Menu
 

Uzņēmēju un eksportējošo nozaru organizācijas aicina veikt CFLA vadības un FM amatpersonu nomaiņu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai pievērstu uzmanību Latvijas atveseļošanas un noturības plāna (ANM) programmu ieviešanas kavēšanai, Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas iesniegušas kopīgu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA) un finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV), kurā aicina veikt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) vadības un attiecīgo Finanšu ministrijas (FM) amatpersonu nomaiņu.

Vēstulē autori norāda, ka sarunās ar CFLA vadību par ANM programmu ieviešanu ir secināts, ka CFLA vadībai pilnībā trūkst izpratnes par inovāciju atbalsta programmu vadīšanu, kā arī gūta pārliecība, ka ANM plānā iekļautās ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformas, digitālās transformācijas programmas netiks ieviestas plānotajos termiņos, kā rezultātā uzņēmējiem nav iespējams apgūt plānotās investīcijas, kā arī Latvijas konkurētspējas atpalicība no reģiona valstīm turpinās pieaugt.

Autori uzsver, ka pašreizējā CFLA sadarbība ar uzņēmējiem nav veiksmīga. Šobrīd uzsāktās inovāciju atbalsta programmas ieviešana ir apturēta CFLA patvaļīgu Ministru kabineta noteikumu interpretācijas rezultātā, bet neviena no digitālās transformācijas atbalsta programmām uzņēmumiem nav pat sākta.

Ņemot vērā, ka Ministru kabineta noteikumi Nr. 621 nosaka, ka FM un CFLA nodrošina Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību, organizācijas aicina risināt radušos situāciju nekavējoties, ņemot vērā, ka jau šobrīd ir konstatēta virkne normatīvo aktu patvaļīgas interpretācijas CFLA darbībā.

Nosūtītājā vēstulē uzsvērts, ka, nerisinot esošo situāciju, pastāv augsti riski nesasniegt galveno ANM mērķi - Latvijai nodrošināt ekonomikas atlabšanu, veicināt ilgtspējīgu izaugsmi un ekonomikas digitālo transformāciju un intensīvi investēt inovācijās un pētniecībā.

"Bez šīm investīcijām Latvijas industriālā transformācija ir tikai tukši lozungi. Solījumi bez funkcionējošām atbalsta programmām grauj jau tā zemo valsts pārvaldes reputāciju," teikts dokumentā.

Autori uzskata, ka ar esošo CFLA vadību veiksmīgi ieviest atbalsta programmas nav iespējams, tāpēc ir nepieciešama CFLA un FM atbildīgo amatpersonu nekavējoša nomaiņa.

Līdztekus organizācijas uzskata, ka nepieciešams nodalīt ES fondu ieviešanas konsultāciju, atbalsta un vadības funkcijas no projektu un programmu kontroles un audita funkcijām, nodalot kontroli un auditu no CFLA un FM atsevišķā institūcijā.

Vēstuli amatpersonām parakstījušas tādas organizācijas kā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Kokrūpniecības federācija, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.