Menu
 

Kā e-komercijas dizains var palīdzēt pelnīt?

  • Autors:  Kristaps Rjabovs, e-komercijas IT risinājumu izstrādātāja "Magebit" izpilddirektors
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mēs dzīvojam interesantā laikā: ja vēl pirms pāris gadiem vairāk nopelnīja tirgotājs, kurš līdztekus preču tirdzniecībai fiziskajā veikalā žigli uzbūvēja arī e-komercijas platformu, tad šodien vairs nav iespējams apgūt pilnīgi visus jaunos e-komercijas kanālus, kuros pircēji klejo teleportācijas ātrumā. Konkurence ir milzīga, un ne tikai izdzīvot, bet arī pelnīt var tikai paši labākie e-veikali. Lai pārdotu vairāk, piesaistītu pircējus un gūtu peļņu, neiztikt bez pārdomāta e-komercijas dizaina.

Būtībā viss ir ļoti vienkārši – labu e-komercijas dizainu lietotājam nevajag paskaidrot. Labs dizains ir intuitīvs, līdz ar to uzreiz skaidri saprotams, pat ja klients mājaslapu apmeklē pirmo reizi. Tomēr aplūkosim trīs galvenos veiksmīga dizaina pamatprincipus.

Viegli nonākt pie rezultāta

Pats svarīgākais – lietotājam viss ir viegli atrodams pat tad, ja viņš platformu apmeklē pirmoreiz. Ir pieejams ērts meklētājs, ērta navigācija, ērti filtri. Jo vieglāks dizains un ērtāka lapa, jo lielāka iespējamība, ka cilvēks neapjuks un atradīs to, ko vēlas iegādāties, viegli uzies ceļu līdz maksājumu lapai un ātri sapratīs, kā šo maksājumu īstenot. Pat ja tirgotājs tirgo savu preci 50 dažādos veidos, iespēja to iegādāties 50 dažādos veidos pircējam ir daudz par daudz, jo rezultātā viņš vairs nezina, ko vēlas, un ar lielu varbūtību atmetīs pirkumam ar roku. Ja dizainā ir padomāts par visiem iespējamajiem šķēršļiem, ar kuriem var sastapties lietotājs, pastāv lielāka iespēja, ka cilvēks preci tiešām nopirks.

Nepārcensties ar citādību

Dizainers pēc būtības ir radošs cilvēks, sava veida mākslinieks, kurš negrib taisīt to, ko ir jau taisījis 101 reizi. Taču mūsdienās neviens vairs nekonkurē ar kaimiņu veikalu, kurš tirgo to pašu preci; veikalu īpašniekiem ir jāapzinās, ka viņu konkurenti ir "Amazon", "eBay", "Etsy", "AliExpress" un citi milži, kas vienuviet tirgo visu. Cilvēkiem, kas iepērkas internetā, šo tirgotāju e-komercijas dizains nav svešs. Ja pirms pāris gadiem vēl varēja izteikti redzēt atšķirības starp dažādu valstu dažādiem veikaliem, mūsdienu interneta veikalos, kuri vēlas tirgot visiem visā pasaulē, ir grūtāk pamanīt dažādību.

Ja uzņēmums grib piesaistīt pircējus, lapai jābūt daudzmaz līdzīgai veikaliem, kuri šobrīd dominē industrijā. Protams, ar savu odziņu un unikalitāti, bet neaizmirstot, ka lietotāja pieredzei jābūt līdzīgai kā jebkurā populārākajā iepirkšanās platformā. Cenšoties izveidot tādu dizainu, kāda nav citiem, nereti iznāk nevis savādāk, bet sarežģītāk, pircējs lapā apjūk un pirkumu nepabeidz.

Globālie e-komercijas milži nav vienīgie konkurenti pie apvāršņa, kas saista potenciālo klientu uzmanību, arvien biežāk e-komercijas funkcionalitāti savās lapās iekļauj arī sociālie mediji. Arī tā ir vide, ko cilvēki pazīst, tādēļ, veidojot savu veikalu, droši var iedvesmoties no sociālajiem kanāliem – "Facebook" tirgus plača, "Instagram" veikala u. c. 

Maksimāls labums ar minimālu piepūli

Pārdomāts e-komercijas dizains ir izstrādāts tā, lai pircēja iepirkšanās pierezdze būtu pēc iespējas patīkamāka visos aspektos.

Kā rāda statistika, galvenais iemesls, kāpēc cilvēki apmeklē e-veikalu, bet preci tomēr nenopērk, 60% gadījumu ir dažādi papildu maksājumi – piegādes maksa, papildu nodokļi utt. Labā prakse, ko pēdējā laikā sanāk redzēt arvien biežāk, ir piegādes maksas samazināšanās vai bezmaksas piegādes ieviešana. Tas nenozīmē, ka veikaliem, kuri piedāvā bezmaksas piegādi, tā patiešām neko nemaksā – tirgotāji vienkārši rēķinās ar to, ko cilvēki sagaida no interneta veikala, tāpēc arvien biežāk ir gatavi šīs izmaksas segt paši, nevis liek to darīt pircējam.

Tāpat vieglākai un ērtākai pirkumu veikšanai arvien vairāk interneta veikalu sāk meklēt veidus, kā atvieglot iepirkšanos, prasot pircējam ievadīt pēc iespējas mazāk datu un iztiekot bez obligātas reģistrācijas. Obligāta prasība izveidot lietotāja kontu ir otrais populārākais iemesls (37%), kāpēc pircējs aiziet no lapas, neko neiegādājies.

Piegādes ātrums ir vēl viens svarīgs faktors, kāpēc pircējs izvēlas kaut ko pirkt vai nepirkt kādā veikalā. Gandrīz katrs piektais pircējs atsakās no pirkuma, ja piegādes laiks ir pārāk ilgs. Tieši tāpēc lielie e-veikali, kas strauji gūst popularitāti visā pasaulē, piemēram, "Asos" vai "Zalando", nemaz nemēģināja reklamēties Latvijā, kamēr nespēja nodrošināt piegādi divu līdz piecu dienu laikā.

Protams, ir jāņem vērā arī tādi faktori kā ierīces, no kurām iepērkas klienti, jo ne vienmēr dizains vienlīdz labi pielāgojas tām visām. Arī pārdošanas procesu ne vienmēr var atvieglot, reizēm ir jāiekļauj paskaidrojošais elements pašā dizainā, lai pircējs saprastu, ko īsti viņam jautā. Un vienmēr ir jāuzmanās ar izmaiņām lapas uzbūvē, lai jaunā versija neizrādītos sarežģītāka par iepriekšējo un neaizbiedētu pat lojālus pircējus. Tomēr kopumā iesākumam pietiks, ja godīgi atbildēsiet sev, vai, ieklīstot savā e-veikalā kā nejaušs pircējs, kurš neko nezina par šo platformu, jūs justos ērti. Tas palīdzēs saprast, vai un kas būtu jāmaina, lai e-komercijas dizains sniegtu maksimālu pienesumu jūsu biznesam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.