Menu
 

Aptauja: vairāk nekā pusei tēvu ir grūti tikt galā ar bērnu emociju uzplūdiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā pusei jeb 62% tēvu ir grūti tikt galā ar bērnu emociju uzplūdiem, liecina vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktās tēvu aptaujas "Kas sagādā tētim prieku" dati, kas ceturtdien prezentēti ikgadējā Tēvu sapulcē.

Tēvu aptauja atklāj, ka tēti savu tēva lomu uztver atbildīgi un pozitīvi. Kopumā 85% tēvu ir norādījuši, ka viņiem ir ļoti svarīgi, ka viņi ir tēvi, 13% - ka tas ir svarīgi. Jautāti, kādu atzīmi skalā no viens līdz desmit sev ieliktu par tēva lomas pildīšanu, tēti sev liek atzīmi starp 7 (28%) un 8 (42%).

Tā kā tēva loma tētiem ir svarīga, 90% respondentu norādījuši, ka Tēva dienu ģimenē atzīmē - daļa no šiem šogad to atzīmēs pirmo reizi, daļa atzīmē regulāri, bet daļa "šad un tad". Tāpat 50% norāda, ka gribētu, lai kā svinama diena Latvijā tiktu ieviesta arī Vīriešu diena.

Aptaujas dati liecina, ka 60% tēvu uzskata, ka viņi var atļauties tik bērnu, cik gribētu. Lielākā daļa tēvu gribētu divus līdz trīs bērnus - vienu bērnu gribētu tikpat tētu, cik nevienu, tas ir 5%, savukārt trīs bērnus - 37%.

Uz jautājumu "Kāda ir mana kā tēva loma?" 78% tēvu izvēlējušies atbildi "nodrošināt ģimenes materiālo labklājību", 60% - pavadīt laiku ar savu bērnu, un 48% - būt klātesošam.

Aptaujā tēvi dalās arī, kā mainījusies dzīvē, kļūstot par tēvu. Kāds tēvs brīvajās atbildēs norādījis, ka viņu "pārsteidza, ka vienlaikus vari dusmoties un izjust mīlestību pret kādu". Lielākā daļa jeb 64% tēvu, bērnam piedzimstot, izjuta to, ka ģimenē ir vairāk mīlestības, 54% jutās pārsteigti ar pieaugošo pienākumu apjomu, 37% - vairoja stresu. Brīvajās atbildēs tēvi min arī lielu atbildības sajūtu, kuru rada bērna ienākšana ģimenē.

Tēvu aptaujā tika jautāts arī par to, kas bērnam patīk savā tēvā. Aptaujā tēti visbiežāk minēja, ka patīk kopā pavadītais laiks, piemēram, gulētiešanas rituāls, kopīgas spēles, cīkstēšanās gultā, ka tētis prot uzklausīt, tēta joki. Tāpat arī, ka "tētis ļauj pieļaut kļūdas un par to nedusmojas", "tētis cenšas būt labs tētis", "tētis veido labas attiecības ar mammu un ģimeni", "esam draugi", "kopīgas maltītes no viena šķīvja", "esmu jautrs un muļķojos".

Savukārt uz jautājumu par vecākošanas grūtībām, 62% tēvu atbildējuši, ka tie ir bērnu emociju uzplūdi, 35% - bērnu uzvedība, 33% - paša emocijas, mijiedarbībā ar bērnu. Pie grūtībām 25% tēvu min arī brīvā laika atrašanu sev.

Visvairāk dusmas tētiem izraisa brīži, kad bērns viņus neklausa. Tā norādījuši 43% tēvu. Klīniskā psiholoģe, attiecību speciāliste Kristīne Balode norādīja, ka vecāki bieži vien iztēlojas, kā bērnam būtu jāuzvedas, bet bērns uzvedas, kā viņš uzvedas, viņam, iespējams, ir cita ideja par to, kā lietas jādara.

Tāpat tētiem dusmas sagādā arī bērnu dusmu izvirdumi (32%), finanšu jautājumi (27%), nesaskaņas ar bērna māti (26%), aizrādījumi vai otra vecāka ieteikumi par vecākošanu (21%).

Runājot par prieku, 60% aptaujāto norādīja, ka kopumā ikdienā prieku rada tas, ka visi ģimenes locekļi ir veseli. Vēl 52% sacījuši, ka prieku rada iespēja vērot savus bērnus pieaugam un redzēt, kādi cilvēki viņi veidojas, savukārt 40% prieku rada saticīga ģimenes ikdiena.

Jautāti "kas tev rada prieku, esot bērna vecākam", 65% tēvu norādīja, ka viņi ir priecīgi, kad bērns ir priecīgs, 55% priecājas par savām attiecībām ar bērnu, 50% - par sava bērna sasniegumiem, 37% - par to, cik viņam forši bērni, bet 36% - par iespēju nodrošināt savu ģimeni ar visu nepieciešamo. Tikai 14% tēvu kā savu prieka avotu izvēlējušies atbildi "manas attiecības ar otru vecāku".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.