, paveikuši lielu darbu, apkopojot receptes no pavārgrāmatām, interneta resursiem un līdzcilvēku stāstiem. Viena no interesantākajām grāmatām, kas šajā sakarā nonāca mūsu rokās, ir "Kara laika virtuve", kas izdota Rīgā 1942. gadā. Pandēmijas kontekstā amizanti lasīt pieteikumu uz vāka: "Gatavosim pēc kara laika receptēm, kas piemērotas mūsu tagadējiem apstākļiem." Katrā ziņā, izejvielas ir viegli pieejamas un nav dārgas. Katrs, protams, recepti var papildināt pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk...

Siguldā gaidāmas dabas un piedzīvojumu terapijas meistarklases

Šoruden Siguldā 1. un 2.oktobrī norisināsies vēl nebijis pasākums Latvijā un Baltijā - piedzīvojumu un dabas terapijas konference ar dažādām meistarklasēm un aktivitātēm. Konferencei un meistarklasēm aicināti pieteikties gan profesionāļi no dažādām darbības jomām - medicīnas, rehabilitācijas, ergoterapijas, psiholoģijas, sociālā un jaunatnes darba sfēras, izglītības, piedzīvojumu un tūrisma u.c. sfērām, gan tie, kuri vēlas pamēģināt un saprast, kā šis terapijas veids darbojas.

Lasīt vairāk...

Piecas dabas veltes veseliem zobiem

Lai zobi būtu stipri un veseli, par tiem nepieciešams pastāvīgi rūpēties, ievērojot to pareizu kopšanu un regulāri apmeklējot zobārstu un higiēnistu. Tāpat jāņem vērā, ka zobu veselību lielā mērā ietekmē ne vien ikdienas higiēna, bet arī siekalu sastāvs, kaitīgie ieradumi un ēdienkarte, īpaši saldinātie dzērieni un produkti, kas satur ievērojamu daudzumu cukura. Taču, vai zināji, ka atsevišķas dabas veltes spēj labvēlīgi iedarboties uz mutes dobuma un zobu veselību?

Lasīt vairāk...

Reņģei astīte uz šķīvja izskatās cēli jeb Ieskats "Reņģēdāju pavārgrāmatā" (nobeigums)

Pavārgrāmatā mēs reņģi, tā teikt, jau liekam uz pannas. Pavisam cits stāsts ir tās ceļš līdz krastam, un tie jau nu gan ir piedzīvojumi laivā. Piekrastes zvejniecības muzejos Jūrmalā (pie Ragakāpas Lielupē), Mērsragā, Rojā, Ventspilī un Pāvilostā, jaunatvērtajā tīklu šķūnī Jūrmalciemā, arī Carnikavā un Salacgrīvā var izsekot reņģu ceļam no jūras līdz azaida galdam.

Lasīt vairāk...

Idejas, kā iepriecināt tēti Tēva dienā

Tēva diena ik gadu tiek atzīmēta septembra otrajā svētdienā. Tā ir diena, kad godinām tēva nozīmi un lomu gan ģimenē, gan sabiedrībā kopumā. Tēva dienu var atzīmēt dažādi – doties pārgājienā un pavadīt dienu kopīgās aktivitātēs, bērniem pašiem pagatavot kādu apsveikumu vai ko gardu. Ko šogad darīsi tu?

Lasīt vairāk...

Reņģei astīte uz šķīvja izskatās cēli jeb Ieskats "Reņģēdāju pavārgrāmatā" (1.daļa)

Reņģes un reņģēdāji. Šķiet, no pārlieku nicīgas pieskaņas līdz pat celšanai slavas zenītā reizēm mēdz būt tikai viens solis. Tā sanācis arī ar mazo sudrabaino zivteli, kas pavasaros vēl arvien (par laimi!) līdz lūpai pilda piekrastnieku laivas, lai taptu cepta un vārīta, kūpināta un saldēta, rindota konservu kārbās un plaši izmantota kulinārijā. Kā labāk gatavot reņģu virumu, kā tās prasmīgāk cept un marinēt – par to “Reņģēdāju pavārgrāmatā”, kas nu jau vairāk nekā pusgadu tiek rakstīta Vidzemes jūrmalā Salacgrīvas pusē.

Lasīt vairāk...

Vairums cilvēku atzīst – vēsajā laikā ēd vairāk

Lai arī bieži izskan viedoklis, ka mūsdienās sezonalitāte vairs neietekmē cilvēku ikdienu un ēšanas paradumus, jo lielākā daļa produktu ir pieejami visu gadu, 85% aptaujāto atzīst, ka vēsajā sezonā ēd vairāk, bet 64% apgalvo, ka, sākoties aukstam laikam, sevi ar gardu ēdienu iepriecina daudz biežāk nekā vasarā, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “Elvi” veiktā aptauja.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.