Menu
 

Talibi Afganistānā slēgs skaistumkopšanas salonus

  • Autors:  LETA--AFP

Afganistānā pie varas esošais talibu režīms devis rīkojumu mēneša laikā visā valstī slēgt skaistumkopšanas salonus. Tas nozīmē, ka darbu nāksies pārtraukt tūkstošiem sieviešu vadītu uzņēmumu, kas bieži vien ir vienīgais mājsaimniecību ienākumu avots un viena no retajām atlikušajām iespējām sievietēm socializēties ārpus mājām.

"Es domāju, ka būtu labi, ja sievietes šajā sabiedrībā vispār nepastāvētu. Es to saku tagad: es vēlos, lai manis nebūtu. Es vēlos, lai mēs nebūtu dzimušas Afganistānā," ziņu aģentūrai AFP sacīja kāda Kabulas salona vadītāja, kura lūdza neminēt viņas vārdu.

Talibi, kas 2021.gada augustā atguva kontroli pār Afganistānu, ir aizlieguši meitenēm un sievietēm iegūt izglītību pēc skolu sestās klases pabeigšanas, kā arī izspieduši viņas no vēlētiem amatiem un citām svarīgām pozīcijām. Sievietes faktiski ir ieslodzītas mājās.

Sievietēm lielākoties ir liegts strādāt arī Apvienoto Nāciju Organizācijā un nevalstiskajās organizācijās, un tūkstošiem sieviešu ir atlaistas no valsts amatiem vai arī viņām tiek maksāts par to, ka viņas sēž mājās.

Tikumības veicināšanas un netikumības novēršanas ministrijas pārstāvis neatklāja, kāpēc tika izdots rīkojums slēgt skaistumkopšanas salonus. Viņš AFP paziņoja, ka iemesli medijiem tiks atklāti pēc salonu slēgšanas.

Pagājušajā nedēļā ANO Cilvēktiesību padomei iesniegtajā ziņojumā īpašais ziņotājs par Afganistānu Ričards Benets norādīja, ka sieviešu un meiteņu nožēlojamais stāvoklis Afganistānā ir viens no vissliktākajiem pasaulē. "Nopietna, sistemātiska un institucionalizēta sieviešu un meiteņu diskriminācija ir talibu ideoloģijas un valdīšanas pamatā, kas arī rada bažas, ka viņi varētu būt atbildīgi par aparteīdu, balstoties uz dzimumu," ziņoja Benets.

ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos vietniece Nada an Našifa piebilda, ka Afganistānā "pēdējo 22 mēnešu laikā ir ierobežoti visi sieviešu un meiteņu dzīves aspekti". "Viņas tiek diskriminētas visos veidos," uzsvēra an Našifa.

AFP rīcībā nonākusī rīkojuma kopija liecina, ka tas pieņemts pēc Afganistānas augstākā reliģiskā līdera Hibatullas Ahundzadas mutiskas pavēles. Ahundzada, kurš reti uzstājas publiski un pārvalda Afganistānu ar dekrētiem, pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka afgāņu sievietes tiek glābtas no "tradicionālās apspiestības", ieviešot islāma pārvaldi, un viņām tiek atjaunots "brīvu un cienīgu cilvēku" statuss.

Viņš paziņojumā par godu musulmaņu Upurēšanas svētkiem ("Eid al Adha") norādīja, ka ir veikti pasākumi, lai nodrošinātu sievietēm "ērtu un pārtikušu dzīvi saskaņā ar islāma šariatu".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.