Menu
 

Vilkt vadu un vārīt zivju zupu – tūristu iespējas un piekrastnieku varēšana (nobeigums)

“Ja vēlies, lai rītos tevi modina putnu balsis un jūras šalkas, nevis pilsētas dunoņa, ja smoga vietā gribi sajust meža zemeņu smaržu, tad sakravā ceļasomu un dodies uz “Laikām”.” Tā eventuālo piekrastes burvības baudītāju uzrunā viesu mājas “Laikas” Ziemupē saimnieki. Mājā ar tādu pašu nosaukumu tagadējās atpūtas bāzes vietā cilvēki dzīvojuši jau vismaz 300 gadu. Nostāsti vēsta, ka Ziemeļu kara laikā mājas tuvumā paglabāta zviedru karaļa kara kase. Ja atpūtnieks ir optimists un viņam ir ķēriens uz apslēptas mantas meklēšanu, ir vērts pamēģināt.

Lasīt vairāk...

Vilkt vadu un vārīt zivju zupu – tūristu iespējas un piekrastnieku varēšana (1.daļa)

“Vadu vilkt uz Jūrmalciemu veda māksliniekus. Tie bija jauki brīži, kad liedagā valdīja pavisam cita, bohēmiski atraisīta, gaisotne. Klusās dabas ar tikko no jūras izvilktām zivīm tapa turpat uz vietas,” – tā spēlēšanos par un ap vada vilkšanu atcerējies dzejnieks Olafs Gūtmanis. Vai piekrastē šai ziņā kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem kas diži ir mainījies? Kā zvejas veidi un rīki tiek likti lietā mūsdienās piekrastes tūrisma veicināšanai – to lūkosim gan dižjūras, gan Rīgas līča daudzsološajos krastos.

Lasīt vairāk...

Latvijas zvejniecības vēsture starp entuziasmu un augstprātību (1.daļa)

Man priekšā 1991. gadā izdotā “Latvijas Jūrniecības gadagrāmata”, kurā Jūrniecības savienības valdes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Ross raksta par mūsu zvejniekiem Latvijas Republikas sardzē. Vai viņus vairs kāds maz atceras? Un vai prātā zvejnieku kolhoza “Brīvais vilnis” kapteiņa Aleksandra Ugaiņa izmisīgā cīņa ar “pelēkajiem virsniekiem” pret kara mācībām zvejas flotē daudzu gadu garumā?

Lasīt vairāk...

Zivju zupa selgā un gards sauklis krastā: Mums ir zivis!

Tuvojoties jaunajai šī pavasara zvejas sezonai, visā Latvijas jūras piekrastē saimnieces cilā katlus un pannas, raugās pēc smeķīga aizdara un svaigām lozberlapām. Kad nāks lielā reņģe un taimiņus nomainīs pirsmjāņu laši, no Rucavas līdz Ainažiem sāks kūpēt dūmu namiņi un virtuvēs gozēties katli ar marinādēm un zivju virām. Zvejnieku kulinārais mantojums sauktin sauks uplejās, krasta kāpās vai pat selgā piekrastnieka laivā, kur uz motora galvas burbuļos īsta, pārpasaulīgi garda zivju zupa.

Lasīt vairāk...

"Jūra visu gadu" – no pavasara reņģēm līdz zemledus taimiņiem (1.daļa)

  • Publicēts Vide

Kad sāk nākt pavasara reņģe, zemledus liešu licēji no taimiņu ķeršanas nadzīgi pārsviežas uz murdiem un stāvvadiem, jo mazā, dzīvelīgā siļķu dzimtas zivtele ir viņu galvenais iztikas avots. Pēdējos gados gan arī apaļais jūrasgrundulis arvien vairāk piepilda piekrastnieku laivas, tomēr to kā svešinieku saimnieces nav īpaši iecienījušas ne Kurzemes, ne Vidzemes krastā.

Lasīt vairāk...

No Krievijas tirgus līdz Japānas salām jeb Kā šprotes lauž ceļu pasaulē (nobeigums)

Patlaban zivrūpniecība izskatās kā viena no progresīvākajām mūsu valsts eksporta nozarēm, kur uzņēmēji meklē un atrod pievienoto vērtību. Laiki mainās, un arī šprotes vairs nav vienkārši zivtiņas konservu kārbā, bet tiek domāts pie to iepakojuma dizaina un pasniegšanas veida. Skaisti sarindotas, šprotes zeltaini laistās stikla burciņās, kas panākams ar ļoti rūpīgu roku darbu.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.