Menu
 

Starptautiskajā reitingā LU uzrādījusi vislielāko absolventu nodarbinātību Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - lu.lv Foto - lu.lv

Starp Latvijas trim lielākajām zinātņu universitātēm vislielākā absolventu nodarbinātība ir Latvijas Universitātē (LU), liecina starptautiskais reitings "QS World University Rankings 2024".

Reitingā universitātes tiek vērtētas pēc deviņiem kritērijiem - papildu akadēmiskajai reputācijai, darba devēju reputācijai, citējamībai, studentu un akadēmiskā personāla proporcijai, kā arī ārzemju studentu un ārzemju mācībspēku īpatsvaram, absolventu nodarbinātībai un starptautiskajam pētniecības tīklam šogad vērtēts arī universitātes ieguldījums ilgtspējā.

Vislabākos rezultātus Latvijas universitātes uzrādījušas ar savu ārzemju studentu īpatsvaru - visas trīs universitātes ieguvušas virs 50 punktiem. Ārzemju studentu īpatsvars LU novērtēts ar 53 punktiem, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) - ar 59,9 punktiem, bet Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) - ar 86,4 punktiem.

Turpretim starptautisko fakultāšu kritērijā RSU novērtēta ar 16,9 punktiem, RTU ar 16,4 punktiem, bet LU ar 12,5 punktiem.

Visaugstāko punktu skaitu kritērijā "starptautiskais pētniecības tīkls" guvusi LU - 21,5 punktu. Turpretim RTU šajā kritērijā novērtēta ar 1,4, bet RSU - ar vienu punktu.

Viens no viszemāk novērtētajiem kritērijiem starp Latvijas universitātēm ir citējamība - RSU novērtēta ar 1,8 punktiem, RTU ar 2,9 punktiem, bet LU ar 6,1 punktu.

Kritērijā "akadēmiskā reputācija" starp Latvijas universitātēm visaugstāk novērtēta LU, iegūstot 12,5 punktus, savukārt RTU ieguva 11,4, bet RSU - 6,7 punktus.

Savukārt kritērijā "studentu un akadēmiskā personāla proporcija" starp universitātēm augstāk novērtēta RTU - 19,7 punkti. RSU šajā kritērijā ieguva 14,4 punktus, bet LU - 5,1 punktus.

Turpretim kritērijā "universitāšu reputācija darba devēju vidū" augstāku novērtējumu guvusi RTU - 28,2 punktus. LU šajā kritērijā ieguva 17,8 punktus, bet RSU - 14,1.

Kritērijā "ilgtspēja" RTU saņēma 15,2 punktus, LU - 13,7 punktus, bet RSU - 4,1 punktus.

Kopumā RTU "QS World University Rankings" vērtējumā ir visaugstāk novērtētā universitāte Latvijā, ieņemot 751.-760.vietu. LU ieņem 801.-850.vietu, bet RSU - 901.-950.vietu. 

Augstākos rezultātus starp trim Baltijas valstīm uzrādījusi Tartu Universitāte, iekļūstot 358.vietā, kā arī 473.vietā esošā Viļņus Universitāte. Tallinas Tehnoloģiju universitāte ierindojusies starp 651.-660.vietu.

Kopumā šogad reitingā vērtētas 1500 augstskolas 104 valstīs. Visaugstāk reitingā kopumā novērtēts Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otrajā vietā ierindojusies Kembridžas Universitāte, bet trešajā - Oksfordas Universitāte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.