Menu
 

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā piešķirta dzejniekam Žeberam par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas"

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā šogad piešķirta dzejniekam Žeberam par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas", kuru 2022.gadā laidusi klajā izdevniecība "Liels un mazs", informēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) iedibinātās balvas projekta vadītāja Silvija Tretjakova.

Žūrijas lēmumā teikts, ka balva piešķirta par rotaļīgi uzrakstītu domāt rosinošu grāmatu, kas uzmundrina lasītāja "iekšējo galvu" un sapurina latviešu bērnu dzejas apvāršņus.

Tikmēr par labāko bērnu grāmatu ilustratoru šogad atzīts Ernests Kļaviņš par ilustrācijām Juliana Tuvima grāmatā "Pans Trallalnieks" un Ineses Zanderes grāmatā "Kamoliņš un kastīte". Abas grāmatas izdotas izdevniecība "Liels un mazs".

Savukārt AS "Latvijas valsts meži" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā saņēma Laura Melne par attēlstāstu "Sunāns breiveibā", kas tapis sadarbībā ar ilustratori Viviannu Mariu Staņislavsku un izdota sadarbībā ar "Latgalīšu kulturys kusteiba "Volūda"".

Kā Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte 2023.gadā apbalvota lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji", kas izdots "Jāņa Rozes apgādā", un tā tulkotāja Dace Meiere.

Šogad žūrija piešķīra arī speciālbalvu skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma "En den dīno šoko loko tīno" radošajai komandai - pantu vācējam un kārtotājam Mārim Rungulim, ilustratoram Reinim Pētersonam, komentāru autorei pētniecei Unai Smilgainei, dizaina autoram Artim Briedim un redaktorei Inesei Zanderei. Grāmata izdota izdevniecībā "Liels un mazs".

Laureāti saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu - porcelāna "Baltā Vilka" laiviņu - un naudas prēmiju, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī. Arī "Latvijas valsts mežu" balvas "Jaunaudze" laureāte saņēma balto porcelāna vilciņu un naudas prēmiju, kuras mērķis ir veicināt izaugsmi.

Sadarbībā ar portālu "lsm.lv" ikvienam bija iespēja atbalstīt savu mīļāko autoru vai mākslinieku no Jāņa Baltvilka balvas nominantu vidus un piedalīties lasītāju balsojumā. Par balsojuma līderi kļuva Aijas Lisovskas grāmata "Dullā diena Dundurzālē, kas izdota izdevniecībā "Zvaigzne ABC".

Ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pirmdien tika godināti arī pārējie 2023.gada Jāņa Baltvilka balvas nominanti rakstniecībā un vizuālajā mākslā - Zandere, Daina Tabūna, Marts Pujāts, Andris Breže, Rūta Briede un Toms Deimonds Barvidis.

Šogad balvas žūrijā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Sandra Okuņeva, mākslas pētniece Līna Birzaka-Priekule, mākslinieks Roberts Koļcovs, kā arī sabiedrības pārstāvji Māris Pavlovs no Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkas un jauniešu studijas "Kāpnes" vadītājs Gusts Ābele.

Jau ziņots, ka kopumā balvas žūrija izvērtējusi 46 grāmatas, bet 19 izdevumi aplūkoti, meklējot pretendentus grāmatu mākslas balvai. Šogad uz balvu bijuši vairāk nekā desmit debitanti rakstniecībā un ilustratora veikumā.

Jāņa Baltvilka balvas pasniegtas 19.reizi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.