Menu
 

Krievijā pusaudzim piespriež piecu gadu cietumsodu par plāniem datorspēlē virtuāli uzspridzināt FDD ēku

  • Autors:  LETA/BBC

Krievijas tiesa piespriedusi piecus gadus kolonijā 16 gadus vecam skolniekam no Krasnojarskas novada Kanskas, kas bija apsūdzēts par apmācīšanos teroristiskā darbībā.

Apsūdzību pamatā bija notiesātā pusaudža un divu viņa vienaudžu darbības datorspēlē "Minecraft".

Austrumu apgabala kara tiesas izbraukuma kolēģija piesprieda Ņikitam Uvarovam piecus gadus kolonijā un 30 000 rubļu (350 eiro) naudassodu, pavēstīja cilvēktiesību aizsardzības grupas "Agora" vadītājs Pāvels Čikovs un radio "Eho Moskvi".

Divi citi šajā lietā apsūdzētie, kas arī ir 16 gadus veci, tika atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi sadarbojušies ar izmeklētājiem.

Pusaudži bija apsūdzēti, ka viņi apmācījušies, lai veiktu teroristisku darbību.

Lieta pret pusaudžiem tika ierosināta, kad viņiem bija 14 gadu.

2020.gada vasarā trīs Kanskas skolnieki tika aizturēti par to, ka viņi pilsētā izlīmējuši lapiņas, kurās pausts atbalsts Maskavas studentam anarhistam Azatam Miftahovam, kas bija apsūdzēts partijas "Vienotā Krievija" biroja aizdedzināšanas mēģinājumā. Vienu no šīm lapiņām skolnieki pielīmējuši pie Federālā Drošības dienesta (FDD) biroja ēkas.

Pēc aizturēšanas izmeklētāji varēja piekļūt skolnieku telefoniem un sarakstei un noskaidroja, ka viņi datorspēlē "Minecraft" uzbūvējuši FDD ēku un plānojuši to virtuāli uzspridzināt.

Turklāt operatīvie darbinieki noskaidrojuši, ka skolnieki aizraujas ar ķīmiju, negatīvi izteikušies par Krievijas valsts varu un lasījuši anarhisma klasiķus. Tad divi pusaudži snieguši liecības par savu biedru Ņikitu Uvarovu, kas ievietots izmeklēšanas izolatorā.

Vēlāk pusaudži savas liecības atsauca un skaidroja, ka tās snieguši izmeklētāju spiediena rezultātā.

Uvarovs parakstīt atzīšanos atteicās.

Visiem trim skolniekiem tika izvirzītas apsūdzības par teroristiskas biedrības izveidošanu un mācību apgūšanu teroristiskas darbības jomā. Uvarovs lietā tika atzīts par šīs šūniņas organizatoru.

Vēl pēc gada Izmeklēšanas komiteja apsūdzības par teroristiskas biedrības izveidošanu atsauca, tomēr apsūdzības par apmācībām terorismā tika saglabātas.

Skolniekus apsūdzēja, ka viņi studējuši spridzekļu izgatavošanas materiālus, bet kratīšanās viņu dzīvesvietās atrastas sprāgstvielas.

Izdevums "The Insider" vēstīja, ka spridzekļu izgatavošanu izmeklētāji saistīja ar garāžā atrastām benzīna pudelēm un to, ka skolnieki pamestās ēkās laiduši pašdarinātas petardes.

Uvarovam prokuratūra pieprasīja deviņus gadus cietumā, bet viņa biedriem sešarpus. Uvarova advokāts Vladimirs Vasins to skaidroja ar to, ka Uvarovs atteicies parakstīt atzīšanos.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.