Menu
 

Latvijas strauji augošiem uzņēmumiem ir pieejams viens miljards eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas strauji augošiem uzņēmumiem no Baltijas valstu fondiem ir pieejams aptuveni viens miljards eiro to attīstības atbalstīšanai, liecina Baltijas valstu privātā un iespējkapitāla asociācijas pētījums par Baltijas privātā un kapitāla tirgu 2022.gadā, kas tapis sadarbībā ar KPMG.

Latvijas Privātā un iespējkapitāla asociācija (LVCA) pārstāvji informēja, ka 2022.gadā Baltijas valstu privātā un iespējkapitāla fondi ir investējuši 212 miljonu eiro Baltijas valstu uzņēmumos - par 44% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tostarp Latvijas kompānijās ir ieguldīti vien 17 miljoni eiro. Vairums investīciju Latvijā veiktas uzņēmumos, kas darbojas enerģētikas un vides nozarē. Kā nozīmīgākās (pēc summas) iespējkapitāla investīcijas pētījums piemin "Change Ventures" investīciju "Aerones", "Expansion Capital" investīciju "Folded", "Karma Ventures" investīciju "Sonarworks". Savukārt privātā kapitāla fondu lielākās investīcijas Latvijā veiktas uzņēmumos "Dzīves ĀBECE" ("BaltCap"), "Dry Port Systems" ("FlyCap") un "PV Power" ("BaltCap").

LVCA pārstāvji norāda, ka aizvadītais gads ir īpašs gan Latvijas, gan Baltijas kontekstā, jo, neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, tieši agrīnākās, visriskantākās stadijas iespējkapitāla fondi ir piesaistījuši jaunu kapitālu tālākām investīcijām uzņēmumos.

Kopumā Baltijas valstu fondi ar fokusu uz investīcijām, tostarp Latvijā, 2022.gadā ir piesaistījuši 244 miljonus eiro. Piesaistītā kapitāla lielākā daļa nākusi no nepubliskiem avotiem. No aptuveni viena miljarda, kuru fondi var investēt kompānijās, visvairāk naudas Latvijā pieejama agrīnākās stadijas uzņēmumiem (357 miljoni eiro) un izaugsmes un izpirkšanas darījumiem (344 miljoni eiro).

Uz citu Baltijas valstu fona Latvija izceļas ar labāku dzimumu līdzsvaru kompānijās, kurās fondi investējuši. Sieviešu pārstāvība valdē ir 19,5%, savukārt Baltijā vidēji - 16,1%. 15,9% (Baltijā vidēji 14,3%) gadījumu sievietes vada uzņēmumu ikdienas darbu (CEO).

LVCA valdes priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa uzsver, ka pašlaik augsto procentlikmju brīdī privātais kapitāls un iespējkapitāls varētu būt iespēja uzņēmējiem nevis atlikt savus plānus, bet gan realizēt tos kopā ar profesionālu un zinošu investoru - privātā kapitāla vai iespējkapitāla fonda pārvaldnieku. Baltijas fondiem kopumā ir aptuveni viens miljards eiro, ko iespējams ieguldīt Latvijas kompānijās.

LVCA ir sabiedriska organizācija, kas nodibināta 2003.gadā (tolaik - Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija) ar mērķi veicināt iespējkapitāla nozares attīstību. Asociācijas dalībnieki ir fondu vadības kompānijas, kuru pārvaldē ir dažāda lieluma un darbības profila privātā un iespējkapitāla fondi, to investori, kā arī nozares finanšu un juridiskie konsultanti. Šobrīd asociācija apvieno 40 organizācijas - lielāko daļu iespējkapitāla nozares dalībnieku Latvijā. LVCA pārstāv nozares intereses Eiropā un ir "Invest Europe" (Eiropas Riska kapitāla asociācijas) asociētais biedrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.