Menu
 

Kurš pieteiksies būvēt Salaspilī? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salaspils novada pašvaldība 11. augusta domes sēdē pieņēma lēmumu izsludināt jaunu iepirkuma procedūru kultūras nama "Enerģētiķis" pārbūvei.

Metu konkurss kultūras nama "Enerģētiķis" pārbūvei tika izsludināts jau 2019. gadā. Tā galvenie vērtēšanas kritēriji bija arhitektoniskā risinājuma atbilstība pilsētvides kontekstam, idejas oriģinalitāte, ēkas funkcionālais plānojums un atbilstība projektēšanas darba uzdevumam, teritorijas labiekārtojuma risinājumi un objekta sasaiste ar pilsētvidi, kā arī ilgtspējīgi un energoresursus taupoši risinājumi. Konkursā par vispiemērotāko tika atzīts personu apvienības "Arhitekti Edijs Levins, Agnese Stasune, Iveta Lūse" izstrādātais mets ar devīzi "SALA0001", kurā tika plānots, ka  ēkas rekonstrukcijas risinājumā nama jaunais veidols ļaus kultūrai iziet ārpus ierastajām ēkas sienām, būve tiks paplašināta par vienu zāli, ēkā būs integrēts lifts un vasarā plānots izmantot jumta terasi.

Jāatgādina, ka lēmums izsludināt jaunu iepirkumu notiek laikā, kad vēl norisinās tiesvedība ar kultūras nama iepriekšējiem būvniekiem – pilnsabiedrību "MB.L", kas uzskata, ka Salaspils novada dome tai ir parādā aptuveni 442 000 eiro. Prasība par šādas summas piedziņu no domes ir iesniegta izskatīšanai apelācijas instancē tiesā.

"Rīgas Apriņķa Avīze" ir rakstījusi, ka jau 2017. gadā iesāktā kultūras nama rekonstrukcija tika apturēta, jo būvkonstrukciju demontāžas laikā vienā no ēkas nesošajām sienām parādījās plaisas. Uzņēmuma pārstāvis Uldis Antoņevičs toreiz skaidroja, ka pēc Būvniecības valsts kontroles biroja lēmuma apturēt būvdarbus pašvaldībai tika uzlikts par pienākumu novērst visas nepilnības būvprojektā, taču vietvara to nav izdarījusi, būvniekiem gan solot, ka darbus tūlīt varēs atsākt.

"Rezultātā mums mēnešiem ilgi stāstīja, ka projekts tūlīt būs gatavs un mēs varēsim darbus atsākt, tādēļ vairākus mēnešus bijām darba gatavībā – uzturējām būvlaukumu, cilvēkresursus un tamlīdzīgi. Beigās dome mums iesniedza tādu projektu, kurā nebija iekļauts neviens mūsu norādījums un būtībā mums lika būvēt kritiski nedrošu ēku," toreiz informēja Antoņevičs, norādot, ka uzņēmums šo informāciju iesniedzis arī Būvniecības valsts kontroles birojam. 

Rezultātā būvnieki būvlaukumā bez darba nosēdēja līdz pat 2018. gada vasarai, kad būvdarbiem bija jānoslēdzas. Par radītajiem zaudējumiem "MB.L" domei pieprasījusi kompensāciju: 42 000 eiro – par būvlaukuma uzturēšanu, 234 000 eiro – par darba resursu nodrošinājumu, 138 000 eiro – par negūto peļņu, 28 000 eiro – par citiem kompānijai radītajiem zaudējumiem.

Taču pilnsabiedrība "MB.L" nav vienīgā, ar kuru Salaspils  novada domei ir strīds par neapmaksātiem būvdarbiem. Šogad pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem atrisināt domstarpības ar Salaspils novada domi saistībā ar bērnudārza būvniecības līgumu prasību tiesā ir iesniegusi būvkompānija "Merks", kas uzskata, ka Salaspils novada dome ne vien nevēlējās sadarboties, lai projekts tiktu realizēts, bet arī neveica norēķinus par padarītajiem darbiem vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā un lauza līgumu.

Skaidrs, ka jau vairāk nekā piecus gadus iežogotais, pa daļai nojauktais un būvgružu kaudžu ieskautais bijušā kultūras nama "Enerģētiķis" grausts pašā pilsētas centrā Salaspils novada domei ir kā dadzis acīs. Rast risinājumu tika plānots jau uz valsts simtgadi 2018. gadā, taču nu jautājums ir, cik kvalitatīvi var noritēt iepirkums par būvdarbiem un kurš būvnieks būs ar mieru slēgt līgumu ar Salaspils novada domi, zinot kolēģu pieredzes stāstus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.