Menu
 

"Lursoft": Augustā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits samazinājies par 7,5%

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Augustā reģistrēti 717 jauni uzņēmumi, kas ir par 220 uzņēmumiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 7,5% mazāk nekā 2022.gada augustā, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Augustā reģistrēto uzņēmumu apmaksātā pamatkapitāla kopsumma sasniedz 4,39 miljonus eiro, savukārt sabiedrību ar ierobežotu atbildību vidējais pamatkapitāls (mediāna) augustā bijis 200 eiro. Tikpat liels jaunreģistrēto sabiedrību ar ierobežotu atbildību vidējais pamatkapitāls bijis arī jūlijā.

"Lursoft" izpētījis, ka vairāk nekā puse, tas ir, 57,84% no visām aizvadītajā mēnesī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību bijušas ar pamatkapitālu, kas mazāks par 2800 eiro, tostarp 152 sabiedrībām ar ierobežotu atbildību pamatkapitāls bijis viens eiro.

Pagājušajā mēnesī reģistrēts tikai viens uzņēmums ar pamatkapitālu, kas pārsniedz viena miljona eiro robežu. Tas ir SIA "Kukelis Capital". Kasparam Kukelim piederošā uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,5 miljoni eiro. Uzņēmējam savulaik piederējis SIA "Kukelis Asset Management", kas likvidēts 2010.gadā, arī SIA "Mēness akmens", kas likvidēts 2011.gadā, tāpat arī Kukelis ir nekustamo īpašumu jomā strādājošā SIA "Z Park Apartments" līdzīpašnieks. Uzņēmumam gan pirms gada sākts likvidācijas process.

Arī otrs lielākais augustā reģistrētais uzņēmums, gluži tāpat kā "Kukelis Capital", reģistrēts Rīgā. Tas ir SIA "Avenue Property 2", kura apmaksātais pamatkapitāls sasniedz 618 390 eiro. Uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir SIA "Avenue Property", savukārt patiesais labuma guvējs - Arvīds Avulis no Lietuvas.

"Lursoft" izpētījis, ka Avulim patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts septiņos Latvijas uzņēmumos, tostarp arī SIA "Teikums", SIA "Jaunā Teika Ausma", SIA "Starta 17" un citos. Jaunais uzņēmums "Avenue Property 2" izveidots, atdalot daļu no SIA "Jaunā Teika Offices". Dažas dienas pēc reģistrēšanas jaunais uzņēmums kļuvis par "Jaunā Teika Ausma" līdzīpašnieku (60%), savukārt "Jaunā Teika Offices" šajā uzņēmumā turpmāk piederēs 40% (pirms reorganizācijas - 100%) kapitāldaļu.

Trešais lielākais augustā reģistrētais uzņēmums bijis SIA "Proekts tris" ar 158 000 eiro lielu pamatkapitālu. Uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs un arī valdes loceklis ir Arsens Tahtadžjans, kuram pieder arī SIA "Projekts divi" un SIA "Parangon". Abi uzņēmumi strādā nekustamo īpašumu jomā.

Tāpat kā "Kukelis Capital", "Avenue Property 2" un "Proekts tris", kopskaitā 50,63% no visiem aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem uzņēmumiem to īpašnieki ir bijuši kapitāldaļu turētāji iepriekš arī citos uzņēmumos.

"Top 9" lielākie augustā reģistrētie uzņēmumi pēc apmaksātā pamatkapitāla apjoma ir "Kukelis Capital" ar 2,515 miljoniem eiro, "Avenue Property 2" ar 618 390 eiro, "Proekts tris" ar 158 000 eiro, SIA "Velocity Lab" ar 80 000 eiro, SIA "AG Mājas" ar 59 000 eiro, SIA "Kalvasta Būve" ar 50 000 eiro, AS "NTT Operator" ar 25 000 eiro, AS "NTT" ar 25 000 eiro un SIA "MP Logistic" ar 17 500 eiro.

No lielāko augusta uzņēmumu saraksta pirmās astoņas vietas ieņem Rīgā reģistrētās kapitālsabiedrības. Lielākais pagājušajā mēnesī reģistrētais uzņēmums ārpus galvaspilsētas ir "MP Logistic" no Ventspils. Minēto uzņēmumu reģistrējis Maksims Paškevičs, ieguldot tā pamatkapitālā 17 500 eiro. Uzņēmējam pieder arī SIA "Certos" kapitāldaļas, taču pēdējos gados šis uzņēmums nav guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. 

Pagājušajā mēnesī Ventspilī reģistrēti kopumā septiņi jauni uzņēmumi. Neskaitot Rīgu, kur reģistrēti 45,77% no visiem augusta jaunajiem uzņēmumiem, visvairāk jaunreģistrēto uzņēmumu pagājušajā mēnesī bijis Jelgavā (27), Ogres novadā (20), Ķekavas novadā (20), Mārupes novadā (19) un Jūrmalā (19).

Lielāko daļu (88,98%) no visiem augustā reģistrētajiem uzņēmumiem veido sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bet vēl 9,21% - individuālie komersanti. Pagājušajā mēnesī arī reģistrētas piecas ārvalsts komersantu filiāles, divas akciju sabiedrības, trīs zemnieku saimniecības un pa vienai pilnsabiedrībai, individuālam uzņēmumam un zvejnieka saimniecībai. Ārvalstu kapitāls reģistrēts nepilniem 12% no visiem augusta uzņēmumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.