Menu
 

Ārkārtējās situācijas izsludināšanai politiska atbalsta pašlaik neesot

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ārkārtējās situācijas izsludināšanai Covid-19 izplatības dēļ pagaidām politiska atbalsta nav, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Neoficiālā informācija liecina, ka koalīcijā ir panākta politiskā vienošanās izglītības iestādes atstāt atvērtas arī situācijā, ja saslimstības ar Covid-19 līmenis strauji pieaugs. Iespējams, jau ceturtdien valdība varētu piekrist priekšlikumam maksāt senioriem vecumā no 60 gadiem par vakcinācijas faktu. Šāds līdzekļu piešķīrums attiektos arī uz tiem, kas vakcinējušies līdz šim.

Tikmēr ārkārtējās situācijas atkārtotai izsludināšanai, par ko kā versiju pirmdien runāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), pagaidām neesot politiskā atbalsta. Pret ārkārtējās situācijas izsludināšanu iestājas vairāki politiskie spēki koalīcijā.

Lai tiktu galā ar prognozēto Covid-19 pacientu pieaugumu stacionāros, Veselības ministrijai varētu uzdot procesā iesaistīt resursus no privātajām medicīnas iestādēm, augstskolām. Tāpat šajā procesā varētu tikt iesaistīti arī Nacionālie bruņotie spēki, nepieciešamības gadījumā sagatavojot lauka hospitāļus.

Plānots, ka arī turpmāk liels uzsvars tiks likts uz vakcinācijas procesa aktivizēšanu, dažādos veidos mudinot cilvēkus potēties.

Līdztekus tam tiek diskutēts par iespēju nevakcinētajiem liegt klātienē iepirkties "sekundārajos veikalos", kas nozīmē, ka iepirkšanās iespējas varētu tikt saglabātas vienīgi pārtikas veikalos, aptiekās, optikās. "Sekundāros veikalos" nevakcinēti cilvēki varētu iepirkties tikai attālināti, taču par to vēl notiekot dažāda līmeņa diskusijas, liecina neoficiālā informācija.

Tikmēr Latvijas Televīzija ziņo, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju tiek vērtētā tā dēvētā "lokdauna" ieviešana uz trim nedēļām un skolēnu brīvlaika pagarināšana, kā arī tiek vērtēta iespēja ļaut tikai vakcinētajiem strādāt klātienē un saņemt pakalpojumus.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) preses sekretārs Andris Vitenburgs aģentūrai LETA pavēstīja, ka pašlaik nav paredzēts "lokdauns" pret Covid-19 vakcinētajām personām, bet jaunie ierobežojumi, kuri tiks ieviesti, vakcinētos skars pēc iespējas mazāk.

Krīzes vadības padomē tika izrunāta iespēja paredzēt ierobežojumus Covid-19 nevakcinētajām personām, piemēram, nosakot liegumu pakalpojumu saņemšanai, lielveikalu apmeklējumam, kā arī pienākumu vakcinēties visās darbavietās, kur ir saskarsme ar iedzīvotājiem, neatkarīgi, vai tas publiskais vai privātais sektors.

Bordāna ieskatā ierobežojumiem jābūt tādiem, kas iespējami mazāk skartu vakcinēto cilvēku brīvības un intereses un neietekmē ekonomisko aktivitāti.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) otrdien pēc valdības sēdes gan pauda, ka brīvlaika pagarināšanas apspriešana esot mīts.

Otrdien notikušajā Krīzes vadības padomē iesaistītās puses līdz vienotam redzējumam par turpmāko rīcību un ierobežojumu pastiprināšanu nonākt nespēja, vienojoties turpināt diskusijas un pie jautājuma atkārtoti atgriezties ceturtdien.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.